© Георги Кожухаров Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Георги Кожухаров Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Уникредит Булбанк продаде най-големия досега портфейл лоши кредити на B2Holding

© Георги Кожухаров
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
:

- Уникредит Булбанк продаде най-големия до момента портфейл необслужвани заеми за 250 млн. евро на B2Holding.
- Цената към този момент не е известна, само че евентуално ще е под 10% от номинала, защото задълженията са остарели.
- Сделката ще е рекордна единствено за малко, защото към този момент Пощенска банка събира предложения за пакет корпоративни вземания за 365 млн. евро. Още по тематиката
Горещ сезон за събирачите на задължения

След мощните резултати за 2017 година, фирмите в бранша се приготвят за рекорно огромни покупко-продажби
13 юли 2018
Втори опит за милиард от покупко-продажби за портфейли неприятни заеми

Месеци след първата рекордна за пазара договорка, се приготвя втора, с още по-голям размер от просрочени банкови вземания
20 апр 2018
Голямото пречистване на ОББ

Банката избра EOS Matrix за покупател на рекордния портфейл за 460 млн. лева необслужвани потребителски заеми
12 яну 2018
Уникредит Булбанк продаде нов пакет неприятни заеми

Купувач на портфейла от 84 млн. евро и този път е " Агенция за събиране на вземания "
7 ное 2017
Уникредит Булбанк продаде 84 млн. евро неприятни заеми
7 ное 2017

На пазара на задължения върховете падат бързо. Девет месеца след най-голямата договорка за портфейла необслужвани заеми за 460 млн. лева на Обединена българска банка (ОББ) завърши и търгът за 250 млн. евро неприятни заеми на Уникредит Булбанк. Това обаче не е всичко, тъй като Пощенска банка даде ход на процедурата за продажба на 365 млн. евро неприятни заеми с желание да се освободи от тях до края на годината. Така 2018 година се обрисува да е знакова, с три пъти чупене на върха, надхвърляне на прогнозите за 1 милиарда евро продадени заеми и усилване на позициите на топ играчите в събирането на задължения. А изводите дотук са, че банките стават все по-решителни в признаването на старите си неточности, вслушват се в препоръките да ги продават в по-големи размери вкупом и реализират единодушие по цените, които колекторите им оферират за портфейлите. Провален поради липса на купувачи търг не е имало до момента, а съдейки по интереса на участниците, пазарът е в кондиция да поеме още солидни размери.

Голямото разтоварване на Уникредит

Подготвяна от няколко месеца, договорката за портфейла неприятни заеми с 250 млн. евро номинал в Уникредит Булбанк е финализирана, научи " Капитал " от няколко източника. Купувач е норвежката B2Holding, която през предходната година съумя да завоюва и другите два търга на банката - те бяха надлежно за 93 млн. и за 84 млн. евро. Сделката още не публично оповестена, а от пресцентъра на банката споделиха, че не разполагат с информация на този стадий.

Новата порция дълг се състои главно от корпоративни обезпечени заеми за към 150 млн. евро и необезпечени заеми на физически лица. Двата типа бяха пакетирани в обособени лотове, за които можеше да се играе и поотделно. Това е повода за висок интерес към търга, в това число и от по-малките колекторски компании.

По неофициална информация търсената от банката цена е била в размер на 10-15% от номинала на вземанията, само че специалисти, оценявали портфейла, споделят, че най-вероятно постигнатата с купувача цена за двата лота е под 10%. Причините за това са, че задълженията са остарели, а цената, на която могат да се продадат обезпеченията, е към този предел. Освен това в своите предложения купувачите преценяват предстоящите разноски и търсената облага за няколко години напред. Но даже и по този начин договорката най-вероятно е най-голямата досега на пазара и като покупна цена.

Тя надали затруднява B2Holding, който на консолидирана база регистрира 37 млн. евро оперативна облага за второто тримесечие и обезпечен запас за вложение в размер на 220 млн. евро на 23-те пазара, на които работи. Югоизточна Европа, където са България, Румъния, Гърция и Кипър, е съдействала близо 14 млн. евро приходи за групата в края на второто тримесечие. Българското отделение е водач по активи на районния пазар и с помощта на интензивността в покупката на корпоративни заеми разви нужната специализация в обработката им.

Любопитно, измежду обезпеченията по фирмените отговорности, които B2Holding получава с портфейла на Уникредит Булбанк, е терен в зоната на някогашния металургичен комбинат " Кремиковци ", хлебопекарна, винарна, компания, занимаваща се с метали. Така че около тази договорка за отговорности може да последват и други, единствено че в региона на недвижимите парцели и леката индустрия.

На месеци от новия връх на Пощенска

Че върхът от това лято ще се задържи едвам няколко месеца приказва задействаната нова мегасделка на пазара на задължения - портфейл от 365 млн. евро неприятни заеми на Пощенска банка. Продавачът е наел за консултанта PwC, който е разпратил покана за присъединяване до най-големите и дейни играчи в България и района. До края на септември тече срокът за подаване на необвързващи предложения, а до 10 октомври се одобряват и обвързващите предложения. Това приказва, че желанието е за бързо затваряне на договорката, може би преди идните нови инспекции на качеството на активите на някои банки поради кандидатурата на България за ERM II.

Портфейлът е корпоративен, като обезпечените заеми са за 114.98 млн. евро, а необезпечените - за 186.61 млн. евро. Задълженията на дребни и междинни предприятия са за 63.45 млн. евро. Вземанията са над 7-годишни, като 95% от случаите са в правосъдна фаза. Интересно за портфейла е, че главната част от дълга е съсредоточена в няколко на брой клиента. Най-големите 10 длъжника са с кредитна експозиция от 86.8 млн. евро, или 24% от целия портфейл, а обезпеченията по тях са оценени на 13.64 млн. евро. В същото време общият дълг на 1352 клиента е под 500 хиляди евро.

По рано тази година Пощенска банка продаде корпоративен портфейл за 65 млн. евро, като най-атрактивното в него бяха постройките на кината " Арена " (виж таблицата). Още при започване на 2016 година тя беше продала и 144 млн. евро заеми за физически лица, като по този начин дружно с новата продажба банката ще доближи сума от над 570 млн. евро разтоварени задължения от салдото си в последните години. По този индикатор тя също ще изпревари Уникредит Булбанк, чиито продадени портфейли към този момент остават под половин милиард.

Бавното порастване на покупко-продажбите

Докато банките в България постепенно, само че въпреки всичко узряха за по-решително повдигане на размера на покупко-продажбите от досегашните 50-100 млн. евро, то в прилежащите страни това от дълго време е процедура. Причината е, че огромните размери притеглят огромните играчи и фондове и по едно и също време с това способстват за по-бързото разтоварване на задълженията в балансите. Само преди няколко седмици Bank of Cyprus продаде кредитен порфейл за 2.7 милиарда евро, а едри покупко-продажби имаше още в Италия и Хърватия по линия на стратегическия проект за продажби на Unicredit Group. А от разбора на резултатите на румънските банки за полугодието, чийто резултат е 390 млн. евро облага, направи усещане по какъв начин разчистването на портфейли се е трансформирало в източник на приход, защото води до освобождение на хранителни запаси и възстановяване на кредитния рейтинг на банките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР