© EBS Още по темата Ами ако няма сделка Споразумението

...
© EBS Още по темата Ами ако няма сделка Споразумението
Коментари Харесай

България иска по-голяма защита на правата на гражданите след Brexit

© EBS Още по тематиката
Ами в случай че няма договорка

Споразумението за овакантяване на Англия може да не бъде утвърдено в английския парламент
23 ное 2018
Лондон и Брюксел договориха проектоспоразумение за бъдещите връзки

Това дава " зелена светлина " за завършване на договорката за Brexit на изключителна среща на Европейски Съюз в неделя
22 ное 2018
Ирландия утвърди договорката за Brexit
22 ное 2018 По време на срещата на водачите на Европейски Съюз в неделя, която одобри документите за отдръпването на Англия от евросъза, България получи своя дребен Гибралтар.

В заявките след срещата, съгласно премиера Бойко Борисов, страната е прокарала спомагателен текст, в който се акцентира, че Европейският съвет (т.е. държавните и държавните ръководители на страните от ЕС) " ще показва особена зоркост във връзка с отбраната на правата и ползите на жителите ". Според текста, тази зоркост ще се отнася освен за преходния интервал до края на 2021 (или 2022 г.), в който Англия ще продължава да съблюдава европейските правила, само че по връзки на бъдещите й връзки с Европейски Съюз.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. В същите заявки, Испания съумя да включи текст, в който изключва Гибралтар – анклавът в най-южния завършек на Иберийския полуостров, който е част от Англия, от бъдещите договаряния сред Европейски Съюз и Обединеното кралство. По този метод Мадрид се пробва да завоюва точки в разногласието си с Лондон за суверенитета на скалата (диспут, който се води от началото на 18 век). Заради този текст, Испания заплашваше да наложи несъгласие съвсем до последния миг над споразуменията за отдръпване на Англия.

Заявленията, касаят тематики, който, съгласно страните членки, не са били съответно отразени в другите признати документи след срещата – Споразумението за отдръпване на Англия от Европейски Съюз и политическата декларация за бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Обединеното кралство.

Права, квоти и служби
В текста, който България е прокарала няма нещо кой знае какъв брой ново. Но той акцентира нуждата Англия да не трансформира в дълготраен проект правата на европейските жители, които пребиват на нейна територия.

В момента, съгласно Споразумението за отдръпване на Англия, техният статут няма да се промени по никакъв метод до края на преходния интервал (който ще изтече в края на 2021 или 2022 г.). Влезлите преди края на този интервал жители ще имат право да останат и да създадат нужните пет години престой, с цел да получат право на непрекъснато престояване. След края на преходния интервал, Обединеното кралство се задължава в границите на осем години, когато има разногласия за статута на заселилите се там европейските жители, английските съдилища да търсят авансово мнението на Европейския съд. След това обаче Англия, най-малко на доктрина, може да промени както си желае своето законодателство.

Другата тематика, която министър председателят Борисов особено акцентира по време на изявлението си пред българските публицисти, е специфичният текст, който приканва Англия да продължи да извършва отговорностите си по Парижкото съглашение за климата. Ако Лондон реши, може още през 2022 година да се откаже от цялото енергийно законодателство на Европейски Съюз. Първо, това може да докара до повишаване на правата за излъчвания на въглероден диоксид, в случай че Европейски Съюз реши да поеме квотата на Англия. Затова за този текст, както и Борисов загатна, изключително настоятелна беше Полша. На второ място, сходен метод може да докара до по-малко еко-задължения за английския бизнес, който ще го направи по-конкурентен на европейския и световния пазар. Заради това, Франция също беше изключително дейна за този текст.

Борисов не пропусна да спомене и обичаната си тематика за службите за сигурност. Той акцентира, че би трябвало да продължи съдействието с Англия в тази област. В тази сфера обаче към момента има доста неясноти. Например Лондон желае да остане част от Европол, както и да продължи да има достъп до осведомителната система на Шенген (какъвто да вземем за пример няма България).

Два документа и две благопожелание

В неделя водачите на Европейски Съюз утвърдиха два документа. Първият е съглашението, определящо изискванията за английското излизане от съюза. То включва така наречен сметка за развода на стойност 39 милиарда паунда, правата на европейските жители във Англия и " аварийния проект " за Северна Ирландия, т.е. метод за избягването на въвеждането граница сред две елементи на Ирландия, в случай че комерсиалните договаряния се провалят.

Вторият документ е политическа декларация, която дефинира какви могат да бъдат връзките сред Обединеното кралство и Европейски Съюз след Brexit, в това число в областта на търговията и сигурността. В него да вземем за пример се споделя, че двете страни ще работят за оптимално близки връзки в бъдеще.

Един печален ден
Според множеството водачи, в това число и министър председателят Борисов, днешното съвещание е един печален ден, както за Европейски Съюз, по този начин и за Англия. Като по сделка (каквото може и да е имало) повече отказваха да разясняват опцията английският парламент да отхвърли Споразумението за отдръпване или даже опцията за втори референдум. " Всеки би трябвало да е наясно какво огромна компликация следва на сътрудника Тереза Мей във Англия ", сподели Борисов, с което изясни и неналичието на нормалната му приказливост по всевъзможни въпроси.
Споразумението за отдръпване на Англия занапред би трябвало да бъде утвърдено от английския и европейския парламенти. И до момента в който в Брюксел не се чакат проблеми, то не по този начин стоят нещата в Уестминстър. В английския парламент има мощна съпротива против съглашението. Част от консерваторите са недоволни от плануванаъа опция Англия да остане прекомерно дълго в митнически съюза с Европейски Съюз, а няколко от тях пък се надяват с вота си срещу да провокират нов референдум. Представители на юнионистите от Белфаст не харесват опцията за въвеждане на въпреки и минимални гранични инспекции по ирландската граница. Надеждата на опозиционните лейбъристи е с гласуването си срещу да провокират предварителни избори.

Дори и съглашението да мине, договарянията по Brexit надалеч не са завършили. След 29 март 2019 година, когато Англия към този момент няма да е част от Европейски Съюз, стартират диалозите по бъдещите връзки сред тях. Те би трябвало да приключат до края 2022 година и ще бъдат не по-малко сложни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР