Човешките взаимоотношения – това е един от най-ефективните методи за

...
Човешките взаимоотношения – това е един от най-ефективните методи за
Коментари Харесай

Тези, които обичаме, и тези, които ненавиждаме – са нашите огледални образи

 ogledalo Човешките взаимоотношения – това е един от най-ефективните способи за придобиване на осъзнатост. Благодарение на огледалните взаимоотношения – всички връзки, без изключение – ние можем да влизаме в разширено положение на осъзнаване.

Ние се отразяваме един различен и би трябвало да се научим да виждаме себе си в другите. Това се назовава огледало на взаимоотношенията. В такова огледало аз мога да различа своята духовна същина. Оглеждайки се в близост, виждам отражение на себе си.

Отношенията са инструмент за духовно развиване, а единното схващане – тяхната последна цел. Ние всички сме неразделна част от всеобщото схващане, само че същинският пробив се случва, когато съществуващата сред нас връзка започваме да виждаме в всекидневието.

Онези, които обичаме, и тези, които не можем да понасяме – всички те са наши огледални облици. Кои хора ни харесват? Тези, чиито характерности са сходни на нашите. Ние желаеме да бъдем по-близо до тези хора, защото усещаме, че в тяхното общество тези черти ще се демонстрират още по-ярко.

А хората, чийто темперамент ни припомня за тези наши свойства, които ние усърдно потискаме в себе си, ние не харесваме изключително. Така че в случай че някой провокира у вас стабилно неприемане, знайте: този човек има нещо общо с вас, само че това „ нещо “ по никакъв начин не ви харесва. Ако бяхте склонни да приемете тези качества, те ще престанат да ви нервират.

Когато се хващате да мислите, че някой ви е приветлив, определете какво тъкмо ви харесва в този човек. Красота, прелест, грациозност, въздействие, мощ, разсъдък? Във всеки случай, знайте: тези качества са ви присъщи и на вас. Не отхвърляйте това – и може би животът ви ще стане по-пълноценен.

Същото се отнася и за тези, които не ви харесват. Установявайки контакт с същинската си същина, би трябвало да разберете и да приемете не най-хубавите черти на вашия темперамент. Съвместното битие на противоположности – това е основата на Вселената.

Ако някъде надълбоко вътре във вас се крие страхливец, вие в никакъв случай няма да бъде смел. Няма да бъдете и великодушни, в случай че във вас се крие сребролюбец. Човек може да бъде благодетелен единствено при положение, че дружно с добродетелността, в него осъзнато живее и нейната диаметралност.

Дийпак Чопра – Спонтанна реализация на желанията

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР