© Christian Hartmann Една четвърт от електроенергията, която АЕЦ Козлодуй

...
© Christian Hartmann Една четвърт от електроенергията, която АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

АЕЦ "Козлодуй" продаде ток за 264 млн. лв. с доставка през 2020 г.

© Christian Hartmann Една четвърт от електрическата енергия, която АЕЦ " Козлодуй " ще продаде на свободния пазар следващата година, към този момент е разпределена. На извършените през предходната седмица търгове бяха подписани покупко-продажби за 2.37 млн. МВтч базова сила, като междинната реализирана цена е 111 лева./МВтч или общо към 264 млн. лева

Това значително е показателно каква ще е цената на тока за бизнеса през 2020 година - за съпоставяне равнищата за тази година са към 94 лева./МВтч. Всъщност началните цени на АЕЦ-а бяха точно 93-94 лева за мегаватчас, само че търговците са предложили с до 20% повече. Това до известна степен е обяснимо с желанието им да се презастраховат, поради няколкото спешни обстановки през тази година, в които редица участници на свободния пазар останаха без сигурни доставки на сила и цените на платформата " Ден напред " стигнаха до 200 лева./МВтч.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Победителите са загадка

Правилата на енергийната борса са такива, че демонстрират единствено участниците, подали оферта в даден търг, само че не и тези, които са спечелили. Точно по тази причина няма по какъв начин по фиктивен път да се разбере кой търговец какви количества сила е съумял да купи. Въпреки това е несъмнено, че единствено малко на брой от търговците са съумели да купят, а подозренията в бранша са, че към 70% от препоръчаната сила е отишла при компании от една група, които са предложили доста по-високи цени.

Както " Капитал " заяви, първият търг от 25 ноември беше извоюван от единствено един участник, макар че предложения подадоха 25 компании. Последния търг от 29 ноември пък е приключил с три покупко-продажби, а в останалите три процедури са подписани общо 19 контракта. Но тук е значимо да се посочи, че един търговец може да е постигнал пет контракта в петте търга, което в последна сметка свежда купувачите до под 10.

По информация на " Капитал " от участници в търговете, основна част от силата е купена от свързани с Христо Ковачки търговци. Това е допустимо единствено в случай че те са предложили най-високите цени. Между 6 и 8 са договорите на компании, които се занимават с експорт на ток, само че количествата по тях са дребни - към 10% от цялата препоръчана от АЕЦ " Козлодуй " сила. Предполага се, че електроразпределителните сдружения също са съумели да си купят ток за софтуерните загуби. Извън това остават още няколко търговеца с дребни количества.

Индустриалните консуматори пък най-вероятно ще чакат зелена светлина за подобен на оня от 28 юни търг - при него те ще заявят от какви количества имат потребност и сами ще дефинират цената, а АЕЦ " Козлодуй " ще се съгласи да им продаде силата, макар че би могъл да завоюва повече в случай че я пусне за намерено наддаване от всички участници на пазара. Макар и противоречива, схемата се поддържа мълчешком от страната като метод да се подсигурява конкурентоспособността на енергоемките производства.

Притеснения за сигурността на доставките

На този декор от Асоциация " Свободен енергиен пазар " разгласиха мнение, в което споделят, че са обезпокоени от зачестилите случаи на повреди на уреди на АЕЦ " Козлодуй " през последното шестмесечие на годината. Хронологията демонстрира общо четири случая на непланово изключване на съоръжение – на шести блок на 3 юли, последвано от изключване на две циркулационни помпи на 1 август, на пети блок на 16 ноември и изключване на генератора на шести блок на 26 ноември.

" Не считаме за естествена обстановка с толкоз честа аварийност на уреди на атомната централа. Още повече, това са най-големите генерационни мощности в националната електроенергийна система, които обезпечават съществена част от базовия товар и въздействат върху систематичната сигурност ", се споделя в мнението на АСЕП, като се упорства още АЕЦ-ът да даде информация за аргументите, заради които се постанова това изключване на мощности, разбор на отчетите от четирите събития, както и осъществената планова ремонтна стратегия на атомната централа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР