Чуват се всякакви коментари и анализи, но нещо много важно

...
Чуват се всякакви коментари и анализи, но нещо много важно
Коментари Харесай

Лицето Иван Стоименов Гешев не си отива: Какво ни чака още от отровния модел?

Чуват се всевъзможни мнения и разбори, само че нещо доста значимо не помни се или се премълчава.

 

Гешев продължи насаждането на постсъветския мафиотски модел в прокуратурата, като част от постсъветския мафиотско-олигархичен модел на ръководство на страната. Доказателство за това е подписаният през 2017 година контракт сред Сотир Цацаров и генералния прокурор на Русия Юри Чайка български обвинители да се образоват в академията на съветската прокуратура. При състояние, че Русия е водеща в корупцията и на 81-о място по господство на закона от 102 изследвани страни.

 

Гешев и Цацаров са ярки представители на въпросния мракобесен модел. А той е мракобесен, тъй като процъфтавя във взаимни зависимости с останалите управляващи, най-много с изпълнителната. Което разрешава официално демократичното ръководство да се трансформира в еднолично с детайли на тирания.

 

Установено е господство на корупцията. Самата прокуратурата се трансформира в инструмент на властта за репресии, напън, рекет, шантаж, закани и прочие Господ, който Гешев и неговия наставник до оня ден – Борисов, обичат да загатват, да се кръстят и да се показват за негови избраници по българските земи е единствено прикритие за действителните им намерения.

 

Една от огромните несправедливости на този модел е преследването на инакомислещите и подстрекателство, че интелигентните и образованите са отговорни за проблемите на обществото и най-много на елементарните хора. Прокуратурата със своето безучастие в действителност толерира и даже подтиква мръсните акции против въпросната категория българи. Което води до продължаваща емиграция и приключване на мозъци.

Води и до тежък напън от страна на съветската агитация, която сее подозрения по отношение на естествения евро-атлантически избор на България.

 

Чуха се гласове, че отстраняването на Гешев би трябвало да мине на втори проект, тъй като на първи са наводненията и хорското злощастие в потърпевшите региони и селища. Звучи разумно, само че в действителност прокуратурата има огромна роля за протичащите се нещастия.

Голяма част от 600-е млн лв. за ремонт на язовири и ремонт на такива са потънали в незнайна посока. Първа причина за бедствия.

 

Милиони по стратегии за изчистване на реки, водоеми и горски масиви в обитаеми и отвън обитаеми региони са откраднати. Това е социална загадка. Ако прокуратурата беше си правила съзнателно работата, част от крадците щяха да отидат в пандиза и част от водно-калния пъкъл нямаше да се случи.

 

Ако крадливи министри, висши служители, кметове и политици бяха глобени в точния момент, всички тези безобразия щяха да намалеят доста.

Същото важи и за нещастията по пътищата. Занижен надзор, подкупи, обири на стотици милиони по линия на строителството на автомагистрали и ремонтите на пътища и улици са причина за произшествия и нещастни случаи.

 

Вчера София още веднъж бе наводнена, изпълниха се подлези, в метрото потекоха като реки. Защото прокуратурата години наред не смее да пипне кметицата Фандъкова. Или пък е в комбина с нея – все едно. Ремонт на ремонтите към този момент е традиция, само че Гешев и Цацаров преди този момент не виждаха нищо. Резултатът е явен, противен и „ обезпечава “ на столичани некомфортен, най-меко казано, живот.

Това важи за доста други селища в страната.

 

Прибавете противозаконните строителства, проблемите с детските градини, отвратителното положение на огромна част от улиците, съпроводени с грандиозна корупция. Получава се отврат.

 

Днес протестиращи близки на починали по пътища и улици, както и специалисти акцентират като уязвимост неналичието на червени и жълти пешеходни пътеки, които се виждали отдалеко. И никой не загатва Сотир Цацаров, който персонално разпореди да бъдат заличени цветните пътеки и да останат единствено белите, които се изтъркват за нула време. Цацаров сподели, че по този начин било по закон и той персонално щял да следи за осъществяването в период. Но не споделяше нищо, нито Висшия правосъден съвет за присъединяване му в онази срамна среща в ЦУМ в кабинета на почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, когато той се държал заплашително към третия участник – предприемача Сашо Дончев.

Нито Цацаров, нито Гешев си мръднаха пръста да ревизират по какъв начин стоят нещата с прехвърлянето на милиони и акции на Пловдивския панаир, който в последна сметка се оказа в прегръдката на същия Гергов…

 

Пенсионери и работещи непрестанно се оплакват, че месечните им заплащане не стигат до средата. В същото време по данни на Евростат в България годишно се открадват към 12-13 милиарда евро по линия на корупцията. Ако прокуратурата си изпълняваше отговорностите, тези загуби можеше да се понижат най-малко на половина. По калкулации на специалисти това означава увеличение на пенсиите и заплатите с 30-40%.

 

Прокуратурата се пробва да концентрира публичното внимание върху бикините на онази хубавица в Барселона и върху това, че Борисов бил отказал да му се изследва ДНК за бащинство. Проблемът обаче е в прането на пари, а не в жълтениите от персоналния живот на участниците в абсурда.

По същият метод Гешев повече от две години не баламосва с „ коя е Мата Хари “, а не върху златните кюлчета и милиона евро в чекмеджето на някогашния министър председател.

Списъкът е дълъг: банкрута на КТБ, кръгът „ Осемте джуджета “, през който годишно са минавали от 400 до 600 милиона от рекет и шантаж – съгласно осведомени, 3-е млрд за Руски/Турски поток, който даде коз в ръцете на Путин да нападне вероломно Украйна и прочие

 

Бългжарското земеделие щеше да е доста по-високо равнище, в случай че прокуратурата бе разследвала далаверите за милиарди с разпределението на фондове. Защото не е правилно,, че сме ощетени от Европейски Съюз, истината е, че милионите отиват към доближени до властта, а прокуратурата мълчи, получавайка своя дял.

 

Прокуратурата отхвърля да проверява сметките и именията на висши магистрати и политици в чужбина.

 

Въобще не е незначителен казусът с лицето Иван Стоименов Гешев.

Ако Гешев и Цацаров бяха работили съгласно закона и в полза на жителите, същите жители щяха да се радват на по-висок стандарт на живот. България и нейната природа щяха да наподобяват друго.  

 

Пак с помощта на постсъветския прокурорски модел сме жертва на мутренско-олигархично преодоляване на цели браншове. Достатъчно е да споменем нагласените публични поръчки и предплатени изплащания на милиарди към избрани компании.

И не е вярно да приказваме за политически напън, тъй като това би означавало да има противоречие и опозиция. Реалността е друга: дейностите са били съгласувани, а задачите общи. И нито една от тези цели не е съвпадала с публичния интерес. Сводник е задкулисието.

 

Голяма илюзия е и, че щяло да прекъсне въздействието на Гешев. Той ще отиде най-вероятно във Върховната апелативна прокуратура. Там към този момент е Цацаров. Там са и част от фрагментите на закритата профилирана прокуратура. Това са все някогашни техни подчинени, които дължат кариерата си на двамата. Ще продължат сделките, покупко-продажбите, а към този момент и възмездие по отношение на избрани хора, считани за отговорни Цацаров да напусне КПКОНПИ, а Гешев стола на основен прокурор. Жаждата за възмездие и реваншизъм ще е голяма.

 

Гешев си потегля, само че отровното му завещание ще убива още дълго време - в случай че не се предприеме коренно пречистване на системата. И повече да се изяснява на хората защо зло става дума.

 

А Гешев и Цацаров би трябвало да платят за това, което сториха на жителите и страната. Това би било същинска правдивост.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР