© Надежда Чипева Това ще бъде третият ви мандат като

...
© Надежда Чипева Това ще бъде третият ви мандат като
Коментари Харесай

Даниел Панов: Няма място за сантименти – целта е да отговаряме на изискванията на гражданите

© Надежда Чипева Това ще бъде третият ви мандат като кмет на Велико Търново - бихте ли трансформирали нещо в политическата си тактика отсега нататък?
- Честност, уместност, честност и директна връзка с великотърновци – това са едни от главните правила, от които постоянно съм се ръководел. Така ще продължа и отсега нататък. Срещите ми с хората по кварталите, където се извършват планове по капиталовата стратегия на общината, са най-полезни. Това е доста по-работещо решение за един кмет, в сравнение с да седи на бюрото в кабинета си. Там извозвам най-вече по два часа, с цел да подпиша пощата и да проведа плануваните си срещи. През всички останали часове от деня съм по кварталите и обитаемоте места, където са действителните резултати от провежданите политики.
Както нееднократно съм казвал – имам единствено един мобилен телефон и номерът му е качен на уеб страницата на общината.

Какво съжалявате, че не случихте като предизборни обещания през предишните мандати, и по какъв начин възнамерявате да го случите в този момент?
- Съжалявам не е точната дума, тъй като нямаме провален план в предходните два мандата. Имаме обаче процедури с дълги периоди и съгласувания, което докара до закъснение на най-амбициозния ни план – построяването на новия градски център на Велико Търново на територията на остарялото военно учебно заведение. Една от рецензиите на съперниците ми бе, че в региона от 180 декара не се случва нищо през последните четири години. Ако би трябвало да съм справедлив – построяването на новия градски център е въпрос, изравен на дневен ред от 40 години насам. Дълги години имаше разногласия, в това число и сред архитектите, по какъв начин да наподобява тази част на града, която би трябвало да бъде новото лице на остарялата столица. Променихме съотношението сред застрояване и озеленяване – вместо 80% към 20% в този момент е 40% към 60%. В заданието поставихме съответни условия – зелен градски център с огромна пешеходна алея, подземни паркинги и улици, публични здания, музеи, библиотека, търговски обекти, само че не и жилищни здания. Именно поради това организирахме интернационален архитектурен конкурс и към този момент сме безусловно на една крачка от действителното създаване. Повтарям – на една крачка от 40 години насам.
С спечелилия от състезанието – световноизвестния проектант Клаудио Нарди, следва да сключим контракт за техническо планиране на огромния Експозиционен център. За построяването му имаме предпазено европейско финансиране по Оперативна програма " Региони в напредък ". Именно тази постройка ще даде началото на новото ларго на Велико Търново и строителството й е планувано за втората половина на 2020 година.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Предстоят ли промени на административно равнище, в случай че " да ", за какво и в какъв аспект?
- По време на всичките ми срещи с хората през последния месец, а и преди този момент подчертах, че имам ясни и съответни проекти за посоката на развиване на Велико Търново и общината. Тяхното осъществяване стартира незабавно след встъпването ми в служба. Ще има промени и в организацията на работата в общината – най-малкото тъй като би трябвало да сме в крайник с всички трендове в световен проект, даже в случай че щете – със забързания ход на света. Тези промени ще обиден и взаимоотношенията на общината с всички, които вземат участие в процеса на осъществяване на общинските функционалности. Няма място за сантименти – задачата е да отговаряме на условията на жителите. Ще бъда още по-безкомпромисен, когато хората, с които работя, не дават отговор на упованията ми и осъществяването на тяхната работа не подхожда на критериите, които слагат великотърновци.

Какво планирате да се промени в бъдещата общинска тактика за развиването на туризма в района?
- Че Велико Търново няма общинска тактика за развиване на туризма, бе едно от главните обвинявания на новите съперници. И изрично несъдържателно. Ние сме една от дребното общини в България, за които развиването на туризма е главен стопански приоритет и освен на хартия. Визията за сектора е в детайли развита с главните стратегически документи на общината – Програмата за ръководство за мандат 2015 – 2019 година и Общински проект за развиване 2014 – 2020 година А реализацията на всички ограничения е предоставена на Общинската организация по туризъм " Царевград Търнов ".
От юни тази година Законът за туризма вкарва нова система за ръководство на туристическите действия. Организациите за ръководство на дестинациите, които са в развой на регистрация, създават и извършват маркетинговите тактики на районно равнище – част от Националната тактика за туристически маркетинг. Новите структури сплотяват институции, общини, бизнеса и Неправителствени организации и ще имат опция да аплайват за финансиране по европейски стратегии. Велико Търново е водещата община в Старопланинския туристически регион, който сплотява 32 общини от пет области. Организацията за ръководство на дестинацията към този момент е записана в Министерството на туризма.
И в този момент Велико Търново е една от общините с най-активно присъединяване при осъществяването на Националната стратегия за туристически маркетинг и реклама, а средства за промоция на търновския туризъм се обезпечават от общината и от активността на сдружението " Царевград Търнов ".
От 16 години по моя концепция във Велико Търново се организира единственото на Балканите профилирано ревю за културен туризъм с богата конферентна стратегия. Именно на този конгрес Министерството на туризма показа преди година тактиката за райониране, а тази година с представителите на бизнеса бяха обсъждани вероятностите за развиване на организациите за ръководство на дестинациите.
Обективно е да напомним, че има и народен " Стратегически проект за развиване на културния туризъм ". Разработен е през интервала 2007 – 2009 година с финансовата поддръжка на италианското държавно управление, признат е с Протокол №40.8 на Министерския съвет от 14.10.2009 година Аз освен съм взел участие в основаването на тази тактика, само че и нейното публично показване беше точно във Велико Търново в границите на МТИ " Културен туризъм ". И съгласно тази тактика единствено София, Пловдив и Велико Търново са дефинирани като независими дестинации за културен туризъм. Нещо повече, ние защитихме позицията, че схващането за културно-исторически туризъм е много остаряло. Велико Търново развива своя капацитет като дестинация с изключение на за историческо-познавателен туризъм, само че и за туризъм, обвързван със актуалните изкуства и изобретателни промишлености.
И за край бих желал да подчертая, че хората, които са свързали живота си с промишлеността на гостоприемството, имат потребност от съответни стъпки за развиване на туристически артикули, които подсигуряват по-висока цялост на хотелската база, привличане на платежоспособни туристи и законови благоприятни условия за общините да стопанисват изоставени старинни здания. И това не е въпрос на документи, а е диалог сред експерти.

95% от постройките, монументи на културата в града, са частна благосъстоятелност, а някои от тях се разрушават. Какви дейности ще предприемете, с цел да запазите културно-историческия образ на Велико Търново?
- Над 500 са къщите в историческата част на остарялата столица. За 151 от тях са издадени наставления в сходство с условията на Закона за културното завещание. Ангажиментът за поддръжка на частните парцели е обвързване на техните притежатели. Въпреки това през годините постоянно общината е пособия съгласно своите пълномощия. За три улици имаме фасадни проекти, което е облекчение за притежателите на парцелите и редуцира процедурите по утвърждение на ремонтите. С огромна австрийска компания персонално договорих подаяние от строителни материали и бои за хората.
Дори за най-малките нередности специалистите от общината изпращат напомнителни писма, издават се наставления за ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати за подсилване и възобновяване на естетическия тип на постройките. Най-хубавото е, че близо 60 старинни къщи към този момент са ремонтирани.

Смятате ли, че има демографски проблем в региона? Разкажете за стратегия " Инвитро " - планирате ли увеличение на средствата, които се отделят по нея?
- За региона мога да кажа, че и все още има общини със затихващи функционалности – Сухиндол, Полски Тръмбеш, в последно време Стражица, че даже и Павликени. Специално за община Велико Търново обстоятелствата приказват, че към този момент трета поредна година имаме раждаемост над 1000 бебета (при 650-700 преди това). Три следващи години и данните на Национален статистически институт потвърждават, че популацията се усилва. Само тази година имаме над 60 нови възпитаници, чиито фамилии са се завърнали от чужбина. Какво значи това? Развитието на един град и на една община, подобряването на градската среда, на учебните заведения и детските градини, на изискванията за бизнес – всичко това въздейства и на демографската обстановка, на привличането и задържането на младежите.
Програмата " Инвитро " е измежду гордостите на Велико Търново. Фондът е основан през 2011 година с бюджет 30 000 лв.. От първата година на първия ми мандат бюджетът е повишен и не пада под 70 000 лева; 58 са великотърновчетата, родени в фамилии, подкрепени от програмата; 150 двойки с репродуктивни усложнения са получили поддръжка от фонд " Инвитро ". Общинската самодейност към този момент има одобрени сътрудници от гражданския бранш. Сред тях са Фондация " Искам бебе " и " Happy Mums ", " Ротари " и " Ротаракт ", на които сърдечно благодаря.

Проблемът с местата за паркиране, както и с превоза в старопрестолния град е от дълго време. Какво планирате да се случи с транспортния и информационен проект на града?
- С новия общоприет проект за организация на придвижването са се заели специалистите от Института по транспортно строителство и инфраструктура към Университета за архитектура, строителство и геодезия. Генералният проект обрисува дълготрайната визия за организацията на трафика, за маршрутите на публичния превоз, зоните за паркиране, за пешеходци и за различен превоз с небосвод най-малко две десетилетия. Анализът обгръща детайлно всички благоприятни условия: за смяна на посоките на придвижване на избрани улици и превръщането им в еднопосочни, за отваряне на затворени прави, за пренасяне на зоните за паркиране и престой, за образуване на светлинно контролираните кръстовища и още доста други фактори.
Една от най-важните задания е да бъдат изследвани настройките и упованията на хората. Затова в първия стадий бе извършена обстойна анкета измежду великотърновци, с цел да кажат самите те по какъв начин си показват града в идващите 5, 10 или даже 20 години във връзка с превоза и напредването. Дали да бъде град на колите, или да бъде град на пешеходците и актуалния градски превоз. От анкетата има един доста значим извод – жителите на Велико Търново са дейни и загрижени за своя град; 1607 са участвалите в допитването и това е четири пъти повече над плануваните упования. Данните от анкетното изследване демонстрират недвусмислено, че великотърновци избират да не се придвижват с коли, въпреки това сега да е главното транспортно средство. И точно в тази посока ще работим.
Една доста забавна опция, която специалистите оферират, е елементи от Стария град да бъдат преобразувани в споделено пространство – място, в което всички участници в придвижването – пешеходци, велосипедисти и коли, са равни. Това решение към този момент се ползва в редица европейски градове, а Велико Търново има капацитет да бъде първият град в България, в който да има споделени пространства. Думата обаче още веднъж ще имат хората.
Към момента екипът е направил детайлно наблюдаване на 15 основни кръстовища в града – както най-натоварените, по този начин и тези с най-голяма централизация на пътнотранспортни катастрофи. Обхванати са и пресечките, за които се чака увеличение на употребата през идващите пет години. За всяко кръстовище има по 14-часово видеодосие както в пиковите моменти, по този начин и при естествен трафик. Заснемането ясно демонстрира по какъв начин се образуват колоните от транспортни средства, в какви направления се разпределят. Най-натоварените пресечни точки бяха " подложени " и на наблюдения с дронове. Технологията се употребява за пръв път и с изключение на данните за трафика софтуерът ще пресметна и рисковете от пораждане на ПТП. На базата на разбор на събраните данни ще бъдат създадени вероятни решения за нова организация на придвижване по цялата система от улици, булеварди и кръстовища.
В идващите два месеца проектантите ще са подготвени с съответни оферти за ограничения, посредством които трайно да бъде усъвършенстван трафикът и пътуването в остарялата столица. Отговори ще получат едни от най-важните въпроси – от кой квартал и в каква посока пътуват жителите на града. Това ще разреши и изработването на по-адекватна скица на придвижване на градските рейсове, нови направления и написания.

Какви дейности ще предприемете във връзка с инфраструктурата – по какъв начин върви построяването на автомагистралите София – Велико Търново и Велико Търново – Русе?
Изграждането на двете автомагистрали е една от най-хубавите вести за Велико Търново, за общината, за целия район и въобще за стопанската система в цяла Северна България. Преди броени дни в администрацията е постъпил капиталовият план за трасето на аутобана от Русе, който ще минава на по-малко от три километра западно от града. Оттам на още 6-7 минути с автомобил ще е връзката с Автомагистрала " Хемус ", за която, както знаете, има финансиране за строителството на всички 134 километра до Велико Търново. Направили сме действия пред Министерство на регионалното развитие за скоростна пътна връзка от с. Момин общ брой, където ще е русенската автомагистрала, до Велико Търново. Необходимо е построяването на трета и четвърта лента в сектор, който е единствено към 2 километра, и имам уверението, че това ще се случи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР