class=first-letter-big>Д вегодишният Влади от Перник страда от детска церебрална парализа

...
class=first-letter-big>Д вегодишният Влади от Перник страда от детска церебрална парализа
Коментари Харесай

Разследване: Защо фондация задържа 30% от парите, дарени за болно дете

class= " first-letter-big " > Д вегодишният Влади от Перник страда от детска церебрална парализа и се лекува в Турция. За да съумеят да си го разрешат обаче родителите разчитат на донори. Преди месец откриват, че благотворителна фондация има намерение да задържа 30% от всички събрани за детето средства. Законно ли е това? За облага или за разноски са предопределени парите? Отговорите потърси Ева Костова.

Всичко стартира преди 2 години, когато Влади е на три месеца и не може да задържа главата си изправена. След съвещания с лекари, родителите му схващат, че ще би трябвало да се борят с диагнозата детска церебрална парализа. А след лекуване в София, при започване на предходната година, Влади и майка му отпътуват за Турция и стартират ежедневна рехабилитация.

"Все още не може да се обръща, да седи, да се изправя и надлежно да върви. Рехабилитацията, която вършим, е с изключение на двигателна и с играчки, които подтикват умствената интензивност на децата ", описа майката на детето - Вержиния Георгиева.

За три месеца рехабилитацията коства на фамилията 9300 евро. През първите три, родителите на Влади се оправят сами. След това молят за помощ родственици, които провеждат акция - благотворителни базари, концерти и дарителска сметка.

"Свързахме се с фондации, направихме Фейсбук група, която се споделя "Бъдеще за Влади ", описа лелята на детето - Десислава Рангелова.

Фондация "Богданова и Данаилова " от Перник, където живее фамилията, е тази, в чиито ръце лелите на Влади поверяват акцията. Последната им такава се организира под патронажа на кмета на града.

"Всъщност главната ни работа е обвързвана с това да дадем нещо на обществото и то да даде нещо на нуждаещите се ", сподели Катрин Богданова, представител на фондацията.

В началото на годината обаче още една фондация поема случая на Влади.

"Една госпожа от фондацията се свърза с мен и ме попита имаме ли потребност от помощ с кутии. След това е говорила с Вержиния и е споделила, че съм прочела контракта и че би трябвало единствено да попълни празните полета и да го сканира по най-бързия метод, с цел да го изпрати назад ", изясни лелята на детето.

"Оставих Влади на рехабилитация, тичах, отпечатвах го и го подписах ", описа Вержиния Георгиева.

Тъй като става въпрос за щедрост, споделят дамите, никоя не проследила изискванията деликатно и не схванала, че 30% от получените дарения, се задържат от фондацията.

"Вечерта, откакто приспах детето, прочетох контракта и тогава разбрах. Това е бизнес. Не искам да участваме в това ", показа Вержиния.

Срещаме се с Поли Иванова - създател и единствен член на фондацията "Нов живот за теб ". Създала я в средата на януари, а акцията на Влади била втората, с която възнамерявала да се захване. Нейната версия за случилото се е друга.

"Аз не съм търсила никой. Аз бях потърсена. И по този начин стартира да тече акцията на Влади, като аз поръчах 100 кутии. Бяхме ги предизвестили, че ще удържаме 30% от парите. Средствата отиват за наем за офис, вода, ток, парно и тн. Исках до мен да има човек, с който да работим. Кой ще обикаля 200-300-500 магазина за без пари? Не карам никого на мощ да работи с мен. Аз съм индивидът, който им подаде ръка, а те я отсякоха”, съобщи Иванова.

"Не можеш да си позволиш да вземеш и 1 стотинка за обслужване на сметки, за гориво, за кутии. Това си е проблем на фондацията. Когато си решил да се занимаваш с благотворителна активност, би трябвало да си изцяло наясно ", сподели Катрин Богданова.

Така, още преди кутиите да са разнесени, акцията е спряна. За да разберем има ли законно право благотворителна фондация да удържа % от поверените ѝ дарения, се обърнахме към Обединението на свободните юристи.

"От правна позиция няма проблем. Разбира се, може да се зададе въпросът защо тъкмо отиват тези 30% ", изясни юристът Емил Георгиев.

Пропуските, съгласно него, са други.

"Не е конкретизиран интервалът на акцията. Трябва да се знае въпреки всичко какъв брой време тази фондация ще събира средства. Отделно не излиза наяве дали единствено за това дете набира пари, или и за други ", разясни Георгиев.

Основателят на фондацията – Поли Георгиева, е безапелационна, че не прави нищо нелегално.

Повече вижте във видеото.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР