© Красимир Юскеселиев Още по темата Газовото находище край Червен

...
© Красимир Юскеселиев Още по темата Газовото находище край Червен
Коментари Харесай

Два газови проекта в Северна България очакват развитие

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Газовото находище край Червен бряг най-накрая с концесия

Договорената цена е с 35% по-ниска от тази на съветския газ
14 ное 2012
" Моезия " се пребори за концесиите си в България

След правосъдни разногласия компанията получи разрешителни да изследва за петрол и газ
19 сеп 2012 Два газови плана в Северна България може да получат прогрес в идващите месеци след години на мъртвило към тях. " Дайрект петролеум България ", която през 2013 година получи концесия за рандеман край село Девенци в региона на Червен бряг, само че по този начин и не стартира произвеждане, възнамерява да възобнови сондажните работи в находището през тази година. Това излиза наяве от записка към тримесечия доклад на американския й притежател TransAtlantic Petroleum.

В сряда пък държавното управление удължи разрешението за търсене и изследване на " Мизия ойл енд газ " в близкия сектор " Търнак ", където поради административно закъснение сдружението не съумя да стартира работа в точния момент.

Перспективният блок " Девенци "

" Дайрект петролеум България " стартира работа в страната още през 2000 година като благосъстоятелност на американската Direct Petroleum Exploration, която през 2011 година го продаде на TransAtlantic Petroleum. Преди пет години сдружението получи концесия за рандеман от находището " Койнаре ", което включва четири сектора. Сред тях е перспективният блок " Девенци ", в който единствено потвърдените ресурси са 2.15 милиарда куб. м газ и 423 хиляди куб. м кондензат (колкото е годишната консумация в страната), а евентуалните са в пъти по-големи. Другите блокове в находището са " Борован ", " Враняк " и " Садовец ", за които няма изчислени ресурси.

Още преди договорката за смяната в собствеността сдружението добиваше дребни количества синьо гориво като част от тестванията на находището. През 2012 година планът беше краткотрайно блокиран от възбраната за рандеман на шистов газ, която за прочут интервал засегна и добива на стандартен газ. Според доклада на компанията през последните години тя се е занимавала главно с правене и координиране на стратегии с другите ведомства и с разбор на данните от сондажите.

Намеренията й в този момент са да възобнови сондажните работи като употребява съществуващите кладенци. От известието на TransAtlantic Petroleum излиза наяве, че това ще се случи, в случай че бъде обезпечено финансиране за плана.

Търсене в " Търнак "

Напредък се чака да има и по плана на " Мизия ойл енд газ ", благосъстоятелност на ирландската Moesia Oil & Gas, за търсене и изследване на петрол и газ в блок " Търнак " (за който претендент беше и " Дайрект петролеум " ). Компанията завоюва процедурата за " Търнак " и още три площадки - " Ботево ", " Деветаки " и " Мизия ", попадащи в областите Ловеч, Плевен, Габрово, Враца и Монтана, в края на 2008 година и началото на 2009 година, само че година по-късно държавното управление ги приключи поради " открити нарушавания ", които по този начин и не бяха оповестени. Дружеството апелира и завоюва в съда и през 2012 година получи позволение за търсене и изследване в четирите площадки. Самите контракти бяха подписани през 2014 година за период от пет години.

Заради забавянето на административните процедури обаче в сряда кабинетът реши да удължи периода на контракта с 399 дни по искане на титуляра на разрешението. До една седмица министърът на енергетиката би трябвало да подпише в допълнение съглашение с компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР