Чужди разузнавателни служби са докладвали в ДАНС за бизнесмена Ветко

...
Чужди разузнавателни служби са докладвали в ДАНС за бизнесмена Ветко
Коментари Харесай

Ветко Арабаджиев в съда: Не разбирам защо съм в тази зала

Чужди разследващи служби са докладвали в ДАНС за предприемача Ветко Арабаджиев. Подобни информации били приложени по делото, което наброява 607 тома. Това стана ясно в Специализирания съд, където в 16 часа стартира делото за установяване на мярка за неотклонение на хотелиера. Той бе екстрадиран тази нощ от Мадрид, напомня 24 часа.
Ветко Арабаджиев, брачната половинка му Маринела, синът им, който носи името на татко си, счетоводителките Елена Караянева, Румелия Кирилова и Серафим Стефанов са упрекнати за присъединяване в незаконна група, основана за данъчни закононарушения и пране на 5,432 хиляди лева
Пред съда предприемачът показва успокоение. Той бе в черно сако, бяла риза и дънков панталон. Да го поддържат в залата бяха пристигнали синът му Вълчо, който неотдавна напусна ареста против 500 000 лева гаранция, щерка му Александра и техни другари. Повече от половин час наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов обясняваше в какво се показва незаконната активност на групата. По думите му Вълчо и Маринела управлявали голям конгломерат от сдружения, 38 на брой. Голяма част от кухи компании, регистрирани на името на обществено слаби. Тези хора били разпитани като очевидци и обяснили, че в никакъв случай не са развивали активност и не знаят да са сключвали покупко-продажби със захарен комбинат.
Чрез многото компании всеки миг можело да се прикриват и средства. Дружествата, чиито притежатели са Арабаджиеви, са захарен комбинат и " Виктория груп ". Според обвиняването те се облагодетелствали от данъчните измами. Част от сдруженията били с по този начин наречените " изчезнали търговци ". Те сключвали контракти за действия за захарен комбинат, които в действителност не правили. И по този начин им се възстановявало Данък добавена стойност. Едно от тези сдружения било за създаване на вилно населено място през 2013 година, което и досега към момента не е действителност. Най-общо тези сдружения правили фиктивни покупко-продажби за доставки.
По думите на прокурора посредством свидетелски показания и документи се доказвало, че захарният комбинат и " Виктория груп " са благосъстоятелност на Арабаджиеви. Също по този начин Ветко сключил контракт с офшорната компания благосъстоятелност на захарния комбинат, за стипендия на сина му Вълчо. В мобилните телефони на двамата, открити при задържането им в Кабрера де мар, били открити схеми на всички свързани компании в конгломерата. Пак там имало подробни пояснения кои очевидци са били към този момент разпитани по делото против семейство Арабаджиеви и кои е щяло да бъдат призовавани. Имало и информация за данъчни чиновници. В един от тях даже се казвало в каква взаимозависимост е от Арабаджиеви.
Адвокатът на Ветко Илиян Василев пък настоя клиентът му да бъде неотложно освободен още в правосъдната зала, защото по силата на решението на съда в Мадрид той е предаден на нашите управляващи единствено за пране на пари и присъединяване в ОПГ, а не за данъчни закононарушения. Също по този начин съгласно бранителя му има разминаване сред годините в обвиняването и в европейската заповед за арест. Василев уточни, че в своята защита прокурорът говорел за 2013 и 2014 година, само че не загатнал нищо за закононарушения, осъществени през 2017 и 2018 година, интервалът, за който в действителност се отнася европейската заповед за арест.
Самият Ветко Арабаджиев бе сбит и сподели, че не схваща за какво е в правосъдната зала. " Всичко това, което сподели прокурорът, няма нищо общо с обстоятелствата ", изясни предприемачът. Очаква се съдът да се произнесе в 19:30 часа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР