Чудодеен мед от магарешки трън, който трябва да има във

...
Чудодеен мед от магарешки трън, който трябва да има във
Коментари Харесай

Чудодеен мед от магарешки трън

Чудодеен мед от магарешки бодил, който би трябвало да има във всеки дом

Необходими Продукти

● цветове от магарешки трън - 150 бр., Onopordum acanthium
● вода - 3 л. филтрирана
● кафява захар - 1.5 кг
● лимонена киселина - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Незнайно, само че за какво ли природата е вложила толкоз скъпи и потребни съединения за индивида в този неугледен магарешки бодил?! Всеки алпинист го е забелязвал, възходящ по запустели и скалисти места.

Бодливата му розова шапчица ухае на пчелен прашец, по тази причина пчелите постоянно го навестяват.

Ползите от приготвения мед от магарешки трън са извънредно скъпи за нашето здраве.

Той се предлага при високо кръвно налягане и аритмия. Най-ценно качество на този тип пчелен мед е противомикробното му деяние.

Помага при високо кръвно, прекъсване на кашлица, преодоляване на астматични пристъпи, лечение на простатата и други. Използван външно медът от магарешки трън лекува и гнойни рани, акне и екземи. Специфично за него е, че бързо кристализира, само че все пак резервира вкусовите и ароматните си качества.

Набраните цветове подготвяме до 5 -6 часа от събирането им. Тъй като билката е събирана от високопланинска околност, не я измивам. Потапяме ги в огромна тенджера с вода, най-добре изворна или филтрирана. Варовитата вода не е подобаваща.

Поставяме съда на мощен котлон. Щом водата заври отчитаме 15-20 минути отстраняваме тенджерата и я оставяме на хладно 24 часа.

На другия ден връщаме съда на котлона и варим на доста слаба температура, до момента в който течността се редуцира на половина. Прецеденото количество запарка (11/2 л.) смесваме със същото количество захар (11/2 кг.).

Бъркаме сместа, до момента в който тя се сгъсти задоволително. Десетина минути, преди да отстраним сиропа от котлона, прибавяме лимонената киселина.

Сипваме меда в чисти и сухи буркани, които обръщаме с капачките надолу. Покриваме с забрадка, с цел да изстинат по-бавно.

Медът се употребява по една-две лъжички на ден. Внимавайте с дозата и не я превишавайте!

Съвет: Когато приготвяте меда с бяла кристална захар, неговият цвят е по-светъл. Кафявата захар придава на ароматното и лечебно знамение този мрачен кехлибарен цвят.

Важно: Преди 70 години от магарешкия трън е било изолирано веществото силимарин. То е и в основата на възходящия теоретичен интерес към причудливото растение. Силимаринът се оказва незаместим в профилактиката и лекуването на някои болести на черния дроб.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР