© Анелия Николова Най-големият проблем на България е, че нейните

...
© Анелия Николова Най-големият проблем на България е, че нейните
Коментари Харесай

Мнения Daily - Управляващите успешно отмениха усещането за "стабилност"

© Анелия Николова Най-големият проблем на България е, че нейните жители нямат религия на институциите ѝ. Още по тематиката
Мнения Daily - Централният административен съд би бил казус в българското право

И още: Българските спортни федерации са завладени като държавата; Да чакаме, че Европейски Съюз ще накаже неприятните, е митология
10 яну 2018
Мнения Daily - Фейк народна власт, фалшив пазар...

И още: Инспекцията по труда ще може да банкрутира компании избирателно; Истанбулската спогодба може да разреши злоупотреби с проблема за " фамилно принуждение "
9 яну 2018 Стартът на европредседателството

Управляващите сполучливо анулираха чувството за " непоклатимост "

От коментар на Полина Паунова за " Дойче Веле "

Дойде дълго чаканият миг. Плочките пред НДК са подредени, дворецът е с измити прозорци, особено закупената за задачата иглолистна растителност е строена в огромни, бели саксии, новите тоалетни са в употреба, всички лампи светят (което си е новина), в центъра на София непрекъснато се мете, а оня ден до момента в който си купувах кафе от будка край " сърцето на Европа " за идните шест месеца, продавачката ми сподели, че можело да си платя и с евро, тъй като " нали сме ръководители ".

Но на фона на всички тези усърдни мерки няма по какъв начин да пропуснем да отбележим, че в 11-я ден от новата година броим прекалено много трупове - шест при всеобщо кръвопролитие, един на предприемач, непосредствен до ръководещата партия, и един, който беше открит напълно инцидентно. В допълнение би трябвало да кажем и това: всичките ни старания да редим бутафорни плочки и да снимаме грънци и красиви естествени гледки, с които да илюстрираме родината си, явно не дават необикновен резултат - западната преса продължава да разказва България като място с ширеща се корупция, без господство на правото и с потъпкана медийна независимост.

В този смисъл: вместо да буди трогване със своята провинциалност, стартът на европредседателството изумително припомня на комичния роман на Чудомир " Имен ден ", в който в дома на бай Митя Могилков е оповестена " цялостна готовност " за посрещането на Димитровден. Поради ред аргументи България не може да анулира председателството си, само че пък ръководещите сполучливо анулираха чувството за " непоклатимост ", във внушаването на което бяха съсредоточени всичките им старания от основаването на обединението досега.

Реално видяно, нямаше по какъв начин да бъде иначе. Дори и без поредицата убийства в първите дни на новата година. Най-големият проблем на България е, че нейните жители нямат религия на институциите ѝ. Това е генералната драма. Държавата от дълго време не е източник на непоклатимост за популацията, а това прави невъзможна ролята на постоянен европейски сътрудник на западните страни, която се опитваме да изиграем.

Изключително индикативен е фактът, че следствието на раздрусалото обществото шесторно ликвидиране роди вицове, само че не и чувство, че някой се грижи за сигурността на това общество. Символно се оказа и мълчанието на някои медии за обстоятелствата към 8-годишното търсене на хипотетичния причинител за други закононарушения. Съвсем предстоящо представителите на статуквото се пробваха да трансферират отговорността на съда, а не на правоохранителните органи, които не са съумели да заловят посочения за палач на фамилията от Нови Искър.

Символно бе и показното ликвидиране на предприемач, непосредствен до ръководещата партия. Символни са и мненията на елементарните хора, че " в никакъв случай няма да се разбере какво тъкмо се е случило ". Символно е и държанието на медиите, които с ненаситност премълчават условия към пика на закононарушенията в последните дни.

-----------
Бизнес може да прави, единствено в случай че не саботира властта.

Криворазбраната цивилизация

У нас демокрацията е противоположното на това, което тя е в действителност

От кометар на Любен Обретено за " Клуб Z "

Билборд на синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи

Фотограф: Велко Ангелов
Днес България открива публично своето председателство на Съвета на Европейски Съюз. Страната ни е член на съюза от повече от 10 години. За да членуваш в този съюз, би трябвало да изпълниш избрани критерии. Два от тях са да имаш функционираща народна власт и действителна пазарна стопанска система.

Две събития от последните дни обаче демонстрират, че България все по-малко извършва тези критерии. Иде тирада за днешното слово на шефа на Народното събрание Цвета Караянчева и вчерашните пояснения на компанията, която стопанисва билбордовете в София във връзка сваления афиш на полицейския митинг.

Претенциите, че депутатите са националният тим на България и че за 6 месеца България ще образува настройките на европейския хайлайф биха могли да бъдат подминати с иронична усмивка. Въжделенията на Караянчева за това, че Народното събрание би трябвало да работи като " сработен оркестър ", а солисти - разбирай изявени характерности - се търсят единствено в операта, обаче са плашещи. За следващ път върховен представител на ГЕРБ красноречиво илюстрира какво съставлява за актива на тази партия демокрацията.

Случаят със сваления билборд на служителите на реда, в който те афишират, че заплатите им стартират от 340 евро, пък демонстрира ясно до каква степен у нас изобщо има същинска пазарна стопанска система. Билбордът бе изложен в центъра на София с очевидната цел да бъде забелязан от гостите от Европейски Съюз, които ще дойдат у нас.

Борисов разпореди: Всеки билборд за председателството - антиреклама за България
Премиерът Бойко Борисов показно се възмути от свалянето на билборда. Това отвращение обаче явно се оказа неодстатъчно за компанията, която стопанисва билбордовете. Тя очевидно се тормози повече от подмолните дейности, на които би могла да стане обект и тези терзания не могат да бъдат потушени даже от височайши премиерски обществени възмущения.

Всяка комерсиална компания би трябвало да не се тормози да популяризира политически, синдикални и всевъзможни други послания, в случай че за това й е съответно заплатено и всичко е транспарантно. В случая обаче тази компания дефинира това обръщение като " бойкот " и сепнато изяснява, че е подведена. Думата " бойкот " е взета непосредствено от речника на ръководещите, които в последните месеци имат навика да квалифицират по този метод надали не всяка рецензия против тях.

Изводите са колкото ясни, толкоз и тъжни. Според ръководещите у нас демокрацията е тъкмо противоположното на това, което тя е в действителност. А бизнесът може да прави бизнес, единствено в случай че не саботира същите тези ръководещи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР