© Капитал Още по темата Йозеф Шети: Хората емигрират, защото

...
© Капитал Още по темата Йозеф Шети: Хората емигрират, защото
Коментари Харесай

Доходите на всички щяха да са по-високи ако...

© Капитал Още по тематиката
Йозеф Шети: Хората емигрират, тъй като не се усещат предпазени от закона

Швейцарският бизнесмен и притежател на фабрика в България, за революцията в промишлеността и проблемите на средата
15 сеп 2017
Докога ще порастват заплатите

Ако приходите ви не се усилват през последните години или не си вършите добре работата, или сте на неверното място и в неверния бранш
15 сеп 2017
За тях няма 15 септември

Просветното министерство стартира солидна акция против скандално огромния брой деца, неходещи на учебно заведение
15 сеп 2017

В това, че заплатите в България се подвигат толкоз бързо (вижте тук и тук), има положителни и неприятни вести. Добрите са ясни - хората ще получават повече за труда си, това ускорява вътрешното ползване и форсира още повече растежа на стопанската система. Има обаче и неприятни. Увеличението на заплатите се случва, тъй като фирмите не могат да намерят задоволително квалифицирани хора и конкуренцията за дребното останали подвига цената им. Това мощно понижава едно от дребното конкурентни преимущества тук - евтиния и дипломиран труд. Ако някой извън се чуди дали да вложи парите си в България, той би бил податлив да преглътне корупцията и превзетата от проведената престъпност правосъдна система с вярата, че няма да попадне сред шамарите им и ще завоюва от ниските заплати. Когато приходите се усилват, едно от дребното конкурентни преимущества на България сега изчезва.

Проблемът, несъмнено, изобщо не е в заплатите - те би трябвало да порастват. Истинската драма е в това, че откъм страната не се случва нищо. Корупцията се институционализира от ден на ден с всеки минал ден. Тя от дълго време е норма, а не изключение и с времето за от ден на ден хора даването и взимането на рушвети става изцяло естествена процедура.

Освен налагането на корупцията, цялостен застой има и в правосъдната система. Това може да се види доста добре и по избора за началник на Върховния административен съд, който се случи през седмицата. Върховен административен съд е основна институция, в която се гледат тъжби против актове на всички органи на изпълнителната и локалната власт, както и решенията на самия Висш правосъден съвет. Неговото ръководство, поверено на подвластен от назначилите го магистрат, значи, че той ще продължи да бъде бранител не на правата на жителите, а на стеснен кръг облагодетелствани (вижте повече тук).

Проблемите са и отвън правосъдната система и тази седмица различен болен бранш подсети за вредите от неналичието на промени. Отвличането на сина на предприемач може и да е изолиран случай, само че досега дейностите на Министерство на вътрешните работи не основават изключително чувство за сигурност. А страна, в която отвличат децата на по-състоятелните хора, сигурно не е в предните места по условия за правене на бизнес, колкото и да е ниска междинната работна заплата.

Когато хора от разнообразни браншове споделят, че разноските им за труд се усилват, те го изясняват не с неналичието на хора изобщо, а на образовани и способени хора. Проблемът не е, че няма задоволителна численост служащи, а че те нямат нужните в този момент умения. Решението на този проблем е ясно - би трябвало по-адекватно обучение. Тук ситуацията също не е изключително обнадеждаващо. Дни преди 15 септември стана ясно, че над 200 хиляди деца в България в никакъв случай не са имали първи образователен ден - не са стъпвали в учебно заведение. В момента страната се е мобилизирала да промени това, само че до момента в който се стигне от настоящето състояние до това, да се приказва за смислена просветителна стратегия, ще мине още доста време.

Всичко разказано дотук може да се види в историята на швейцарския предприемач Йозеф Шети, който има фабрика до Пловдив (вижте какво споделя той тук). Според него хората всеобщо емигрират от България, тъй като не се усещат предпазени от страната. Иначе всичко друго тук е наред - способени и интелигентни експерти, красиви пейзажи, алено вино, зеленчуци

На корицата този брой се задава въпросът " Докога ще порастват заплатите ". Отговорът му е относително елементарен. При сегашните условия - в случай че страната продължава да е в цялостен застой - не доста дълго време. Корупцията ще изяде бързо бъдещите нараствания на приходите - ще вземе % и от тях. Кражбите ще откраднат още от бъдещата стойност. Както това става сега - без тях всички щяха да бъдат доста по-богати. Капитал #беззарядно

Седмичният вестник Капитал е версия 3.0 - с нов стилен формат, дизайн и осъвременено наличие и към този момент излиза още в петък.

Може да го намерите в комерсиалната мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, " Еко ", " Петрол ", " Ромпетрол ", магазини " Фантастико ", " Билла ", " Кауфланд ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР