Човешкият мозък и централната нервна система са най-важните системи в

Човешкият мозък и централната нервна система са най-важните системи в ...

Как да намалите риска от неврологични заболявания?.


Човешкият мозък и централната нервна система са най-важните системи в тялото. За тях грижата е всекидневна. Така например, честата консумация на алкохол, тютюнопушенето, нездравословното хранене, изолацията, тревожността и стресът, могат да повишат риска от неврологични проблеми.

Хранете се здравословно

Начинът на хранене е от съществено значение за добро неврологично здраве. Тялото ни се нуждае от баланс на хранителните вещества, протеини, достатъчно количество здравословни източници на глюкоза. Ако имате дефицит на важни хранителни елементи, това най-малко би причинило главоболие, трудна концентрация, тъй като мозъкът функционира почти изцяло като използва глюкоза за гориво. Въпреки това, този важен орган се нуждае и от достатъчно цинк, холин, аргинин.

Следването на здравословен режим на хранене може да намали риска от образуването на съсиреци в мозъка, което да доведе до инсулт, до тежки неврологични увреждания.

Поддържайте мозъка си активен

Както всяка друга част на тялото, мозъкът също се нуждае от тренировка. Постоянното му ангажиране ни зарежда с повече умствена енергия, чувстваме се по-бдителни.

Добри навици, които го поддържат активен и намаляват риска от неврологични проблеми, са четене на книги, учене на нов език, настолни игри, решаване на ребуси.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 
Автор: Михаела Лазарова

Източник: dnes.bg