© Георги Кожухаров С решение на Министерския съвет Христо Стоичков

...
© Георги Кожухаров С решение на Министерския съвет Христо Стоичков
Коментари Харесай

Да уволниш Стоичков

© Георги Кожухаров С решение на Министерския съвет Христо Стоичков ще бъде освободен като почетен консул на България в Кралство Испания, със седалище в Барселона и с консулски окръг на територията на самостоятелните области Каталуня и Арагон.

Причината е " усложняване на връзката му " с формалните испански управляващи поради рецензиите му към тях по отношение на референдума в Каталуня и обвиняванията към испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария и фамилията ѝ във франкизъм, заяви пресцентърът на Министерство на външните работи. Зад евфемистичното фразеология се крие скандал, в който се забърка световноизвестният футболист предходната седмица.

Пред мексиканска телевизия Стоичков изиска оставката на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария за това, че е пратила полиция против хората, които желаеха да гласоподават на референдума. Бившият футболист на Барселона я упрекна, че е последователка на диктатора Франко. " Дядо й е франкист, татко й е франкист, тя е франкист и даже и синът й е франкист ", сподели той пред " Унивижън ". С последното малко се поувлече, тъй като синът на Сантамария е напълнолетен. Стоичков побърза да се извини, само че единствено за неговото въвличане.

" Испанците си вършат каквото си желаят и тая тръгнала да ми приказва, че щяла да ме съди. Къде и защо да ме съдиш, ма госпожо? Че има кръв? Че има принуждение, хората видяха защо става въпрос - каква си и що си и твоето държавно управление. Също ще защитя и други провинции в Испания, където има принуждение. Ама това е напълно обикновено. Как да й се извиня? За кое? Че има кръв и принуждение, че има проблеми с хората ли? За това няма късмет да се извиня, но никакъв късмет. А това, че нашето министерство или нашата администрация нещо им е хрумнало през днешния ден да излязат и да кажат, че България застава зад Испания и демонстрира червен картон на Христо Стоичков поради Каталуня, мен това изобщо не ме тормози. Винаги съм се чувствал дипломат в Каталуня - и със, и без документа. На който мога съм помагал и оказвам помощ.

Винаги съм играл за България и на единия ми ръкав е било българското знаме, а дали на другия ще сложа това на Каталуня, това си е по моя преценка. В момента отивам да играя голф и не съм доста обезпокоен, както виждате ", споделя Камата пред " Нова тв ", представен от sportal.bg. " Мачът от дълго време е приключил за мен. Как да ме освободят, като срокът ми е изминал? ", изясни Стоичков. Той беше назначен през 2011 за почетен консул в Барселона от първото държавно управление на Борисов.

От Външно министерство обаче обяснили за " Нова ", че почетните консули на България нямат мандат. Медиапул цитира друго изказване на Стоичков пред bTV, съгласно което в решението на Министерския съвет от 2011 година за определянето му за почетен консул в Кралство Испания написа, че " документът е с годност за период от пет години ". От медиата са създали информация в наредбата за назначение и приемане на нещатни консулски лица, от която излиза наяве, че тази работа не е мандатна. Почетният консул може да бъде освободен от Министерския съвет по предложение на Министерството на външните работи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР