© shutterstock В странното танго на правителството за задължителното носене

...
© shutterstock В странното танго на правителството за задължителното носене
Коментари Харесай

Зайо, що си без маска

© shutterstock В странното танго на държавното управление за наложителното носене на маски и анулацията му има една неприятна и една добра вест.

Добрата е, че явно хората, които на високо държавно равнище пробват да ръководят в рецесията, наблюдават какво се случва в други наранени страни и пробват да приложат положителните образци.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В последните дни няколко европейски страни обърнаха на 180 градуса политиката си за носене на маски. През първите седмици на епидемията рекомендацията на множеството специалисти (включително Световната здравна организация) беше, че за здрави хора не са нужни защитни средства, а по-скоро би трябвало да се пазят от заразяване с понижаване на персоналните контакти и добра хигиена. Причините за това бяха няколко: Имаше всеобщ дефицит на маски за лекари, сестри и санитари - те имат и сега най-голяма потребност от тях. За да има позитивен резултат от маските, останалите хора би трябвало да знаят по какъв начин да ги употребяват - поставят, махат, колкото време да ги носят и прочие Да не се всява суматоха, че е по-добре да носиш маска, когато не можеш да си я осигуриш
Дефицитът на маски (или най-малко на всеобщите хирургични) в света обаче наподобява стартира да се преодолява и от ден на ден страни в Европа предлагат носенето им. Австрийският канцлер разгласи в понеделник, че защитните средства ще са наложителни от сряда, само че с много сериозната разлика, че страната е осигурила безвъзмездни маски, които ще се раздават пред супермаркети и аптеки. Чехия също задължи жителите си още преди 10 дни - с обяснението, че и домашно ушитите маски правят работа, и съгласно някои разбори там това е изравнило кривата на растежа в новорегистрираните случаи. В Германия управляващите също обясниха, че разискват наложителното носене на маски, само че чак когато стартират да се анулират ограничаващите ограничения и хората стартират да се срещат повече.

Ясно е, че носенето на маски оказва помощ на всички. То защищава до известна степен да не се заразиш (затова въпреки всичко ги носят лекарите), а също в случай че си болен - да не предадеш вируса на другите. Който има маски е доста по-добре да ги носи.

Лошата вест в тази история е методът, по който тя беше наложена и анулирана от държавното управление. Този сюжет сподели три казуса: Неумение да се приказва обикновено на хората . Качествената връзка е основна при всяка рецесия и изключително доста при толкоз всеобща като тази. В случая държавното управление направи грубата неточност да не изясни за какво се постанова смяна в позицията за маските и какво да се прави, когато няма маски по магазините Взимането на бързи и недомислени решения, а след това анулацията им, основава чувство за безпорядък във властта . Това е последното усещане, което държавното управление желае да основава във време, в което така и така заплахата от безпорядък е много сериозна. Напротив - задачата на властта е да основава чувство за ред. Правителството не може да постанова силово решения, за които хората не са уверени, че са верни . Посланието от през вчерашния ден - маска, или пет хиляди лв. санкция, беше толкоз жестоко, че напълно умерено в следствие можеше всеобщо да не се съблюдава. В такива обстановки наказванията са значими, с цел да глобяват хората, които редовно не съблюдават значими ограничавания, само че още по-важна е меката мощ да убедиш всички останали в причините си. И пет милиона лв. да направиш санкцията, в случай че тя не се съблюдава всеобщо, няма по какъв начин да бъдат осъдени всички.
Така че задължението да се носят маски отпадна, тъй като беше наложено по напълно неверен метод. Иначе това е извънредно смислена мярка, която е редно да се съблюдава от колкото е допустимо повече хора. Задължение и санкция обаче е полицейското решение на тази задача. Следващият път може да се опита с композиция от смислени причини и пояснения за рисковете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР