© Георги Пауновски Още по темата Какво спъва навлизането на

...
© Георги Пауновски Още по темата Какво спъва навлизането на
Коментари Харесай

Предимствата на електромобилите: Чисти, с ниски експлоатационни разход, паркират безплатно и още нещо

© Георги Пауновски Още по тематиката
Какво спъва навлизането на електрическите автомобили в България

За година броят им се е нараснал с 276
18 окт 2018
Nissan LEAF: Електромобилът, който се кара единствено с един педал

Второто потомство на най-продавания модел на ток в Европа върви ужасно и вози гратис
12 окт 2018
Къде можем да тестваме електрически автомобил

Няколко разновидности за тест на кола на ток
12 окт 2018
В България дизелът побеждава

За първи път за последните три години българският автопарк пораства, само че има мощно нарастване и при колите над 20 години
12 окт 2018 Текстът е част от специфичното издание на " Капитал " Капитал Авто.

Една от аргументите за ниската известност на електрическите автомобили е фактът, че малко се знае за техните преимущества. А те не са по никакъв начин малко. Сред тях най-спорен е на пръв взор най-очевидният - не замърсяват въздуха. Всъщност какъв брой замърсява тяхната приложимост зависи от това по какъв метод е получен токът, който употребяват. При състояние че в България едвам 6% от тока идва от възобновими енергийни източници, а съвсем половината - от термичните централи, употребата на кола на ток не е чак толкоз чиста. Едно обаче е несъмнено - нездравословните излъчвания не се изхвърлят там, където въздухът е най-замърсен - в градовете.

Експлоатацията най-вече в градска среда прави един различен плюс на електрическите автомобили доста значим - те паркират гратис в платените зони в съвсем всички градове. Какво значи това в парично изражение е прекомерно самостоятелно, само че в случай че компания има длъжностен автомобил на ток, може да си спести сред 450 и 650 лв. месечно, колкото е служебният абонамент в зелената и синята зона.

Освободени от налог

Притежателите на електрически автомобили са освободени и от налог върху колата, като размерът на икономията зависи от мощността на колата и града, в който е регистриран. За София бонусът варира от под 8 лв. за Renault Twizy, през 475 лева за най-популярния автомобил в Европа - Nissan Leaf, до 1940 лева за най-мощната версия на Tesla Model S.

От тази година купувачите на нови електрически автомобили употребяват още един
бонус - не дължат продуктова такса, която е в размер на 194 лв.. Т.нар. екотакса обаче се заплаща еднократно, тъй че не е кой знае какво оскъпяващо колата перо.

Символични разноски за обслужване

В съпоставяне с обичайните коли с мотор с вътрешно горене колите на ток имат много по-просто устройство. В тях липсват скоростна кутия, съединител, запалител, десетките движещи се елементи по мотора и така нататък Това е повода обичайното им годишно техническо обслужване да включва единствено замяна на филтъра на купето, разяснява шефът на дилъра на Renault, Dacia и Nissan " Омникар ауто " Юлиан Ангелов.

Той посочи, че компанията има петгодишен опит в употребата на електрически автомобили, като на Renault Zoe да вземем за пример годишното техническо обслужване излиза 40 лв., колкото е цената на филтъра. За съпоставяне - годишното обслужване на едно бензиново Renault Clio, което има сходни размери, е 135 или 222 лв., според от изминатите километри.

В допълнение изминаването на 100 километра с електрически автомобил излиза сред под два лв. и малко над 4 лв., според от потреблението на сила и дали се зарежда на дневна или нощна цена. Има даже опция горивото да е без пари, в случай че се зарежда на станциите, ситуирани на паркингите на няколко огромни търговски вериги.

Колко време е нужно, с цел да се изплатят

Дори при изминаване на под 100 километра дневно след пет години употреба електрическият автомобил се изплаща и стартира да носи облага спрямо еднакъв дизелов модел, прецизира Юлиан Ангелов. Той добавя, че това е реалност, като се калкулира и
бонусът гратис паркиране.

Главният изпълнителен шеф на eMobiliti International, Еldrive и Spark Стефан Спасов, които се занимават с разнообразни разновидности за отдаване на електрически автомобили за прилагане, посочи, че даже когато е взета на действен лизинг, една кола на ток е по-изгодна за употреба при изминаване на над 50 километра дневно.Изданието се популяризира с вестник " Капитал " в интервала 12-18 октомври. Пакетна цена 4 лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР