Автосалонът в Женева в началото на март трябваше да представи

...
Автосалонът в Женева в началото на март трябваше да представи
Коментари Харесай

Автомобилни тенденции 2020: Всичко ток

Автосалонът в Женева при започване на март трябваше да показа новите трендове в промишлеността, само че падна в жертва на ковид и по този начин и не се организира. Това, несъмнено, не отсрочи проектите на фирмите да стартират новите си модели.

В резултат ревюто в Женева стана първото самобитно виртуално сходно събитие, като нищо чудно това да се окаже бъдещето на автосалоните. Както е известно, от няколко години има отлив на изложители от обичайните автоизложения, като обяснението са високите разноски и ниската възвръщаемост на вложенията. В резултат салонът във Франкфурт остана в предишното, като към този момент се търси ново място за неговото осъществяване. Печеливши промени в организацията търсят и други изложби.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В Женева също беше ясно, че ще липсват знакови марки, като площи не ангажираха Cadillac, Citroen, Ford, Jaguar, Lamborghini, Land Rover, MINI, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Opel, Subaru, Tesla и Volvo. При анулацията на ревюто присъстващите компании избраха нова сцена за министър председателите си - YouTube.

Началото на on-line салона в Женева беше обещано на 2 март с лъчение онлайн на избора на автомобила на годината за Европа (подробности виж тук). На 3 и 4 март - в началото планувани като дни за пресата на ревюто, онлайн предавания показаха новостите от марки като Mercedes, BMW, Audi, Porsche, Volkswagen, Honda, SEAT и други.

Серийните и концептуалните модели демонстрираха и главните трендове, които ще бележат развиването на автомобилната промишленост в идващите години - понижаване на разхода на гориво, все по-широко нахлуване на електрическите автомобили, проправяне на пътя на самостоятелните коли и все по-голямата синхронизация сред автомобил и смарт телефон.

Очакванията за 2020 година бяха да е следващата със сериозен растеж на навлизането на електрифицираните коли. Основания за това имаше, откакто през предходната година в целия свят бяха купени общо 2.1 млн. плъгин и електрически коли, което беше растеж от 9% по отношение на 2018 година И то на фона на общ спад в продажбите.

Агенция Bloomberg предвижда, че тази година ще има още 14% растеж, с цел да стигнат продажбите на сходни модели до 2.4 млн. бройки. Пандемията от новия ковид и задаващата се поради него икономическа криза нищо чудно да объркат тези проекти.

Така или другояче обаче животът продължава и проектите на производителите да стартират нови модели на ток за момента не наподобява да бъдат преразгледани. Така до края на годината за европейците изборът ще се свежда до цели 175 разнообразни модела.

В изгода на налагането на хибридите и електрическите автомобили работят и наложителните от идната година фрапантно по-ниски междинни равнища на излъчвания от въглероден диоксид за гамата на всеки производител. За всеобщите марки става дума за 95 грама на километър при 120 в този момент, а за всяко превишение ще се дължат съществени санкции.

Новите серийни електрически автомобили

Добрата вест за феновете на електрическите автомобили е, че три години откакто разгласи проектите си да пусне най-практичния и на ниска цена модел на ток, румънската марка Dacia към този момент е на крачка от това. Какво могат да чакат потребителите показва концептуалната Dacia Spring. Говорим за модел, по-малък от Sandero, който е 4.07 м дълъг, с пет порти, четири места и пробег най-малко 200 километра. Като плюсове на електрическия автомобил, който се чака следващата година, се показват здравината, лесното зареждане и ниските експлоатационни разноски.

И до момента в който за първия електрически автомобил на Dacia би трябвало да изчакаме, първото предложение на ток от Fiat е към този момент факт. Очаквано, то е въз основата на легендата 500. Третото потомство на мъника с ретро лъчение е леко пораснало (с 6 см по-дълго и по-широко), първоначално ще се предлага единствено като кабриолет и ще обезпечава изминаването на до 320 км с един заряд.

Сред екстрите е приложение за смарт телефон, което разрешава ръководене на редица функционалности от отдалеченост, в това число следене на местоположението и подаване на сигнал за кражба. Цената на дребното електрическо украшение все още е съвсем 38 хиляди евро, само че за специфична версия с доста екстри и кабрио, както стана дума.

Търсещите модел на ток с гени на кросоувър от тази година ще имат още един евентуален избор. Volkswagen разкри ID.4, за който за момента се знае, че ще може да е с предно предаване и задвижване 4Х4 и ще изминава до 500 километра с един заряд.

Българската диря

Един от моделите на SIN Cars

[Sin Cars]
На ревюто в Женева собствен щанд трябваше да има и компанията SIN Cars, която има проекти да създава електрически автомобили в Русе. Тя беше приготвила да покаже електрическа рикша, микробус на ток, автомобил за куриерски доставки и превоз в огромните градски центрове, също на електричество, както и суперспортен автомобил с бензинов мотор.

Триколката, планувана да вози туристи, е създадена по поръчка на френската компания Mondial Tuk Tuk и ще бъде извънредно създавана за нея. Електрическият микробус L City Sun с 8+1 места има хомологация М1, може да се движи по обществените пътищата и е създаден най-вече за транспортиране на туристи от и до хотели, разглеждане на градски забележителности или просто за разходка. L CITY Utility 2020 в категория М1 е електрически автомобил за транспорт на пасажери и товари, чиято съществена функционалност е да зарежда и обслужва магазини, заведения и институции, които се намират в центровете на огромните градове. Различните модификации варират от дребни камиони за доставка до леки коли, а напълно електрическият пробег е до 400 км.

Суперавтомобилът SIN R1 650 e нова извънредна разработка. Той е съединен в Италия. Суперколата развива над 300 км/ч и форсира до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди.

Масова електрификация

Като цяло дебютиралите тази пролет модели ще се запомнят с това, че под една или друга форма в тях участват спомагателни електромотори. Подходите са разнообразни - от прибавянето му за спорадична помощ на обичайния мотор (меки и обичайно хибриди), през опцията да се употребява за изминаване на типичния дневен градски пробег (плъгин хибриди) до напълно електрическо задвижване (електромобили).

За пръв път с хибридна система ще е новото потомство на KIA Sorento. Тя включва 1.6-литров бензинов турбомотор и електродвигател, като общата систематична мощ е 230 к.с., а въртящият миг стига 350 Нм.

Четвърто потомство на KIA Sorento ще е най-високотехнологичният автомобил на корейската марка, като ще може да се паркира и отпаркира от отдалеченост. Освен това моделът Sorento получава опция за самостоятелно шофиране от второ равнище, като за къси интервали може да се придвижва независимо с до 180 км/ч.

След като през предходната година пусна първия си плъгин хибрид въз основата на Superb, Skoda вкара електромотори и в гамата на Octavia. Зареждащите се от контакта версии на автомобила ще оферират сред 204 и 245 конски сили (за версията vRS), като ще изминават единствено на ток до 60 километра. Octavia ще има и два разновидността мек хибрид - със 110 и 150 коня.

CUPRA Formentor

[SEAT]
Плъгин и мек хибрид предлага и новото потомство на SЕAT Leon, в което компанията влага повече от 1.1 милиарда евро. Мощностите на моторите и задвижващите системи варират сред 110 и 204 конски сили. Електрифицираните модели на включват още плъгин хибридната версия на Tarraco, както и електрическите Mii electric и el-Born. Първи хибрид пуска и спортната марка на SEAT - CUPRA. Моделът Formentor ще е плъгин хибрид.

BMW Concept i4

[BMW]
Три зареждащи се от контакта хибриди показа BMW. Това са новото BMW 330e туринг, BMW 330e xDrive туринг и BMW 330e xDrive седан, които имат междинен разход на гориво сред 1.7 и 2.0 л/100 км. От BMW Group регистрират, че през 2019 година са продадени общо 145 815 електрически и Plug-in хибридни коли от марките BMW и MINI. Плановете на компанията са през 2021 година 25% от продадените в Европа коли да бъдат електрифицирани, а до 2030 година такива да са половината купени коли.

Сериозна електрификация се готви и при Renault. Компанията разгласи, че ще пусне нови хибридни и плъгин хибридни модели, както и нов електрически автомобил. Хибридни версии от тази година ще имат моделите Clio, Captur и Megane Grandtour. Новият електрически автомобил ще е въз основата на Twingo, като с него електрифицираната гама на Renault ще включва към този момент осем представителя.

Новата Е-класа е звездата при Mercedes

[Mercedes]
Обновеният Mercedes E-Class да вземем за пример се предлага със седем разновидността за хибридно задвижване. В тях електрическият асистент е във тип на интегриран стартер-генератор (ISG) от второ потомство, произвеждащ в допълнение до 20 к.с. мощ и 180 Нм въртящ миг. Той се комбинира с четири- и шестцилиндрови бензинови мотори, 48-волтова електрическа апаратура и води до съществено намаление на разхода на гориво.

За пръв път 48-волтова мека хибридна система влиза и в гамата на третото потомство на Hyundai i20. Тя е алтернатива за версиите на i20 със 100 к.с. или общоприетоо за колите със 120 к.с. Хибридната система способства за 3-4% понижаване на разхода на гориво и излъчванията на въглероден диоксид.

Поглед в бъдещето

Изключителен интерес провокираха и концептуалните коли, които трябваше да дебютират в Женева, само че имаха своите цифрови министър председатели. Общото сред тях е, че са електрически и на процедура независими, що се отнася до напредването им. За момента реализация в обозримо бъдеще дават обещание от BMW и техния модел i4. От него още през идната година би трябвало да се роди първото електрическо гранкупе на марката.

BMW Concept i4 има мощ 530 к.с. и ускоряване от 0 до 100 км/ч за към 4 сек. Това са индикатори на модел с V8 мотор в настоящата гама, означават от компанията. Максимална скорост е над 200 км/ч. Батерията разрешава пробег до 600 километра в действителни условия. Любопитна детайлност е, че при придвижване с ниска скорост колата на ток ще издава тон, композиран от световноизвестния композитор Ханс Цимер. Той е кръстен IconicSounds Electric и следва да бъде употребен и от други електрически модели на баварците.

Що се отнася за Renault Morphoz, той е оборудван с изкуствен интелект и същински виртуален персонален помощник. Любопитното е, че електрическият автомобил се предлага в две дължини, като градската версия на кросоувъра е дълга 4.40 метра, а тази за дълги пътувания е 4.80 м. Междуосието е надлежно 2.73 и 2.93 м, а запасът от ход - до 400 и до 700 километра. Моделът поддържа самостоятелно шофиране от равнище 3, т.е. колата може сама да следи пътя, само че лидерът би трябвало да е подготвен да поеме ръководството при потребност.

Освен това Morphoz поддържа връзка с околната среда, като може да разменя информация с умни пътища, светофари, други коли и така нататък Софтуер разрешава ток от батерията да се употребява за зареждане на уреди в дома, от който се зарежда. Автомобилът разполага с спомагателен пакет батерии, които могат да бъдат оставяни за зареждане на специфични станции, откъдето да се вземат заредени. Morphoz е подготвен и да се включи в паркове от споделени коли, като разполага с опция всеки смарт телефон да се трансформира в ключ за достъп.

Интересен концептуален модел показа и Hyundai. Prophecy concept показва бъдещи линии от дизайна на марката, както и технологии, по които се работи. Сред новите технологии са прецизни пикселни светлини и равнище на самостоятелност 3. И тук лидерът би трябвало да има подготвеност да се намеси, само че не посредством волан и педали, а благодарение на джойстик.

Автономните коли към момента се одобряват с съмнение

Концерните залагат на самостоятелните коли, само че преди да ги предложат всеобщо, ще би трябвало да трансформират съществено потребителските настройки към тях. Според изследване от началото на тази година на американската консултантска компания AAA умерено биха се возили в кола без лидер едвам 12% от запитаните. Седем от 10 интервюирани американци споделят, че биха се чувствали по-сигурни, в случай че зад кормилото има човек, който може да се намеси във всеки миг.

Новите модели с обичайни мотори

Разбира се, на автосалона в Женева дебютираха и редица модели с обичайни мотори. Сред тях е новото Audi A3 Sportback. Моделът предлага повече вътрешен шир и функционалност при непокътнати компактни външни размери на каросерията.

[Audi]
Новото А3 към този момент предлага връзка Car-to-X-Services за обмяна на информация сред колата и инфраструктурата. Когато тази услуга стане всеобща, лидерът ще може да намира свободни места за паркиране по улиците или да минава по направления с по-слаб трафик. На разположение е и Audi connect ключ, който разрешава отключване, заключване и пускане на автомобила посредством работещ на основата на операционна система Android смарт телефон. Двигателите са дизелови и бензинови с мощности сред 116 и 150 к.с. На разположение е и цялостен набор асистиращи системи. Първите доставки се чакат през май.

Бензин, хибрид и дизел, това е изборът на всички, които желаят да карат най-мощните версии на Volkswagen Golf. Модификациите GTI, GTD и GTE дебютираха по едно и също време преди броени дни.

Volkswagen Golf в модификациите GTI, GTD и GTE

[Volkswagen]
Golf GTI е на пазара към този момент 44 години, а в последното си потомство има мощ 245 к.с. Толкова предлага и плъгин хибридът GTE, в който самостоятелният пробег на електричество е повишен и към този момент доближава към 60 километра.

Първият Golf GTD беше стартиран през 1982 година и в последното си потомство разчита на 2-литров четирицилиндров турбодизелов мотор с оптималната мощ 200 к.с. и 400 Нм оптимален въртящ миг.

Инженерите на Volkswagen са усъвършенствали ходовата част на новите Golf GTI, GTE и GTD. За пръв път при новите спортни версии се употребява и новата система за надзор на динамичността на пътя Vehicle Dynamics Manager. Адаптивната система за надзор на окачването трансформира в действително време характерностите на работа на ходовата част.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР