© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Статията е част от специалното издание Капитал

...
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Статията е част от специалното издание Капитал
Коментари Харесай

Инж. Огнян Ценков: Пътят до Видин не е проблем

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Северозапад ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август. Всички текстове по тематиката може да откриете тук. Профил

Инж. Огнян Ценков е приключил ВНВУ " Васил Левски " - гр. Велико Търново. Служил е в отделение в Самоков до 1990 година. След това влиза в системата на Министерство на вътрешните работи, където работи до 2009 година в бранш " Свръзки ". От декември 2014 г е зам. регионален шеф на област Видин. На локалните избори през 2015 година печели на втори тур кметската конкуренция от партия ГЕРБ. Още по тематиката
Враца 2.0

Три години след началото на първия цялостен софтуерен курс в града " Враца програмен продукт общество " продължава да се разраства
26 авг 2018
Спри, не си отивай

Демографската рецесия в Северозападна България е по-скоро злополука. Три неща би трябвало да бъдат поправени незабавно
25 авг 2018
Когато парите от София не стигат

Докато чакат същинска децентрализация и повече локални доходи, общините в България имат и друга алтернатива за развиване: целеви заеми
24 авг 2018
Между моста и автомагистралата

Видин, Монтана и Враца имат вода, планини и истории. Сега се пробват да съберат вложители и хора с хрумвания, с цел да излязат най-сетне от клеймото на западналост и беднотия
17 авг 2018
До преди 2 години Видин беше задлъжнял град, имахте запор на сметки, задължения, по какъв начин успяхте да излезете от това състояние?

- С помощта на държавното управление. Когато встъпих в служба, имахме запор на каса и на банкови сметки, един лев нямахме, никакви пари, даже имахме 7 млн. просрочие, обща задлъжнялост 21 млн. лева при бюджет от 32 млн. Обърнахме се към държавното управление и то ни отпусна 2 млн. лева безлихвен заем. Разплатихме се с тези, които бяха запорирали сметките.

След това изготвихме финансов разпределителен проект. И в този момент имаме под 1 млн. лева просрочени отговорности. Имахме и 13.5 млн. лева общи отговорности, в които влизат и 6-те млн. безлихвен заем. Тоест ние нямаме други отговорности с изключение на един заем, който е бил 8 млн. лева Ние работим доста по планове, ние сме една от общините, която на глава от популацията сме над приблизително равнище по асимилиране на европейски средства. През март 2018 година община Видин излезе от категорията на общини в недобро финансово положение.

Какви планове осъществявате?

- Първият план, който ще осъществяваме, е цялостна реорганизация на пешеходната зона на стойност 11 млн. лева Финализирахме плановете, които бяха в доста закъснение - това са " Зелена и налична градска среда " по Оперативна програма " Регионално развиване и напредък " и изградихме едни доста хубави зелени площи, градинките от спортната зала до паркинга на хотел " Аполония " В момента сме в развой на дотъкмяване на пречиствателната станция, която не беше построена от предходния програмен интервал. Тя е за 18 млн. лв. с Данък добавена стойност, това е вторият стадий на водния цикъл. Епиграфският център също беше един изостанал план. Това бяха нещата, които незабавно трябваше да довършим.

Как би трябвало да се развива Видин, с цел да стане привлекателно място за живеене?

- Много сериозен фактор за растежа на работни места и за развиване на икономическия капацитет на общината е привличането на вложения. Още при започване на мандата изготвихме Наредба за поощряване на вложенията според закона, съгласно която общината има при избрани критерии право да издава документ клас В, с което поддържа съответния вложител, като му дава облекчения и прерогативи.

Какви са преимуществата?

- При вложения до 2 млн. лв. се издава документ клас В, до 10 работни места. Например покупката на терен общинска благосъстоятелност не минава по обществен търг според Закона за общинската благосъстоятелност, а се продава непосредствено на вложителя на цена, която е избрана от лицензиран оценител, т.е. не минава през търг, където може да се вдигне тази цена неведнъж. И при положение на откриване на нови работни места, държавният бюджет поема осигуровките.

А имате ли такива вложители, които са се възползвали от това?

- До момента нямаме, само че имаме вложители, които имаха съществуващи предприятия и разкриха нови работни места и ние им съдействахме през Агенцията за поощряване точно на тези нови работни места да бъдат поети осигуровките от държавния бюджет.

Тук стопират ли кораби?

- Да, и тази година са декларирани 256 круизни кораба. Миналата година бяха 192, а 2016 година 150, тъй че има едно съществено повишаване. Видин е богат на исторически здания град.

Какво стана със постройката на синагогата, тя е извънредно красива, само че дълго време се разрушаваше?

- Още не сме я възстановили, само че сега работим по план по Оперативна програма " Региони в напредък " отново посредством безплатни финансови средства. Миналата година Регионалната организация на евреите в България " Шалом - Видин " я подари на общината и това е за пръв път в международната еврейска история - да се подари реликвен дом с три условия. Първото изискване е да се възвърне като културен център на името на световноизвестния художник Жул Паскин, който е наш съгражданин, 50 кв.м настрана помещение за тяхната просвета. И възобновяване да стартира в пет годишен интервал. С възобновяване на синагогата ние ще приключим целия отбор от културно-исторически монументи във Видин.

Колко % е безработицата във Видин?

- Ние имаме сериозна стопанска система, по тази причина безработицата при нас се приближава до средностатистическата за страната - към 9%. За страната тя е 6% и нещо, не е фрапантна разликата.

Какво промени Дунав мост 2?

- Създаде една доста комфортна връзка с Румъния и усили доста товаропотока. Ние имаме доста транспортни компании, които употребяват този директен път. Туристи идват от Румъния, имаме посещаване от околните на нас румънски общини. Считам, че сериозната смяна ще настъпи, когато се построи магистралният път, тъй като тогава и туристическият поток към този момент ще бъде доста по-сериозен към Видин.

Основният проблем, който всички акцентират, е пътят София - Видин, за какво не лобирате пред държавното управление да го направи по-бързо?

- Пътят до Видин е никакъв проблем. Например в случай че сте пътували от Видин до Ниш през Зайчар – Княжева, ще видите, че пътят е доста по-лош. Не единствено че има планова подготвеност, само че за стадия от Ботевград до Мездра има процедури за отчуждаване на имоти, с цел да се прекара новото трасе. Ние имахме работни срещи тук и водим преписка за смяна на подробните устройствени проекти и създаване на нови парцеларни проекти, които са нужни за отчуждаването на територията на всяка община. Още при започване на 2016 година при нас в залата на общинския съвет се организира публично разискване за оценка на въздействието на околната среда точно на новото трасе.

Как ще се случи във времето това строителство?

- Ами в капиталовата стратегия на държавното управление е за 2021 година, в случай че има обжалване на процедурите за 2022 година Пролетта Министерски съвет одобри краткосрочната финансова прогноза до 2021 година където са заложени 1 милиарда и 600 хиляди лева точно за създаване на този магистрален път.

Демографският проблем също е много наболял в района.

- Първо, би трябвало да се сътвори по-добра витална среда. Второ, би трябвало да има задоволително работни места с качествено трудово заплащане. И трето, би трябвало да има обучение, всички форми на обучение, като се стартира от предучилищното, учебното и се стигне до висшето обучение. Това е методът, по който хората ще се завърнат, и тези, които са тук ще ги задържим. Ето за какво изградихме висше образователно заведение. През 2016 година беше открит обучителен център на Русенския университет, а през предходната година беше открит негов филиал с определени механически специалности. Второ, като причина, с цел да желаят да учат във Видин, част от нашите възпитаници акцентираха финансова неспособност да учат на друго място, по тази причина считам, че откриването на този филиал ще задържи младежите, настрана че общината подкрепя студенти.

Колко е междинната заплата във Видин?

- Не мога тъкмо да ви кажа, към 650 лева Тук имаме доста нови предприятия, най-голямото е " Кнауф ", австрийско дружество, което употребява суровината от мина " Кушава ". Те имат над 1000 служащи. Имаме и три немски предприятия - едното е за произвеждане на софтуерни съставни елементи, където работят към 300 души, едно за слънчеви акумулатори за стопляне на вода и едно немско шивашко дружество, както и няколко български и една леярна. Имаме към 2500 безработни лица.

Как стои въпросът със сметоизвозването в града?

- Служителите са общински чиновници, само че наемаме техника от частна компания.

Защо не си купите техника вие?

- Защото нямаме пари, трябват към 5 млн. лева Сега работим по един план със сърбите, по който придобихме два сметосъбиращи автомобила безплатно. На града са нужни, в този момент стават 4 техни и 2 наши. Вижте, даже да си купиш машини, това е техника, която доста бързо се амортизира. Не ти се изплаща толкоз елементарно, колкото наподобява в профил. Има някои общински съветници, които споделят: но годишният бюджет за сметоизвозване е 1.5 млн. лева, в случай че купите машини и съдове, ще ги спестите. Това не е правилно. Като ги купим, по-късно следват разноски - заплати, застраховки, гориво, поддръжка, което ние в този момент не го плащаме. За другите обитаеми места други контракти имаме с шест компании, които сме ги обособили по райони, общината има 34 обитаеми места.

Интервюто взе Йово Николов Капитал Градове: Северозапад

Ето и част от тематиките в изданието:

➤ Икономиката на Видин, Враца и Монтана в цифри
➤ Технологичен парк... в Монтана - една добра концепция към този момент е събрала инвестиции за 15 млн. лева
➤ " Враца програмен продукт общество " продължава да се разраства
➤ Интересът към района пораства главно поради круизни туристи и оперните фестивали

Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР