© Dirk Eusterbrock ПрофилЙън Бремър е президент и основател на

...
© Dirk Eusterbrock ПрофилЙън Бремър е президент и основател на
Коментари Харесай

Йън Бремър: Тръмп вижда света като бизнес и отношенията като правене на сделки

© Dirk Eusterbrock Профил

Йън Бремър е президент и създател на консултантската компания Eurasia Group. Бремър се изявява и като колумнист в Time Magazine, притежател е на голям брой международни награди, измежду които Млад световен водач за 2007 (класация на Световната банка). Досега специалистът по политически опасности е разгласил 9 книги, измежду които " Us vs. Them: The Failure of Globalism " ( " Ние против тях: неуспехът на глобализма " ).

Проектът Eurasia Group е стартиран през 1998 година, когато Бремър открива нишата да се дават стопански разбори на корпоративни вложители, в които участват способи от сферата на политическите науки. Днес консултантската компания показва политическите опасности и икономическите благоприятни условия на международните пазари. Още по тематиката
Търговска и други войни

За Европа, привикнала да разчита на поддръжката на Америка, Тръмп е потрес, в това число стопански. Единственият късмет на Европейски Съюз е да играе дружно
6 юли 2018
Иван Кръстев: Европа би трябвало да потвърди силата си в обстановка, в която всички желаят да я разделят

Политологът пред " Капитал "
6 юли 2018
Европейски Съюз и Китай се сплотиха срещу комерсиалния протекционизъм

Агресивните дейности на Вашингтон накахараха Пекин и Брюксел да си подадат ръка и предизвестиха за международна криза
26 юни 2018
Франко-германският мотор възпламени

Германия одобри еврозоната да има обособен бюджет, което ще отвори врата за повече промени в единната европейска валута
21 юни 2018
Как да търгуваш с такива другари

Доналд Тръмп отхвърля да разбере, че протекционизмът е освен неприятна политика, само че неприятна стопанска система
15 юни 2018
Срещата на Г-7 в една фотография

Кой кой е и защо се бори на най-споделяната снимка с Тръмп и Меркел от Канада
10 юни 2018 Как президентът Тръмп схваща връзките сред Съединени американски щати и обичайните съдружници като Европейски Съюз?

Той вижда света най-много като бизнес и връзките като правене на покупко-продажби. Това е свят, в който общите полезности значат малко, в случай че въобще костват нещо. Затова, в случай че се огледа от тази позиция, обичайните съдружници и интернационалните организации не оказват помощ изключително на Съединени американски щати, а в противен случай - лимитират Америка. И в случай че би трябвало да сме почтени, този метод на мислене за света можеше и да проработи при положение, че Съединени американски щати бяха единственият и най-съществен състезател на международната сцена. Но това не е обстановката към този миг, когато Китай набира мощ.

Какви може да са следствията от дейностите на Тръмп, които разрушава основания на правила международен ред?

Като се има поради, че Съединени американски щати остават законна суперсила, някои страни ще се огънат под натиска. Това към този момент го виждаме в областта на комерсиалните връзки - Южна Корея, Бразилия и Аржентина капитулираха, приемайки американските претенции, без изключително да се опълчват.

Може би същият метод ще издейства на Съединени американски щати и по-изгодна договорка за НАФТА. За да бъдем почтени, би трябвало да кажем, че точно този навирен и блажен фасон докара Северна Корея на масата за договаряния. В дълготраен проект обаче този едностранен силов метод сериозно подкопава въздействието на Съединени американски щати.

Коя е вярната тактика за Европейски Съюз за справяне с Тръмп - да се държи помирително или да се опълчва?

Честно казано най-хубавото, което европейските съдружници могат да създадат, е да заобикалят, забавят и да продължат да се координират със съдружниците си.

Изолационизмът на Съединени американски щати може ли да се преглежда като късмет за Европа най-сетне да " порасне "?

Това просто няма по какъв начин да се случи. В момента Европейски Съюз е прекомерно разлъчен - и сред страните членки и вътре в самите страни. Ситуацията няма да се промени най-малко в близкото бъдеще, по тази причина и в този момент е извънредно неприятен миг за сходни вътрешни проблеми и слаби държавни управления.

Как би трябвало да отговори Европа на заканите на Тръмп за нови търговски мита?

Отговорът на Европа би трябвало да е добре обмислен. Да не дава спомагателни благоприятни условия за ненужни ескалации, да работи дружно като обединен и единен европейски фронт, както и да предложи способи за понижаване на натиска в секторите, където Тръмп може и да има някакво право да недоволства, като да вземем за пример митатата върху вноса на коли.

След като десетилетия разчиташе на Америка за защитата си, в този момент способна ли е Европа да се пази сама, откакто Тръмп към този момент слага под въпрос НАТО?

Способна е единствено до избрана степен. Към този миг най-хубавото решение е всички страни членки на НАТО да се стремят да изпълнят задължението си да отделят 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, както и да работят за укрепване на алианса. Министърът на защитата в Съединени американски щати Джим Матис към момента поддържа НАТО, което е от изключителна значимост. А и Тръмп не е безконечен.

Агресивният метод на Тръмп може и докара до краткосрочни резултати, само че какви ще са дълготрайните последици за Америка и света?

Ще има по-бързо и твърдо рухване към свят с нулева гравитация (G-zero world е термин, основан от Йън Бремър, с цел да изясни създаващия се вакуум в международната политика от намаляването на въздействието на Запада и фокуса върху себе си на нововъзникващите сили). Свят, в който никоя страна не е способна и даже не желае да поеме отговорността постоянно да поема лидерската позиция по международни проблеми. Това води до една доста по-нестабилна международна стопанска система, както и до един доста по-рискован свят.

Интервюто взе Тихомира Дончева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР