Чорапите на семейство Марешки били произведени във фабрика Фазан, Русе

...
Чорапите на семейство Марешки били произведени във фабрика Фазан, Русе
Коментари Харесай

Житие и страдание на чорапите в семейство Марешки

Чорапите на семейство Марешки били създадени във фабрика " Фазан ", Русе в миналото си през 80-е години на ХХ век. 
Техен дизайнер била млада влюбчива художничка от школата на социалистическия сюрреализъм. 
Чорапите били с прекомерно прогресивен за времето си дизайн и партидата с тази пробна разцветка дълго време се търкаляла по хранилища и витрини, до момента в който един ден попаднали в ръцете на Веселин Марешки - безпаричен духовник от Ордена на Таксиметрите. 
Както тъкмо се е сдобил с чифта изостанали чорапи, не е правдиво ясно. 
Едни летописци настояват, че Марешки ги получил като помощи от благотворителна организация, някои посочват съответно и Червения кръст. 
Други историци са безапелационни, че Марешки не е първият притежател на чорапите - в действителност ги свалил от краката на собствен конкурент, тъй като по него време битката за оцеляване била доста жестока. 
Марешки опрал чорапите при започване на 90-е и ги употребил доста деликатно. Често пренасял в чорапите изпросен фасул или корички самун от кухните. Добри лелички, кухненски работнички с огромни бицепси, подавали лепта и храна за бедстващото семейство на г-м Марешки, който към този момент имал няколко аптеки, само че продължавал да живее повече от непретенциозно, тъй като се страхувал да не се върнат отново най-гладните години. 
Когато синът на Веселин - младенецът Марешки, се случвало да боледува, татко му запарвал билки и благовония в чорапите, правел компреси и налагал с тях наследника си. Наследникът растял здрав и мощен, само че изключително непретенциозен. Всеки ден раздавал от джобните си на своите другарчета, а самичък той гладувал, тъй като знаел, че Господ все нещичко ще подаде в чорапите на татко му, с които Марешки-Баща продължавал да обикаля задните входове на ресторантите и да измолва от леличките по някой къшей с кебапче и фасул с лютеница. 
Марешки в компенсация опипвал бицепсите на леличките, само че в това нямало нищо непочтено, той ги обхващал като състезател и лечител, тъй като имал заложба да изцерява крампи. 
***
Минали години, Марешки последователно изоставил навика да обикаля задните дворове на заведенията за хранене. 
Вече имал сериозен бизнес с медикаменти и горива, помагал на доста хора, поглеждал към този момент и към политиката - само че продължавал да живее извънредно скромно и в никакъв случай не влизал по чорапи в Мазерати. 
Един ден той решил, че е пристигнало време да съобщи фамилната светиня в ръцете на сина си. 
" Сине мой - споделил му той, - вземи този чифт чорапи от фабрика " Фазан ", те са съкровища от една отминала ера, само че имат освен материална, само че и духовна стойност. Тези чорапи съм пазил и употребявал през целия си дълъг път от Ордена на Бакшиша до Ордена на Мазерати. Ползвай рационално тези свети чорапи, не ги давай на лекомислени дами, пази ги чисти и постоянно ги репризирай. Пази ги от неприятни очи и неприятни крайници, не прави с тях мръсотии, не ги усуквай, не ги разтягай. Накарай ме да се гордея с теб! Управлявай тези чорапи, както аз ръководя Мазерати - отговорно и спестовно! "
***
Синът носил дълго време чорапите, пазил ги като очите си, кадял им с благоухания, репризирал ги, галел ги, притискал ги към сърцето си. Марешки-Младши също живеел извънредно непретенциозно и незабележимо. 
Чорапите на семейство Марешки почнали да подават излекуване на идващите с религия към тях. 
Независимо дали били на краката на някой член от фамилията, или просто висели на простора - те излъчвали такова благовоние, че всички в близост забравяли за всички свои болежки, само че си спомняли всички унижения от детството и ставали смирени, богобоязливи. Чорапите на семейство Марешки лекували конюнктивид, уплах, хемороиди и податливост към прибързани систематизирания.
Славата на чорапите бързо почнала да се популяризира, само че Марешки не желали да се прелъстяват от почести и великолепие, по тази причина бърже скрили чорапите при една сътрудничка на " Воля ", като ѝ разрешили да ги употребява, само че в най-строго усамотение и под свещен секрет. 
И до момента никой не знае коя тъкмо психоложка от " Воля " се радва на свещените блага, които излъчват старите скромни чорапи на семейство Марешки. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР