Човечеството винаги е искало да научи, колкото е възможно повече.

...
Човечеството винаги е искало да научи, колкото е възможно повече.
Коментари Харесай

6 доказателства, че знаем твърде малко за света

Човечеството постоянно е желало да научи, колкото е допустимо повече. Затова е науката, която ни оказва помощ да учим тайните на света. Но не всичко е изцяло ясно. Ето някои образци.

Защо сънуваме?

Всяка нощ хората спят и сънуват, само че за какво това се случва, откривателите не могат да отговорят. Има доста теории, несъмнено. Според една от тях, насън виждаме фантазии, съгласно друга – мозъкът ни почива и по този начин се избавяме от напрежението.

Изследванията демонстрират, че сънят би могъл да се употребява като знак за това, което може да се случи на тялото ни в бъдеще. Например, благодарение на сънищата може да се разбере, дали има риск от болести, като заболяването на Паркинсон или деменция.

Странни изглеждали резултатите на проучване, извършено в Ню Мексико. Оказало се, че подготвени участници в проучването успявали да манипулират своите кошмари, като по този метод се справяли с депресията. Ако най-сетне разберем за какво сънуваме, можем да създадем голям брой невероятни открития. Една трета от живота си прекарваме в сън, съвсем непрекъснато сънуваме, само че към момента не знам за какво.

Какво се случва след гибелта?

Смъртта е още една огромна загадка в нашия свят. Никой не може сигурно да каже какво се случва, откакто тялото ни престане да действа. Учените вършат всичко допустимо, с цел да схванат, само че вместо отговори получават още повече въпроси.

Първият значим проблем е положението на така наречен клинична гибел. Голям брой хора приказват за това, че виждат бяла светлина, чуват музика, движат се във въздуха и така нататък Всичко това не може да се назова илюзия, тъй като сходни чувства се появяват, когато мозъкът и сърцето са изключени.

Възниква вторият въпрос: какво ще се случи в съзнанието след физическата гибел? Според един от водещите специалисти в региона на връщането към живота след гибелта, доктор Сам Парния, хората могат да възкръснат в границите на 10 часа след гибелта. Това допуска, че нашето схващане към момента продължава да съществува, даже в случай че тялото не е възкръснало.

За гибелта ние знаем доста малко, макар обстоятелството, че към този момент доста хиляди години хората се пробват да схванат нейната същина.

Защо се е появил животът на Земята?

Измина много време преди да се научим по какъв начин да създадем неестествен живот. Трябва обаче да признаем, че не знаем сигурно за какво животът, който кипи към нас през днешния ден, се е появил на този свят.

Единственото нещо, което ние знаем, че в някакъв миг от историята на Земята, по-точно преди 3,8 милиарда години, молекулата стартира да се трансформира вследствие на необикновено комплицирани химически реакции, които в последна сметка довеждат до появяването на рибонуклеинова киселина, и като резултат – до живот.

Какво подтиква молекулите за такава реакция остава мистерия и до момента. Според една от версиите, всичко е Божие създание, съгласно друга версия, всичко е по виновност на ултравиолетовата светлина. Никой не може да каже, по какъв начин тъкмо това се е случило.

Учени от целия свят се пробват да подредят пъзела и да пресъздадат този примитивен коктейл с вярата да станат очевидци на момента, в който се е зародил животът, само че на вятъра.

Какви са законите на Вселената?

Въз основа на наблюденията се е стигнало до извода, че Вселената се разраства и това не може да се отхвърли. Също по този начин не може да се отхвърли, че тя се форсира. Според законите на гравитацията всичко би трябвало да се забави, да се приготви за Голямата компресия – процесът на противоположната страна на Големия гърмеж, само че в реалност всичко е по-различно. Защо се случва това?

Много учени упрекват за това тъмната сила и тъмната материя, които съгласно тях съставляват по-голямата част от Вселената. Но от кое място идва тази сила и тази материя, е незнайно. Освен това 100% от доказателствата за съществуването им не съществуват. Вселената живее по личните си закони и на нас не ни остава нищо друго с изключение на да гадаем и да допускаме.

Загадките на историята

Свикнали сме да преглеждаме историята като роман, който е стигнал до наши дни. Въпреки това, с течение на времето, доста обстоятелства са изгубени, образувайки в историята големи бели петна.

Независимо, че ние сме доста наясно с някои столетия, доста страници от историята, а даже и цели епохи, са незнайни за нас.

Да вземем да вземем за пример Англия от VI-ти век. Римското въздействие по това време изчезнало, християнството едвам почнало да се развива и Скандинавия към този момент набирала скорост. За този значим интервал от историята е известно доста малко. Само една проповед на духовник е достигнала до нас, само че 90% от нея са отдадени на Божественото правораздаване.

Дори такива велики сили като Древен Рим и Древна Гърция са оставили непълна информация за себе си. Повечето от нашите знания за тези времена се основават на ненадеждни източници.

Откритията се появяват всяка година. Например, неотдавна беше намерено, че гърците са построили нещо като праобраз на компютъра 2000 години преди Чарлз Бабидж да сътвори сметачна машина – същинският предходник на компютъра.

Силата на гравитацията

Тъмната материя може да изясни за какво Вселената не се подчинява на законите на гравитацията. Но самата гравитация също не се подчинява на личните си закони.

Гравитацията, просто казано, е единствената от четирите фундаментални сили, които се опълчват и престават да действат, в случай че тялото стане задоволително малко.

В реалност, гравитацията е същинско главоболие за физиците и някои от тях настояват, че тя въобще не съществува. Всеки път, когато вършим значимо изобретение, разбираме какъв брой малко знаем за света.

Теориите за света се трансформират непрестанно

Ако си визиите науката като къща от карти и всеки нов научен пробив, като 10-тонна желязна топка, която пада върху нея, ще разберем цялата трудност на казуса. В края на XIX-ти век хората откровено вярвали, че на практика са достигнати границите на знанието. Но по това време се появил жител на име Айнщайн, който разгласил най-известната формула в историята и всички хрумвания за света изцяло се разрушили. Хората почнали да построяват разбирането си за света през цялото време и всичко вървяло добре, до момента в който не забелязали, че черните дупки се държат напълно друго от това, което допускат. Днес ние сме на прага на нови достижения в развиването на науката. Това значи, че някои съществени понятия могат да бъдат преосмислени.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР