© Георги Кожухаров Още по темата Made in Bulgaria: Чипове,

...
© Георги Кожухаров Още по темата Made in Bulgaria: Чипове,
Коментари Харесай

Износът спада през февруари за втори път от близо две години

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Made in Bulgaria: Чипове, оръжия и мед

Българският експорт пораства, а фирмите продават зад граница от ден на ден капиталови артикули. Без нови вложения секторът бързо ще стигне своя таван
23 мар 2018
Почти една четвърт от българския експорт е на машини и елементи

Експортът на произведения от тази група нараства с съвсем 12% през 2017 година съгласно данните на Национален статистически институт
13 мар 2018 За повторно в последните близо две години износът на артикули регистрира спад, като повода още веднъж се крие в понижената търговия с страни отвън Европейски Съюз. През февруари общият износ е бил за 3.83 милиарда лева, което е надолу с 5.3% на годишна база, демонстрират данните на Националния статистически институт, оповестени в четвъртък.
Понижението на експорта за трети страни стартира през ноември предходната година, като понижението е главно при горивата, храните и цигарите. През множеството от предходните месеци износът към Европейски Съюз успяваше да компенсира минуса към трети страни. Сега статистиката регистрира закъснение на растежа към сътрудниците в съюза до 6.5% при 27% през януари. Сигнали за закъснение на експорта се видяха и в няколко доклада на обществени компании.

Месечен спад

Понижението на износа на артикули към трети страни продължава да се задълбочава през февруари, като статистиката регистрира 25% понижение. То идва главно от стоковите групи на горива и масла, безалкохолни, алкохолни питиета и тютюн, храни и живи животни. На годишна база пониженията във всеки от тези браншове са сред 38% и 69%. В данните на статистиката се вижда и доста понижение на цената на продажбите към един от огромните ни външнотърговски сътрудници отвън Европейски Съюз - Турция. За първите два месеца на годината спадът е съвсем 30% на годишна база.
Увеличение при вноса

За сметка на това вносът продължава да пораства, което е предстоящо, поради че потреблението е един от главните мотори на стопанската система в последно време. За първите два месеца нарастването е с над 11% до 9.6 милиарда лева Само за февруари растежът е по-малък - 3.1% на годишна база. Запазва се наклонността огромна част от вносните артикули да са с генезис други страни от Европейски Съюз - за първите два месеца вносът от страни членки е за над 5.78 милиарда лева, т.е. към 60% от общия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР