© Мария Съботинова В августовското безвремие една от малкото новини

...
© Мария Съботинова В августовското безвремие една от малкото новини
Коментари Харесай

Вечерни новини: НКЖИ обяви поръчка за 346 млн. лв., държавата емитира още 200 млн. лв. дълг

© Мария Съботинова В августовското безвремие една от дребното вести на деня беше, че управлението на ДАНС излиза с декларация в поддръжка на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. Столична община пък възнамерява да сътвори указател на другите почерци, забележими по софийските стени, като мярка в борбата с драсканиците по тях. По света още веднъж американският президент Доналд Тръмп правеше заглавия с обещанието, че след скорошното ескалиране на напрежението сред Вашингтон и Пекин, " напълно скоро " двете страни ще възобновят договарянията за договорка, която да постави завършек на комерсиалната война.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Важните събития през днешния ден в три фрази

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НКЖИ търси строител за 346 млн. лева за жп линията към Сърбия

Национална компания " Железопътна конструкция " разгласи социална поръчка за модернизацията на жп линията сред Волуяк и Драгоман, като индикативната стойност на плана е 345.9 млн. лева Проектът е по Оперативна стратегия " Транспорт " и е част от по-големия проект за модернизирането на жп линията сред София и сръбската граница. Проектите на НКЖИ по този програмен интервал буксуват , като търговете са затънали в обжалвания в Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, откакто първо НКЖИ избираше за реализатори непознати претенденти, само че Комисия за защита на конкуренцията върна в конкуренцията познатите български компании - " ВДХ ", " Джи Пи груп " и свързани с Христо Ковачки компании.

Държавата емитира още 200 млн. лева дълг

Така общо пласираните ДЦК на вътрешния пазар тази година доближиха 900 млн. лева На извършения в понеделник аукцион доходността по 20-годишните бумаги падна до 1.42% , което е под регистрираната на предходните два търга. Министерство на финансите е интензивно, защото лихвите сега са доста ниски, а прогнозите са за повишаване, а и трябваше да се обезпечат средства за заплащане на изтребителите F-16.

Страните от Г-7 отпускат 22 млн. $ за битката с пожарите в Амазония

Финансовата и логистична помощ беше контрактувана от водачите на седемте най-развити страни на срещата им в Биариц, Франция. Според френския президент Еманюел Макрон средствата ще бъдат предоставени " неотложно " и ще бъдат употребявани главно за изпращане на самолети, които да се борят с вилнеещите пожари. В Биариц също по този начин бе решено да бъде подсилен проект за възобновяване на амазонските гори , който ще бъде направен от Организация на обединените нации през септември.

Бизнес доверието в Германия падна до 7-годишно дъно

В основата са терзанията, че задълбочаващият се спад в производството изправя най-голямата европейска стопанска система на ръба на рецесията . Индексът на бизнес климата, измерван от института Ifo, е намалял до 94.3 пункта през август, което е пети следващ спад. По време на срещата на Г-7 канцлерът Ангела Меркел съобщи, че Германия желае Европейски Съюз да реализира комерсиално съглашение със Съединени американски щати допустимо най-бързо, а американският президент Доналд Тръмп заяви, че се надява да не стига до там Вашингтон да постанова мита на немските коли , което би влошило доста вероятностите пред немската стопанска система.

Гърция разгласи цялостна анулация на финансовия надзор

Това разгласи новият гръцки министър председател Кириакос Мицотакис в Народното събрание в Атина. Решението на държавното управление влиза в действие от понеделник. Досега в границите на финансовия надзор, открит по време на икономическата рецесия, на гърците беше неразрешено да изнасят от страната над 10 хиляди евро в брой на пътешестване , да изнасят капитали на стойност над 4000 евро на два месеца, да теглят над 5000 евро в чужбина с банкова карта, да правят редица финансови интервенции с чужбина по интернет и други

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, милиарди арестувани и иззети средства, няколко езика. "

Премиерът Бойко Борисов изяснява пред публицисти за какво кабинетът взе решение да изпрати някогашния началник на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за консул във Валенсия

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Изтича срокът, даден от италианският президент на партиите за различно болшинство

Италианският президент Серджо Матарела даде на партиите период до вторник да образуват друго болшинство в границите на същия парламент, с цел да се избегнат предварителни избори. Страната е в рецесия, откакто държавното управление се разпадна през седмицата поради вътрешния бойкот на вицепремиера и водач на " Лига " Матео Салвини.

Президентът стартира съвещания с партиите и съобщи, че разпускането на Народното събрание единствено 17 месеца след последните избори не е леко решение. Той не загатна съответен нов съдружен съюз, само че се надява на договорка, включваща антисистемното Движение " Пет звезди ", което ръководи до момента в партньорство с крайнодясната " Лига ", и лявоцентристката Демократическа партия.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Първият капиталов фонд, основан в полза на бранителите на правата на животните, ще се бъде листнат на Нюйоркската фондова борса на 10 септември.

Фондът VEGN, чието цялостно название е US Vegan Climate Exchange Traded Fund, няма да включва акциите на 500-те най-големи американските компании, " разчитащи на употребата на животни ", прецизира основателят Beyond Investing. Този вид фондове са метод да се оказва напън на фирмите да трансформират държанието си, тъй че да не им липсват вложители, споделя Тенси Уелън, началник на Центъра за резистентен бизнес към Нюйоркския университет.

[Associated Press]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР