Чукат ли предсрочните избори на вратата? Въпросът звучи все по-актуално,

...
Чукат ли предсрочните избори на вратата? Въпросът звучи все по-актуално,
Коментари Харесай

Чукат ли предсрочните избори на вратата?

Чукат ли предварителните избори на вратата? Въпросът звучи все по-актуално, само че най-малко на този стадий причините " за " и " срещу " наподобяват като че ли равностойно. Страната се ръководи от комплицирана 4-партийна коалиция, която има ситуативен темперамент. Коалиционните субекти не споделят общи фундаментални хрумвания и полезности, а са събрани дружно, с цел да осъществят съответно цели, свързани с институционални промени, както и със обществени и пазарни тематики.

Ситуацията, основала условия за сформирането на сходно съдружно ръководство, се корени във времето на летните месеци на 2020 година, когато седмици наред се организираха митинги против тогавашното законно държавно управление, доминирано от ГЕРБ. Силно съпричастен към тези митинги беше и президентът Румен Радев. Именно през 2020 година на площада се оформи разбирането, че в България се случват големи злоупотреби с обществени средства и че изваждането на Бойко Борисов от властта и на Иван Гешев от прокуратурата са задачите, към които следва да се образува и развие новото ръководство, без значение от неговия състав както като политически обединения, по този начин и като лични решения. Така формирало се на площада, въпросното схващане просто се завъртя в политиката и се трансформира в основа за правенето на предизборни акции и раздаването на обещания към електората по време на три парламентарни и един президентски избор през 2021 година

Дори може да се каже, че сред така наречен партии на митинга имаше конкуренция за това коя би направила най-екстравагантните и привлекателни оферти към гласоподавателите, основани върху площадните разбирания и стандарти от лятото на 2020 година Именно затова имаше два предварителни парламентарни вота през 2021 година Различните обединения с рекламация за нововъведение в българската политика се конкурираха за доверието, идващо от площадните пристрастености и едвам когато стана ясно, че нито една от тях не може да надделее в тази конкуренция се пристъпи към компромис сред тях и се стигна до появяването на сегашния кабинет на Кирил Петков.

Наред с площадните пристрастености и компромиса би трябвало да се обърне внимание и на появяването на " Продължаваме промяната " като политически индивид, който обедни и оглави останалите новатори при основаването на държавното управление, което сега ръководи страната. По метода на своята поява " Продължаваме промяната " доста наподобява на появяването на бизнес план, т.е. разкриване на ниша и нейното създаване. Кирил Петков и Асен Василев осъзнаха, че има дефицит на водачество измежду протестните партии и доста бързо, с малко поддръжка от Румен Радев, се появиха измежду тях със лична групировка. Петков и Василев най-малко в началото запълниха лидерския вакуум, само че като че ли с това се изчерпи техния принос към политическото пространство на митинга и смяната. Те възприеха говоренето от митингите през 2020 година и заложиха мощно на него както по време на предизборната си акция, по този начин и в първите седмици откакто започнаха да извършват функционалностите на министър председател и вицепремиер. Кирил Петков обичаше да твърди, че злоупотребата у нас с обществени средства е към 2-3 милиарда годишно, създавайки чувството, че е задоволително тези злоупотреби да бъдат прекъснати и това би решило всички проблеми на страната и нейните жители. До момента най-малко доказателства за злоупотреби в такива размери няма, а събитието, че кабинетът употребява фискалния запас и тегли заеми ни води към обоснованото съмнение, че сходни доказателства няма и да се появят.

Коалицията обаче се сплотява не от доказателства, а от несъмнено говорене, което подхожда на всички обединения в нея и на най-близките им последователи. Разбира се, за ръководещите е ясно, че възобновяване на международната стопанска система след продължителната коронавирус рецесия крие избрани проблеми, които могат да бъдат планувани и да им бъде открито съответно противопоставяне, което да се заложи в управническата стратегия на държавното управление. Всъщност обаче в случай че въпросът с двата или трите милиарда стоеше по този начин, както Кирил Петков го артикулира, то поемането на ръководството от новия кабинет и прекъсването на злоупотребите щеше да подсигурява и превъзмогване на редица от проблемите, които се появиха в стопанската система. Това, което новите ръководещи направиха, беше да показват бистрота посредством договарянията, които водиха между тях в края на предходната година (преговорите в МОЛ-а), а това също е производно на уличните настройки от лятото на 2020 година, един тип като метод на противопоставяне на така наречен задкулисие. Изводът дотук е, че актуалната коалиция е основана върху протестните послания от лятото на 2020 година и всичко, което е отвън тази рамка съставлява допустима опасност за нея и надлежно евентуална възможност за нови предварителни парламентарни избори.

Икономическите проблеми несъмнено не са най-голямата опасност за целостта на обединението. Те към този момент бяха почнали да се случват месеци преди актуалният кабинет да поеме ръководството, също така неуредиците в българския енергиен бранш са с дълготрайна отминалост и кабинетът " Петков " не може да носи отговорност за тях. По-скоро казусът тук е, че държавното управление като че ли няма ясни хрумвания за промяна на енергийния бранш. В икономическата сфера аргументите за проблемите някак си можеха да се трансферират обратно във времето и електоратите на обединенията от обединението да ги схващат като оставени от ГЕРБ. На това може да се гледа като на консенсус, от който нито една от ръководещите обединения не губи нито управническа тежест, нито електорална поддръжка.

Реалният проблем за целостта на ръководещата коалиция идва по линия на съветската война в Украйна. Всички въпроси по отношение на нея би трябвало да бъдат решавани в придвижване. По нея няма нищо в съдружното съглашение. Не че в края на предходната година нямаше податки за появяването на подобен вид боен спор. Тогава обаче той се считаше за малко евентуален или съвсем необикновен. Или най-малко по този начин избраха да мислят мнозина, когато ставаше дума за съветска военна експанзия против Украйна.

Проблемът в този момент е, че настройките към войната трансформират управническата тежест на съдружните сътрудници и въздействат върху електоралната поддръжка към обособените обединения в ръководството. По тази тематика " Демократична България " (ДБ), да вземем за пример, има позиция доста по-близка до позицията на опозиционния ГЕРБ, в сравнение с до тази на ръководещата Българска социалистическа партия. В този случай, от електорална позиция, Демократична България биха спечелили не в случай че се дистанцират от ГЕРБ, а в противен случай - в случай че си взаимодействат с опозицията в Народното събрание по отношение на обезпечаването на военнотехническа помощ на Украйна. Като цяло наподобява, че Българска социалистическа партия с нейното гледище за възпиране, е в изолираност в границите на обединението, само че пък в случай че страната ни не помогне военнотехнически на Украйна, това би означавало, че Българска социалистическа партия на процедура е овладяла ръководството и се разпорежда с него без значение на позицията на останалите участници. Още повече, че Българска социалистическа партия е в това ръководство само заради обстоятелството, че останалите три обединения нямат задоволително парламентарна поддръжка, с цел да ръководят без нея. Или с други думи Българска социалистическа партия е част от тази коалиция не по съдържателни, а по чисто аритметични аргументи. Именно тук идва и казусът с управническата тежест - Българска социалистическа партия доста ускорява своята за сметка на тази на сътрудниците и изключително за сметка на тежестта на Демократична България.

Това е в полза на актуалното управление на Българска социалистическа партия, за което властта е неговия единствен мотив против вътрешнопартийната съпротива. Ако обаче се стигне до позитивно гласоподаване в Народното събрание за военнотехническа поддръжка за Украйна, Българска социалистическа партия ще попадне в нова обстановка, която ще изисква вземането на избрани решения. При възможни нови избори, провокирани от евакуиране на Българска социалистическа партия от обединението, партията ще би трябвало да се конкурира за проруския избор с " Възраждане ", а евентуално и с някои нови планове, които още не са се появили. Към това би трябвало да се прибави неприятното организационно положение на столетницата и неизбежните негативи, които всяка групировка понася, излизайки от управнически мандат. При Българска социалистическа партия обаче има и друга алтернатива - да съобщи, че откакто една тематика не е обект на съдружното съглашение, то по нея е обикновено да се образуват болшинства отвън рамките на обединението и да остави Демократична България и ГЕРБ да бъдат водещи по въпросите, свързани с войната в Украйна. Така столетницата ще може умерено да се ориентира към целите си по отношение на обществената политика и ценовите нива, като по този метод също би могла да развива своята електорална поддръжка.

По-интересно би било какво ще предприеме Демократична България в случай че размотаването продължава и планът за решение за военнотехническа помощ остане отвън пленарната зала. При сходно развиване за Демократична България на процедура има единствено една алтернатива и тя е излизане от управническия формат. Всичко останало заплашва Демократична България в електорално отношение до степен, че групировката може да остане отвън Народното събрание, без значение по кое време са идващите парламентарни избори. Премиерът Кирил Петков към този момент бе в Киев с представители на ръководещите обединения без Българска социалистическа партия. Целта на Петков е ясна - да консолидира обединението по тематиката " Украйна ", държанието на Българска социалистическа партия също е ясно - те не желаят да вземат участие в този развой. След връщането на делегацията в София евентуално ще има развиване. При осъществяване на първата алтернатива за Българска социалистическа партия или единствената разумна за Демократична България (в взаимозависимост от ситуацията), предварителните избори несъмнено ще почукат на вратата. Ако Българска социалистическа партия се ориентира към своята втора алтернатива, нещата за обединението ще се успокоят.

Ако си представим, че кабинетът " Петков " има капацитет да изкара цялостен мандат, би трябвало да е ясно, че тематиката " Украйна " ще го съпътства от самото начало. Дори и войната да спре, тематиката ще остане настояща. Така че настройването на обединението съгласно нея е належащо, защото без това стабилността на ръководството у нас би била немислима. А това е годно за всяко ръководство, без значение от неговата формула и без значение от личността на министър-председателя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР