© Надежда Чипева Think outside the box*. Това не е

...
© Надежда Чипева Think outside the box*. Това не е
Коментари Харесай

За оптимистите, мечтателите и смелчаците

© Надежда Чипева Think outside the box*. Това не е надпис, който нормално може да видите в някоя класна стая на общинско учебно заведение. Българското обучение от дълго време наподобява на кутия - твърди рамки за образователната стратегия и за държанието на самите възпитаници. Всеки опит за излизане от тях се порицава - било от родителите, учителите, шефовете или даже от самото министерство.

Затова Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения в Бургас, където стои надписът, е друга. Гимназията бе открита предходната есен и в този момент ще завърши първата си образователна година.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Там мисленето отвън рамки е наложително.
Да хванеш вълната
Създаването на такова учебно заведение е концепция на кмета Димитър Николов. Целта му е да отговори на нуждата от ново професионално обучение, което да е насочено към потребностите на бизнеса. Новото ИТ учебно заведение е ненапълно и сигнал за бъдещето на града - настанено е в постройката на някогашния колеж по корабостроене и машиностроене, който през последните години мъчно намираше задоволително кандидат-гимназисти.
Директорката Димитрина Тодорова.

Фотограф: Надежда Чипева
" Макар да тръгнахме от нулата, без никаква история, успяхме да запълним всички оповестени свободни места на първото класиране, което е показателно за интереса на родители и възпитаници към новите специалности ", споделя директорката Димитрина Тодорова. Освен от Бургас тук учат деца от Добрич, Варна, Приморско, Несебър и даже София.

По думите на Тодорова доверието на родителите и учениците се печели с ясна идея и проект за образованието, както и с опциите, които дава базата. В случая ИТ гимназията е оборудвана с разнородни съвременни технологии. Лабораторията разполага с промишлени подготвителни роботи и личен хуманоиден робот (модел Pepper). Във всяка класна стая се работи с големи интерактивни тъчскрийн дъски, съвместими с операционната среда на Android и Windows. Учениците пък се образоват по цифрови учебници и онлайн платформа, създадена от софтуерни компании като Microsoft и Гугъл.

Отвън базата също е впечатляваща - футболно игрище с изкуствена трева, тенис корт, баскетболно и волейболно игрище, фитнeс навън, изцяло озеленен двор и така нататък
В дова има освен футболен терен с изкуствена трева, само че и съвременно баскетболно и волейболно игрище.

Фотограф: Надежда Чипева
Без ремонт на ремонта

Най-голямата изненада обаче е в това, че новият образ на остарелия колеж по корабостроене е реализиран със скромната инвестиция от 800 хиляди лв.. Скромна, тъй като в последно време свикнахме даже за дребни поправки да се харчат милиони, освен това със противоречив резултат, поради който по-късно се постановат спомагателни разноски. Тук обаче е друго може би тъй като не са употребени европейски средства, а лични - на общината, и контролът явно е бил по-стриктен.

Четири от петте здания в учебния кампус са изцяло актуализирани и осъвременени съгласно потребностите на ИТ гимназията. Тя разполага с нов физкултурен салон, нови кабинети и компютърни зали в учебния корпус, " образователна компания " с лекционна зала, пространства за самоподготовка и високотехнологична лаборатория по роботика. Старата трапезария е превърната в нещо като интернет ресторант, по стените на който са написани изречения в бинарен код, които учениците би трябвало да разгадаят.
Общесжитието се употребява даже от локални възпитаници.

Фотограф: Надежда Чипева
" Уникалното е в основаната цифрова среда, дребен модел на корпоративна мрежа, в която е включена всяка активност от образователния развой ", показва Тодорова. Училището е толкоз привлекателно, че дузина осмокласници от Бургас са избрали да живеят в общежитието на гимназията вместо при родителите си. Това едва ли е обвързвано с по-големите благоприятни условия за излизане и нощен живот.- учебното заведение е ситуирано в самия завършек на отдалечения от града кв. " Меден рудник ". Именно това съгласно директорката обезпечава опция за основаването на обучителна среда с висока степен на централизация към образователния развой.

С поддръжката на бизнеса

Моделът, по който е построен новият бургаски колеж, е публично-частно партньорство. За техниката са съдействали компании от IT бранша като " Булпрос консултинг ", " ЕПАМ системс България ", " Скейл Фокус ", " Империя онлайн ", " Мусала Софт ", " ТехноЛогика ", " Дева броудкаст ", " Вистеон ", Българската аутсорсинг асоциация, Българската асоциация по осведомителни технологии, както и Фондация " Америка за България ".

Подкрепа оказват и двата университета в града – " Проф. доктор Асен Златаров " и Бургаски свободен университет.

Голяма част от преподавателите също идват от бизнеса. " Те са композиция от сполучливи обучители и млади амбициозни хора, поискали да работят с деца. Идеята за основаване на гимназия с софтуерен профил притегли оптимистите, мечтателите и смелчаците в това учебно заведение ", споделя Тодорова.

Това има и минус. Както директорката, по този начин и учителите получават по-ниско заплащане от сътрудниците си в другите общински учебни заведения, защото заплатите им се дефинират съгласно броя на учениците. А в тази ситуация с новата гимназия те са единствено 108 - един випуск осмокласници. Тази есен ще бъдат признати още толкоз, а след 4 години общия брой възпитаници ще стигне 540. Това значи, че едвам тогава учебното заведение ще проработи с цялостния си потенциал и ще има задоволително огромен бюджет, с цел да се устоя и модернизира единствено. Дотогава ще би трябвало да разчита на оптимизма на работещите тук и на сътрудниците си. Във всички класни стаи има интерактивни дъски.

Фотограф: Надежда Чипева Какво следва

Това не е единственото предизвикателство пред Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения. Продължават ремонтите в базата, от есента ще има ново попълнение от 108 осмокласници, а актуалният випуск ще стартира професионалното си образование, което е обвързвано с нови технологии, учители.

Следват развиването на системите за образование по роботика и програмиране на роботизирани детайли и изкуствен интелект, присъединяване в надпревари и основаване на дребни подготвителни компании с действия в ИТ сферата. Лабораторията би трябвало да бъде разширявана със закупуване на нови съставни елементи, а съдействието с интернационалните университети би трябвало да се задълбочи, с цел да бъде обогатена образователната стратегия по роботика. Това, което Тодорова си пожелава, е децата да съумяват да започват първия си бизнес още от тези стаи. Роботите в клас

Хуманоидният робот Pepper е артикул на SoftBank Robotics. Той е висок 120 см, тежи 28 кг и може да бъде програмиран да приказва на 15 разнообразни езика, в това число и на български. Това е първият робот, който с помощта на изкуствения разсъдък разпознава човешки страсти и приспособява държанието. Той приказва, слуша, жестикулира, движи ръцете и тялото си.

Хуманоидът е обвързван с разнообразни облачни услуги, бази от данни и обекти с Bluetooth, Ethernet и Wi-Fi, посредством които може да даде информация в действително време. Целта му е да подкрепя обучителния развой в часовете по компютърно програмиране, роботика и изкуствен интелект. " Младите програмисти създават програмен продукт, с който направляват дейностите на робота и извършват разнообразни задания ", изяснява Димитрина Тодорова.Освен Pepper учениците се образоват и с Dobot Robot, който съставлява акуратен и образован промишлен подготвителен робот. В учебното заведение има три такива, които могат да отпечатват разнообразни 3D изображения, да режат материали, да рисуват огромни графични обекти, да се движат, въртят и реалокират предмети, които по-късно да сортират или сглобяват. Програмирането им се прави посредством програмни езици като Python и JavaScript, с които децата действително стартират образованието си. " Задачата, която сме сложили на децата, е да употребяват трите Dobot-а, с цел да реализиран изработването даден артикул ", споделя Тодорова.

[[img:3518339]]В часовете по мехатроника учениците работят с хардуерната платформа Arduino. Системата е основана на микроконтролери, които се програмират с отворен код и на процедура разрешават да се вършат електронни планове с голям брой датчици, мотори и електромеханични детайли. С " Ардуино " да вземем за пример може да се направи устройство за премерване на температура, мокрота, въглероден диоксид или пък за управлявате на разнообразни релета, лампи и уреди. Много от актуалните електроуреди се ръководят от такива контролери.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР