Чрез преместване и натискане на бутон студентите разглеждат различни слоеве

...
Чрез преместване и натискане на бутон студентите разглеждат различни слоеве
Коментари Харесай

Ветеринари „влизат“ в животните чрез виртуална реалност

Чрез пренасяне и натискане на бутон студентите преглеждат разнообразни пластове от тъкани, доближават се до органи и „ влизат “ в елементи от тялото

Хедсет за виртуална действителност разрешава на студентите да учат кучешката анатомия от близко и даже да „ влизат “ в органите (снимка: Virginia Tech)

Сара Фартинг, първокурсничка в колежа по ветеринарна медицина „ Вирджиния-Мериленд “ във Вирджиния Тех, би трябвало да се упражнява в осъществяване на обзор на куче, само че не може да си показа с акуратност по какъв начин е ситуирано сърцето сред белите дробове на животното. Затова тя прекосява стаята и слага на главата си хедсет за виртуална действителност (VR)…

Чрез хай-тек устройството Фартинг вижда огромно триизмерно изображение на белите дробове на кучето и скелетната конструкция, плаваща във въздуха пред нея. „ Аз безусловно застанах вътре, в гръдния панер “, споделя Фартинг. Тя и нейните сътрудници употребяват VR, с цел да учат кучешката анатомия от близко и даже да „ влизат “ в органите.

Технологията се ползва за първи път през този учебен срок в колежа. Виртуалната действителност „ оживява “ анатомията на кучето за студентите по ветеринарна медицина. Цялостното VR прекарване е основано от Томас Тъкър, доцент в Школата за образни изкуства във Вирджиния Тех.

Триизмерното изображение демонстрира органите и скелетната система на приблизително огромно куче. Чрез пренасяне и натискане на бутон студентите могат да преглеждат другите пластове от тъкани, да се доближават до органи и да „ влязат “ в елементи от тялото на виртуалното куче.

Няма различен метод да се изследват органите на кучето и костната му конструкция толкоз интензивно, сподели Майкъл Напър, основен помощник в колежа по ветеринарна медицина в катедра „ Клинични науки за дребните животни “. Когато колежът трансформирал моделите на образователната стратегия преди три години, Напър забелязал, че студентите имат компликации да създадат връзка сред ученото по анатомия с това, което се случва при физически обзор на кучета.

Такива картини виждат от близко студентите, когато сложат VR шлема (снимка: Virginia Tech)

„ Имах потребност от друг способ на преподаване “, споделя Напър. „ Студентите нямат картината в мозъка си. Исках да намеря метод за това да става в лабораторията и да работим с кучетата, тъй че цялостната картина да е вътре в главите им “.

Други способи, по които студентите могат да учат частите на тялото на кучето, включват проучването посредством графики и проучването на трупове. Но в множеството от тези случаи кучетата не стоят на четири крайници, както биха стояли по време на типичния ветеринарен обзор. Виртуалната действителност взема решение този „ недостиг “.

Когато Напър чул за работата на Тъкър в региона на виртуалната действителност, той се свързал с него и споделил концепцията си. След това Тъкър и петима студенти от разнообразни курсове, най-вече от региона на изобретателните технологии, почнали да създават триизмерното изображение на куче.

Екипът употребявал „ сечения “ от компютърна томография на куче, с цел да оформят 3D изображения на вътрешните органи. След това привлекли Бони Смит, основен помощник по анатомия в департамента по биомедицински науки и патобиология в колежа, с цел да именуват вярно костите в кучешкото тяло и да ги слагат вярно. Резултатът е виртуално куче, което трансформира метода на образование в колежа по ветеринарна медицина.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР