© Надежда Чипева Още по темата Роботи, още роботи Индустрията

...
© Надежда Чипева Още по темата Роботи, още роботи Индустрията
Коментари Харесай

Бъдещето на транспорта е желязно

© Надежда Чипева Още по тематиката
Роботи, още роботи

Индустрията на Пловдив от ден на ден се нуждае от машини и хора, които да ги схващат
24 май 2018
Имотите в Пловдив: носени от оптимизма

Градът излезе преди всичко по строителни разрешителни, а доста нови комплекси не престават да се появявят
24 май 2018
Пловдив 2019: В клопката на огромните фантазии

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година и в града ще се проведат стотици събития. Можеше ли обаче да се случи доста повече?
19 май 2018 " Икономическият план от новия тип вагон е, че той възстановява инвестицията за към 4 години. "
инж. Емил Йончев, търговски шеф на " Вагонремонтен цех 99 " АДСтатията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Пловдив ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Гумите са положителни, само че релсите са бъдещето. На това залага най-голямата автотранспортна компания в България – пловдивската ПИМК. През 2015 година в съдружничество с DB Schenker компанията стартира да товари ремаркета на специфични вагони от русенското пристанище към Централна Европа. Опитът е сполучлив и от ПИМК вземат решение сами да развият този бизнес.

Чрез дъщерните си компании " Терминали " ЕАД и " ПИМК Рейл " компанията майка влага 9 млн. лева в личен локомотив и 36 електрифицирани джоб-вагона ELWAG, създадени по специфична поръчка във " Вагоноремонтен цех 99 " АД – Септември. Целта: към 200 тира седмично с товар от 2800 тона в двете направления да изминават пътя от интермодалния терминал на гара Тодор Каблешков край Пловдив до терминала в Черкезкьой, Турция. Миналата година " Терминали " ЕАД завоюва концесия за оператор за период от 27 години на интермодалния терминал край Пловдив. Той бе построен с европейски средства и струваше 12.3 млн. лв..

А от май 2018 година PIMK Rail потегля с натоварени вагони два пъти седмично към Велс, Северозападна Австрия. Още едно ново направление за транспорт на товари през интермодалния терминал " Тодор Каблешков " е по маршрута Пловдив – Бургас, което доста ще ограничи придвижването на тежкотоварни камиони по автомагистрала " Тракия ". По този метод пловдивската транспортна компания се преценява с целите на Европейски Съюз за " Хоризонт 2050 ", съгласно които до 2025 година всички товари, транспортирани на разстояние над 300 километра, би трябвало да се качат от шосето върху релсите. И също по този начин ще спести от влизащата в действие следващата година тол-система.

Икономично, дейно и хладно

" Патентованият електрифициран джоб-вагон ELWAG икономисва най-малко 7200 литра гориво на един курс от Източна към Централна и Западна Европа, или към 8200 евро седмично. За пръв път в международната процедура нашата компания съумя да употребява електричество от мрежата на железниците за изстудяване при транспорт на бързо развалящи се артикули вместо дизелово гориво. Икономическото ни обръщение към транспортните компании е ясно: работата, която се е вършела до момента с 16 камиона, може да се завърши доста по-бързо единствено с 2 камиона, които за 2 дни ще могат да извозят всички бързо разваляеми артикули в радиус от 300 километра от интермодалния терминал ", изяснява инж. Емил Йончев, търговски шеф на " Вагоноремонтен цех 99 " АД.

Другата иновация във вагоните, пренасящи ремаркета на тирове, е, че те могат да се разделят на две при товарене и разтоварване, с което се пестят доста маневри на железниците. " Икономическият план от новия тип вагон е, че той възстановява инвестицията за към 4 години, до момента в който и най-хубавите товарни вагони в света се изплащат за към 7 години при цялостно натоварване ", счита Емил Йончев.

12 часа вместо 2 дни 12 часа лишава пътуването с трен до Черкезкьой вместо 2 дни с камион
От пловдивската компания към този момент считат да форсират разширението на терминала, като се изградят още няколко коловоза на гарата. В офертата си " Терминали " заложи инвестиция от 15.1 млн лв. - към 3 пъти повече от средствата, изисквани от страната. Само през първите две години от старта на концесионния контракт сумата на вложенията ще бъде 2.23 млн. лв.. Освен това компанията ще начислява в интерес на страната и 10 на 100 от от чистите доходи от всички действия, свързани с потреблението на интермодалния терминал. ПИМК би трябвало да построи втори железопътен коловоз към терминала. Отделно от това са сумите от 60 000 лв. годишно, което е концесионната такса.

Пенко Несторов – един от притежателите на ПИМК, е уверен, че интермодалният трен по никакъв метод не трансформира за клиента транспортния принцип " от врата до врата или от склад до склад ". При това се употребяват всички преимущества на железопътния превоз – по-малко произшествия, по-евтин превоз, по-бързо прекосяване през границата. До терминала в Черкезкьой да вземем за пример влакът на ПИМК пътува 12-15 часа, а не 2 дни, както е с камион. От друга страна, все по-често западноевропейски компании изискват доставките им да минават наложително през трен. Пловдивският транспортен водач да вземем за пример работи от години с Daimler AG, които имат тъкмо такова условие. Транспортният хъб
Индустрията на Пловдивска област допуска транспорта на относително тежки товари, които тук се преработват и забележителна част се изнасят. Затова данните на Национален статистически институт от четвъртото тримесечие на предходната година демонстрират, че в региона има натоварени 2 296 600 тона товари с авто превоз, а разтоварени - 3 045 500 тона. Разликата остава тук – за ползване и следваща обработка.

Две от най-големите транспортни компании в България – ПИМК с 1200 влекача и " Петко Ангелов БГ " с 510 влекача, са позиционирани в Пловдив. Географското разположение на Пловдив притегля и задгранични транспортни компании. Една от най-динамичните – " България роуд тракинг " на белгиеца Герт Бернард, към този момент има 35 влекача, а общият брой на влекачите му във всички настоящи в Пловдив негови компании е 120.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР