Чудното родопско село Мостово, наричано от душмани и завистници „Милионерово”,

...
Чудното родопско село Мостово, наричано от душмани и завистници „Милионерово”,
Коментари Харесай

Край на сухия режим! Село Милионерово се сдоби с кръчма за ч...

Чудното родопско село Мостово, наричано от душмани и завистници „ Милионерово”, е на път да се снабди с механа след суша, траяла 28 години.

„ Все едно бяхме на изсъхнал режим! То не се траеше – за една бира да минаваш планината до Горнослав”, изясни 78-годишният дядо Запрян, който стои по през целия ден и гледа по какъв начин служащите леят бетона пред постройката на някогашния „ Наркооп”.

Запрян и още няколко локални „ младежи” се събираха съвсем всеки ден в обновената градинка на селото и си правеха спонтанни софри - комбинирани с деликатна дегустация на спиртни питиета.



Кръчмата не е работила от началото 90-те години. Един ден в тези мрачни времена от „ Наркооп Тополово” пристигнали и просто я затворили.

Сградата е добре непокътната – покривът не е протекъл до момента. До кръчмата има магазин, който отваря единствено в понеделник и петък. Сега служащи изливат бетонна плоча пред остарялата механа.

Тя ще е нещо като повдигната веранда пред новото заведение. До бъдещата механа има чешма с кристална изворна вода. Целият площад с наркоопа е обкръжен от остарели родопски каменни къщи.

Стопанин на кръчмата е младия Костадин от Асеновград. Сключил контракт да я вземе чартърен за 5 години от „ Наркооп Тополовград”.



„ Сега я обновява с цел да стане отново привлекателно място и ще е и нещо като ресторант”, сподели кметския наместник Райчо Тютюнджиев. Бившият катаджия бе един от уредниците на софрите със скара и спиртни питиета в градинката на селото.

Идеята на Костадин е в заведението да има и кухня. Така хората от къщите за посетители ще ядат в кръчмата и след това единствено ще се прибират да спят.

В Мостово има десетки актуализирани и първокласно обзаведени къщи за посетители. Кметският наместник Райчо обаче желае в селото да се доближи до консенсус за името на новото заведение.

„ Не сме мислили още по какъв начин ще се споделя, само че е добре да има забавно име и да притегля туристите”, сподели той.

В село Мостово и махалите Врата и Сини връх има регистрирани 800 кревати за отмора. Собствениците им са си създали съдружие.

Точно те са на мнение, че регионът има потребност от такова заведение. Новата механа ресторант ще обслужва тези туристи.

Мостово е на един хвърлей място от двете паметни туристически места – Беленташ и Кръстова гора.

Селото е наричано „ Милионерово” залади огромния брой богати хора излезли от него. При население 61 души – мултимилионерите са 7.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР