© Анелия Николова Спонтанният възторг на колективите на трудещите се

...
© Анелия Николова Спонтанният възторг на колективите на трудещите се
Коментари Харесай

Тоягата и моркова зад номинацията на Иван Гешев

© Анелия Николова " Спонтанният екстаз на колективите на трудещите се в центъра и по места изпълва сърцето ми с наслада. Един от водачите на националното въстаническо придвижване в Софийска област, един човек от народа поздравява бойците от отряда " Чавдар ".

Така прокурор от столична прокуратура разяснява в обществените мрежи валящите писма в поддръжка на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Подписките, в които се включват прокурори, следователи и чиновници в администрация на държавното обвиняване, започнаха да се появяват още в деня на номинацията му.

Тази самобитна интензивност може и да е не е достоверна, само че в композиция с обстоятелството, че Гешев беше номиниран от цялата Прокурорска гилдия на Висшия правосъден съвет, стана мотив кандидатурата му да бъде пакетирана като идваща от гилдията - най-често употребяваният мотив на хората, които го поддържат (по последния шеф на шести отдел на Шесто ръководство на Държавна сигурност Димитър Иванов: " Той е единствен претендент за поста, само че получи единомислеща поддръжка от Прокурорската гилдия, от Камарата на следователите и в средите на полицията ".)

Тази седмица стана ясно, че той в действителност ще е единствен претендент за поста, откакто последният, който може да номинира различен за поста - правосъдният министър Данаил Кирилов, не го направи, с аргумента, че надали не по този начин ще опорочи избора на Гешев.

Цялата драматургия по номинацията на Иван Гешев, която евентуално ще доближи своя пик през есента, когато ще бъде гласувана кандидатурата му, демонстрира образно две неща - тежкото положение на държавното обвиняване и огромния залог, който стои зад избора на правоприемник на Сотир Цацаров.

Източници на " Капитал " в правосъдната система описаха, че през последните няколко месеци евентуални претенденти за основен прокурор - без значение дали спрягани обществено или обсъждани вътре в гилдията, са били профилактирани. Това се е случвало по два метода - през данъчна инспекция и даже такава от антикорупционната комисия. Така един по един претенденти отпадали, а Гешев останал претендентът на гилдията...

Куриер, прокурор, деловодител - машина на зависимостите

Вълната в поддръжка на Иван Гешев може и да наподобява внушителна на пръв взор, само че, погледната от близко, бие на кухо и наподобява на корист със служебно състояние.

Първата подписка в поддръжка на Иван Гешев пристигна от профилираните прокуратури в деня на номинацията му и тя зададе тона. Пръв под нея се подписа и.д. началникът на Специализираната прокуратура Димитър Петров (няколко дни по-късно назначен за титуляр на поста от прокурорската гилдия, която издигна кандидатурата на Гешев), а след него още близо 120 прокурори, следователи и чиновници в администрацията (куриери, водачи, деловодители, секретари и т.н.).

" Г-н Иван Гешев е индивидът, който наедно с нас отстоява позициите на прокуратурата в правосъдната зала. Г-н Гешев е сътрудника, който взе участие в досъдебната фаза на процеса - и като редови магистрат, и като началник, осъществявайки методическо управление и надзор съгласно отговорностите си ", написа в подписката (без да излиза наяве какво тъкмо е правил един водач един до друг с Гешев в правосъдната зала).

На челните места в подписката са ядрото обвинители, които виждаме по малкия екран поради обществените акции от ерата " Гешев ". Сред тях да вземем за пример е Силвия Соколова, която през 2013 година беше очевидец в дисциплинарното произвеждане против починалия член на Висш съдебен съвет и заместител на Борис Велчев Камен Ситнилски. Тогава тя съобщи, че откогато е прокурор, не знае някой да не е извършил устни инструкции или молба на началника си. Което дава концепция за всеобщата поддръжка за Гешев в този момент. Немалка част от подписалите прокурори бяха назначени за титуляри в Спецпрокуратурата преди няколко седмици, а други вземат участие в конкурсни процедури - кариерни израствания, зависещи от прокурорската гилдия.

Сред изразилите поддръжка за номинацията на Иван Гешев има и командировани магистрати, т.е. дали техният престой в спецпрокуратурата ще продължи зависи непосредствено от волята на управлението на държавното обвиняване.

От страницата на държавното обвиняване може да се види, че безусловно допреди няколко дни част от подписалите правосъдни чиновници от спецпрокуратурата са взели участие в конкурсни процедури. Но даже и назначени, те са в директна взаимозависимост от ръководителя си и мъчно биха отказали да заявят поддръжка за бъдещия шеф. Още по-малко, когато видят, че това към този момент е направил директният им шеф.

След тази от Специализираните прокуратури последваха подписки от Софийската районна прокуратура и структури на държавното обвиняване от провинцията. В Бургас подписката (в първо лице множествено число) е подписана непосредствено от апелативния прокурор, а тази в Стара Загора даже съдържа имената на неподписалите, с уточнението, че са в отпуск.

На страницата на Висш съдебен съвет, където се качват документите за кандидатурата на Гешев, е качено и мнение от районната прокуратура във Варна, в което изобщо не се разяснява кандидатурата за основен прокурор, а единствено се показва противоречие с митинга пред постройката на съвета.

Подкрепа за Иван Гешев пристигна и от вътрешното министерство. Директорът на полицията в Пазарджик Йордан Рогачев персонално показва поддръжката си. Два дни откакто подава мнението си той беше " нараснал " като шеф на полицията в Пловдив.

В понеделник пък се появи анонимна позиция от следователите в Националната следствена работа, която още веднъж приказва в множествено число, само че под нея няма нито едно име. Следовател описа пред " Капитал ", че не знае да е проведено публично заседание, където да е била обсъждана позицията и най-вероятно зад самодейността стои някогашният член на Висш съдебен съвет Ясен Тодоров, който след края на мандата си през 2017 година беше командирован в Националното разследване, а неотдавна завоюва конкурс за титуляр там.

" Същинският диалог за избора на нов основен прокурор сполучливо беше сменен с жестове на привидности, спектакъл на сенките, " поддържа " от трудови колективи и главният въпрос за какво претендентът е тъкмо Иван Гешев остана без отговор. " Така разяснява ставащото ръководителят на Съюза на съдиите и член на предходния състав Висш съдебен съвет Калин Калпакчиев пред БНР в сряда и добави: " Зa дa имaмe достоверен, cвoбoднo изpaзeн вoт нa прокурорите, би трябвало дa създадем гаранции зa тoвa. Πoдĸpeпaтa, ĸoятo вaли, въобще нe e достоверен глac. He e въпросът дa ce бpoи ĸoлĸo пpoĸypopи ca пoдĸpeпили, ĸoлĸo нe ca пoдĸpeпили Зaщoтo имa хиляди способи нeпoдĸpeпилият дa бъде " yдapeн " – c дисциплинарно произвеждане и пpoчee. Прокурорите сега нямaт основани ycлoвия cвoбoднo дa изразят мнeния – тoвa e eдин oт моментите, зa които би трябвало дa ce гoвopи пpи peфopмaтa в пpoĸypaтypaтa. Kaĸ дa ce подсигурява независимостта нa обособения пpoĸypop, който сега paбoти пoд нaтиcĸ. "

Прави усещане, че от подписката отсъстват огромна част от прокурорите, назначавани преди идването на Гешев в спецпрокуратурата. За съществуването на сходна съпротива загатна прокурор, работещ в институцията от основаването ѝ, само че тя била елементарно смачкана: " Затрупват те с каузи за Данък добавена стойност измами, от които просто няма по какъв начин да изплуваш, и тогава почват да те гонят за периоди. Оттук се потегля единствено с кръв ", разяснява източникът ни. От началото на годината е върнат и един позабравен способ за наказване - командироването в друга прокуратура без единодушието на командирования. Така в нещо като углавен дисцип се е трансформирала Районна прокуратура - Самоков, където от няколко седмици е командирован Милко Първанов, който наблюдаваше делата за цигарените заводи, а преди този момент там беше изпратен различен спецпрокурор. Заповедта на Цацаров е стимулирана с " кадрова нужда " - каквато по думите му съществува и за самата Специализирана прокуратура.

Къде са достойните

Колкото и да е съмнителна откъм достоверност вълната от поддръжка за Иван Гешев е реалност. До него има още един - това, че несъгласната част от гилдията не издигна различна кандидатура. Факт е, че такава опция законът за правосъдната власт не позволява, само че нищо не пречеше прокурорите да се обединят към някой собствен сътрудник.

По информация на " Капитал " това не се е случило заради няколко аргументи. Прокурор от ВКП разяснява картината по този начин: " Свободата да изразяваш намерено мнението беше сломена още по времето на Никола Филчев - един погубен прокурор, един самоубил се, палежи и побоища. При Велчев институцията изпадна в заспалост, а при Цацаров беше нанесен последният удар. "

На последващо място доста мъчно би се намерил претендент, който би излязъл намерено против правата линия на управлението. Достатъчно е да се види какво се случи с така наречен цивилен претендент - следователят Бойко Атанасов беше обект на дисциплинарни санкции и оскърбителен акции.

И още един образец - началникът на Националната следствена работа Борислав Сарафов, който беше един то сигурните претенденти за поста не взе участие, защото против него през април месец стартира инспекция по обява, че 21 годишният му наследник е придобил парцел за половин милион лв.. Проверката против Сарафов завърши два дни след последното съвещание, на което можеха да се вършат номинации за началник на държавното обвиняване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР