© Георги Кожухаров Дали в язовир Бели Искър щеше да

...
© Георги Кожухаров Дали в язовир Бели Искър щеше да
Коментари Харесай

Сблъсъкът за управлението на ВиК

© Георги Кожухаров Дали в язовир " Бели Искър " щеше да има задоволително вода, с цел да се даде и на Перник, в случай че ВиК сдружението на София беше държавно и се управляваше по същия метод като пернишкото? Подобен въпрос няма по какъв начин да не възникне след все по-категоричните поръчки, в това число на кмета Йорднака Фандъкова, че концесионният контракт със " Софийска вода " ще бъде преустановен след 2025 година и сдружението ще стане отново общинско.

Водата в столицата се управялва от частния оператор към този момент 20 години и сигурно не е най-хубавият образец за сполучлива концесия. Но видяно обективно, водоснабдяването в София е по-добро в сравнение с в другите елементи на страната - най-малкото пототкът на водата се следи в действително време, а съществени кранове се управляват онлайн, до момента в който операторът в Перник даже не знаеше по какъв начин и от кое място да спре подаването и нямаше измервателни устройства.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това се вижда и от ВиК разбора на Комисията по енергийно и водно контролиране, съгласно който по индикаторите за качество на работа " Софийска вода " се оправя най-добре от всички в страната. По принцим главен индикатор за това по какъв начин се ръководи обещано ВиК сдружение са загубите на вода по мрежата. В столицата те са под 44%, до момента в който междинното за страната е 61%. В Пловдив по тръбите изчезва 60% от водата, в Бургас - 55%, във Варна - 64.49%, а Добрич са над 80%. В Перник пък загубите са към 75%. И това, в случай че целият бизнес е реуларан от КЕВР, тъй че частните и държавните оператори са сложени пред равни условия.

Държавата нормално е неприятен собственик и това още веднъж се удостовери с водната рецесия в Перник. Просто назначените най-често по партийна линия шефове нямат безусловно никакъв тласък да усъвършенстват разноски, да влагат или даже да генерират облага, защото нормално не ги грози снакция, когато не си прави работата, само че извършват партийните повели. Затова и от бъдещия ВиК холдинг не може да се чака нещо по-различно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР