class=first-letter-big>Н ова телефонна измама "напомпва" сметката ни в пъти. Потърпевши

...
class=first-letter-big>Н ова телефонна измама "напомпва" сметката ни в пъти. Потърпевши
Коментари Харесай

Как да се предпазим от новата схема на телефонните измамници

class= " first-letter-big " > Н ова телефонна машинация "напомпва " сметката ни в пъти. Потърпевши описват, че получили пропуснати повиквания от Малдивите. Нетипичният трафик е засечен в края на януари и началото на февруари. Колко ни коства една минута от другоземен остров, в случай че върнем на позвъняването?

През последните дни за измамата предизвестиха десетки консуматори в обществените мрежи. Всички те са получили пропуснати повиквания от екзотични страни. Този път позвъняванията най-често идват от Малдивите, Алжир, Конго и Науру. Aко върнете позвъняването, това може да ви коства доста.

Последните случаи са регистрирани сред 28 януари и 2 февруари. След сигнал за нехарактерен трафик от номера с кода на Малдивите. Атаката е по метода на "пропуснатото повикване ", а непознатият номер позвънява единствено един път. Такива сигнали получават и в Комисията за контролиране на известията.

"Обратното позвъняване постоянно е ориентирано или към номер с добавена стойност, или към интернационален диалог с по-висока цена. Обикновено се употребяват по-екзотични дестинации с оглед по-високото тарифиране. Целта е да се получат оптимален брой противоположни позвънявания, които се таксуват за машинация и корист. Специално за Малдивите тарифирането стартира от 1.99 лева./мин. и може за предплатена карта да доближи 2.40 лева./минута ", изясни Тинка Капитанова от Комисията за контролиране на известията пред

"Те чакат вие да се обадите, тъй като по този начин давате вашето единодушие от вашата сметка да напусне несъмнено количество пари, свързани с този телефонен диалог ", добави специалистът по осведомителна сигурност Борислав Сестримски.

Номерата, които се прозвъняват, се избират от програмен продукт на инцидентен принцип, разкриват специалистите. Обажданията най-често са от изцяло елементарен номер и потребителите мъчно могат да разпознаят, че зад него се крие импулсен телефон, предизвестяват от "Активни консуматори ". Така единствено за минута може да платим 7-8 лева

Мобилните оператори у нас реагират стремително на всеки опит за измами с трупане на импулси от непознати номера. Те наблюдават със специфични софтуери всеки нехарактерен трафик, изключително при позвънявания от екзотични страни.

За да не попаднем в клопката от Комисията за контролиране на известията поучават преди да върнем позвъняването да проверим номера в интернет и в случай че се постанова, да попитаме мобилния оператор. Телекомите също поучават клиентите си да не връщат на повиквания от екзотични острови, изключително в случай че нямат познати там.

Схемата с трупане на импулси от съмнителни номера не е нова, само че измамниците стават все по-изобретателни, разкриват специалистите.

Държавите, от които се звъни, се сменят непрестанно, а достигането до уредниците е съвсем невероятно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР