Чуфа или наричана още земен бадем, Cyperus esculentus, тигрова ядка

...
Чуфа или наричана още земен бадем, Cyperus esculentus, тигрова ядка
Коментари Харесай

Здравословни ползи от чуфа

Чуфа или наричана още земен бадем, Cyperus esculentus, тигрова ядка и други се показва за най – богатият източник на фибри в природата. Съставките ѝ от доста време са приети за потребни, още античните египтяни са знаели за чудотворното деяние на чуфа. Освен това чуфа има и високо енергийно наличие идващо от наличните нишесте, мазнини, захари и протеини.

Тя е богата и на минерали (Фосфор, Калий, Калций, Магнезий и Желязо) по този начин нужни за здравето на костите и възобновяване на тъканите и мускулите. И тук има в обилие Витамин Е, който е доста значим на мъжката и женската плодовитост. Този витамин забавя стареенето на клетките, усъвършенства еластичността на кожата, като я прави гладка и сияйна. Тя съдържа огромно количество и Витамин С и В1, като последния балансира ЦНС (Централната нервна система) и по този начин подкрепя организма да се приспособява по – елементарно в стресови обстановки.

Консумацията на чуфа се предлага при хора, които страдат от неприятно храносмилане, метеоризъм (газове в червата) и диария, тъй като тя обезпечава няколко храносмилателни ензима регулиращи метаболизма.

Съдържащата се в чуфа олеинова киселина, от своя страна, контролира равнищата на неприятният LDL холестерол и по едно и също време с това защищава организма от развиване на атеросклероза, сърдечен удар и други. А някои хора смятат, че съумява да понижи и риска от развиване на злокачествено заболяване на дебелото черво.

 Чуфа

В сладкарските заводи на някои страни земен бадем се прибавя към шоколад, какао, бонбони, луксозни торти, от него вършат и вкусна халва. Ястия, приготвени с брашно от земен бадем, се усвояват добре от организма. Испанците са се научили да извличат от плодовете на земния бадем мляко, което има лечебни свойства и се употребява за лекуване на стомашни болести.

В Китай сокът от чуфа се употребява още за контролиране на менструалния цикъл, при язви в устната празнина, венците и като мощен афродизиак.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР