© Надежда Чипева Комуна за родители Вариант за обгрижване на

...
© Надежда Чипева Комуна за родители Вариант за обгрижване на
Коментари Харесай

Пансион за възрастни

© Надежда Чипева Комуна за родители

Вариант за обгрижване на възрастни хора е организация на правилото на родителските кооперативи за развъждане на деца. В по-голям апартамент или къща се настаняват няколко души, а в грижите за тях се редуват в другите дни техните близки. При нужда от медицински грижи се употребяват услуги на повикване. Идеята обаче рядко се ползва на процедура. Още по тематиката
Разходите за пенсии надвишават 9 милиарда лева през 2017 година

Приходите в бюджета на държавното публично обезпечаване нарастват с близо 15% по отношение на миналата година
26 фев 2018
Архитектура за възрастни

Примери за профилирани домове от разнообразни краища на света
28 апр 2016
Дом за нашите родители

Селекция от държавни и частни домове за възрастни, на които може да се доверите
15 ное 2013
Последна помощ за болните

Лекар възнамерява да открие първата верига приюти в България за нелечимо заболели и възрастни хора
8 юли 2011

Нито е симптом на непризнателност, нито на уязвимост: подсигуряването на настаняване в старешки дом значи познаване на казуса и отговорно отношение към потребностите на третата възраст. Да, те са специфични, а оттова и скъпи. И с цел да не е конфликтът с тях тежък и трагичен, е добре към тематиката да се подходи овреме и в стила на дълготрайния вложител. Защото това може да спести време, пари и главоболия.

Четири разновидността и по какъв начин да се ориентирам

В България опциите за обгрижване на възрастен човек (обикновено над 80-годишен), са най-общо четири: 1) наемане на домакински асистент или частен медицински екип, 2) персонален помощник, 3) с настаняване в държавен дом за остарели хора или 4) постъпване в частно заведение.

Първият вид е сполучлив, когато индивидът е преносим и има по-скоро потребност от санитар и помощ за приемането на предписаните медикаменти. Грижите на една здравна сестра в София костват към 800 лева на месец, и то за 8-часов ангажимент. Ако казусът е по-тежък, е належащо да се наеме втори асистент за нощните наряди, което значително покачва разхода. Проблемът с този тип обгрижване е, че възрастният човек нормално е пандизчия в дома си и е лишен от обществени контакти и общуването с връстници, което не оказва помощ за възобновяване му и за поддържането на добър витален тонус.

Програмата с персоналните асистенти не се слави като ефикасна, още повече че се отнася единствено за възрастни в тежко положение. Откакто се финансира не по оперативна стратегия, от националния бюджет, са сложни за покриване критериите за утвърждение, е видно от мнения в общественото пространство.

Настаняването в държавен старешки дом е най-евтиният, само че в същото време и най-труднодостъпният вид поради големия брой искащи и ограничавания брой места. Към тях се ориентират хора с ниски приходи, които нямат на кого да разчитат за финансова поддръжка. Цената на услуга се мери в 70% от прихода на домуващия, без значение какъв е размерът на пенсията му. Хората с по-големи приходи или в по-тежко здравословно положение нямат преимущество пред останалите при настаняването.

В страната работят 82 старешки дома с общ потенциал 5605 места. Проверка на " Капитал " към края на март демонстрира, че всички кревати в тези институции са заети, а листата на чакащите наброява 1064 души. Най-дълги са опашките за настаняване в огромните градове като София, Пловдив, Русе, Велико Търново, само че доста чакащи има за домовете в Сливен, Ямбол, Добрич, Берковица и Трявна.

Приемането става по реда на подаденото заявление. Желаещите да употребяват услугата в държавен дом за остарели хора подават документално заявление по сегашен адрес до шефа на дирекция " Социално подкрепяне ", където изготвят оценка за потребностите на лицето. Сред минусите на държавните домове са по-лошите битови условия поради хроничното недофинансиране и обстоятелството, че дружно съжителстват както релативно независими хора, по този начин и доста тежки случаи, които получават палиативни грижи. Това основава тягостната атмосфера и чувството, че постъпващите в дом са обречени.

Четвъртата опция за обгрижване на възрастни хора - настаняването в частна институция, също може да се окаже предизвикателство поради по-високите цени, неналичието на свободен потенциал и компликацията да се реши до каква степен грижите, които оферират там, са качествени. Най-голям брой пансиони има към София, където броят им е към 40. Повечето от тях са с дребен брой кревати (между 15 и 20) и се обслужват от непретенциозен екип, състоящ се от една-две медицински сестри и няколко санитари. Лекар идва на периодическа визитация или на повикване. В доста от случаите лекарят е и притежател на старческия дом, което подсигурява регулярна и съответна грижа.

Цените в частните домове стартират от 580 лева до 800 лева месечно за настаняване в двойна стая и 1200 лева месечно за настаняване в единична стая. В това са включени санитарните и медицинските грижи, храната, рехабилитацията, а медикаментите нормално се поемат от здравната каса. Извън столицата могат да се намерят домове и за 500 лева

За възрастните в по-тежко положение: дементни, обездвижени, които не могат да се хранят сами и имат потребност от непрекъснати вливания и болкоуспокоителни, разноските са по-високи - сред две и три хиляди лв. на месец.

Изборът на частен дом

е сложна задача, тъй като за разлика от хотелите тук няма система, която да категоризира заведенията, а и в доста случаи положителната постройка и материалните улеснения не са гаранция, че личният състав е професионален в обслужването на възрастни хора. Тъй като това се оказва доходоносен бизнес, изкушени да се впуснат в него в последно време са и бизнесмени без специфичен опит, което води до недоволства.

" В момента главният фактор, по който хората избират дом за възрастни, е цената ", демонстрира практиката на доктор Емил Янков, притежател и шеф на Медицински комплекс и Резиденция за възрастни " Сердика ". Препоръката му е постоянно да се прави персонален оглед на мястото.

Докторът изяснява и за какво София е подобен привлекателен център за тази промишленост: " Възрастните хора избират да са настанени покрай техните близки. А и хората, които живеят и работят в София, само че са родени в провинцията, избират да издърпат родителите си тук. Примерно счупва си възрастният човек крайници, вижда се, че има риск да падне отново, и околните му избират да го приберат наоколо, с цел да го следят. "

Другата причина, заради която тази промишленост се развива към София, е, че комплицирани медицински интервенции в провинцията към този момент съвсем не се правят. " Тези хора идват на интервенция тук и излизат от болничното заведение, изписани с диагноза " нормализиран ". Само че околните им получават един човек, който няма нищо общо с оня, който са познавали преди. Освен това в такова положение пациентът мъчно понася дългите пътувания. И тогава се обръщат към нас за настаняване и рехабилитационни грижи. Обикновено за три седмици съумяваме да надигнем индивида на крайници ", изяснява доктор Янков.

По думите му профилираните лечебни заведения за рехабилитация след сходен случай, които са главно държавни, не одобряват хора непосредствено след претърпяна интервенция и това отваря ниша на пазара. Така през 2014 година в столичния квартал " Овча купел " отваря Медицински център и Резиденция за възрастни " Сердика ". В момента потенциалът й е напълнен, а притежателите й влагат във втори сходен комплекс, който ще се намира в Банкя и ще може да поеме 190 домуващи. Отварянето е планувано за това лято.

Поглед в бъдещето

Като квалифициран експерт в грижата на възрастни хора и вложител на този млад за България пазар доктор Янков има визия какво може да се направи, с цел да се реши казусът с неналичието тук-там по домовете и таксите да не са непостижими за множеството хора. " Това, което би трябвало да направи страната, е да вкара законодателство по проблемите на възрастните хора. Може да се вкара система за оценка за здравословното положение на човек и прогноза за идващите 10-11 години. На базата на тази прогноза може да се прави оценка на приходите и обществените служби да преценят този човек каква услуга може да си разреши, с цел да е явен кръгът на домовете, в които би могъл да постъпи.

По света има разновидности, до момента в който са млади и независими, хората да влагат в стаи в домовете за възрастни и когато към този момент имат потребност от настаняване, те са на процедура притежатели и заплащат единствено таксата за обслужване и здравна грижа. Могат да се подписват застраховки, ако пенсията е незадоволителна, с цел да покрие таксата за дома. Тогава застрахователят или страната се включват в доплащане на разликата ", счита експертът, с което дава да се разбере, че казусът не е в неналичието на средства, а в слабата организация. Инцидентите с възрастни могат да се избегнат

Фотограф: Надежда Чипева
доктор Емил Янков, Медицински комплекс и резиденция за възрастни " Сердика "

В живота има пет събития, които водят до трайна функционална взаимозависимост. Това са деменция, ортопедична контузия, инсулт, кардиологичен случай или кардиологично заболяване. Много постоянно тези произшествия могат да бъдат избегнати, в случай че преди този момент има качествено наблюдаване и опция за самостоятелен живот в резиденция за възрастни, както ние назоваваме нашите домове.

Инвестираме в основаването им, тъй като виждаме капацитета от това да има места, на които хората сами да пожелаят да дойдат поради грижите, които ще получат, и поради обществената среда, която ще открият. Демографската конструкция по този начин се промени, а и медицината по този начин напредна, че хората към този момент имат по-голяма дълготрайност на живота и страдат най-вече от хронични болести, за които се нуждаят от непрекъсната грижа и наблюдаване, а не толкоз от незабавна здравна помощ.

Повечето домове за остарели хора извършват функционалностите и на приюти и оферират профилирани грижи заради обстоятелството, че хората ги търсят единствено откакто към този момент техният непосредствен е претърпял случай и има действителна потребност от настаняване, защото не може самичък да се грижи за себе си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР