Чудесно, ако проявяват търпение и не се обезсърчават, че не

...
Чудесно, ако проявяват търпение и не се обезсърчават, че не
Коментари Харесай

Втори език – след като детето навърши седем години

Чудесно, в случай че демонстрират самообладание и не се обезсърчават, че не са родили талант, който на 3 знае писмеността, а на 4 към този момент чете

Girl’s hands studying English – Image by © Datacraft Co., Ltd./Corbis

Буква и тон – това са нереални понятия. А нереалното мислене при децата се образува на 6-7 години. Преди това не припирайте с ограмотяването, множеството деца нямат физиологичната подготвеност, изясняват педагозите. По-амбициозните родители на тази възраст към този момент желаят синът или щерка им да учи освен кирилицата, само че и латиницата. Това също е преждевременно и може да сътвори огромно комплициране, което дълготрайно да попречи за развиването.

В двете писмености има доста идентични и доста сходни знаци. Човек се научава да чете, когато осъзнае, че всяка писмен знак дава отговор за съответен тон.

При успоредното ограмотяване на два езика -примерно български и британски, детето би трябвало да запомни и разграничи два звука за една и съща писмен знак. А на български е А, само че на британски е Ей.

Някои звуци са идентични в двете писмености, само че имат друго изписване (М, Н, К, Б, Д). Малкото британско m на български е т. Малкото британско g е българското д. Тази липса на логичност затруднява и уморява детето. Единственият вид е да научи наизуст буквите. Ако е прилежно и с напън от родителите, ще го направи. Само че съгласно експертите има заплаха това да е съпроводено с някои за присъщите признаци на дислексия -изпускане, подмяна, погрешно изписване на букви, мъчно четене, недоумение на прочетеното.

Ако детето е по-нетърпеливо, е допустимо да откаже да учи наизуст и даже да намрази буквите. Ако майчиният му език е български и не е билингва (двуезично) от бебе, ще му е по-трудна латиницата и е по-вероятно да му се изпари желанието да учи непознатия език.

Затова педагозите поучават да не карате детето да усвоява две писмености по едно и също време. Добре е да запишете сина или щерка си на непознат език овреме, само че дано да учи думи и изрази от песни и стихчета.

Времето за латиницата идва, когато детето към този момент се е научило да чете и написа.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР