Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване изискаха от служебния министър

...
Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване изискаха от служебния министър
Коментари Харесай

Министърът: Трябва да има плавно намаляване на хоспитализациите

Членовете на парламентарната комисия по опазване на здравето пожелаха от служебния министър на опазването на здравето Асен Меджидиев цялата документи, обвързвана с избора на терен за бъдещата Национална детска болница.

По време на днешния блиц надзор той отговори на въпроси за какво е определен съответното място в Горна баня и за какво той е най-подходящ за Национална педиатрия спрямо останалите четири.

„ Това е най-хубавия парцел. В „ Младост “ парцелът е сред блоковете, мисля, че и вие ще се съгласите, че не е най-подходящото място там. В кв. „ Овча купел “, водопреносната мрежа не е планувана за строителство на подобен обект. До Банкя, където е третия терен, достигането с превоз с болно дете в натоварени часове денем би лишило повече от час, а незабавните структури също са надалеч от Банкя “, сподели той.

Министърът посочи, че анализът на потребностите е изработен от представители на педиатричната асоциация, идната седмица следва да бъде показан и пред заинтригуваните неправителствени организации.

В отговор на въпрос по отношение на работните заплати на медицинските експерти, министърът акцентира, че казусът е както в неналичието на остойностяване на труда им, по този начин и във високия брой планувани хоспитализации. „ Пари има в системата, само че са погрешно разпределени. Затова с моя екип приготвяме план за остойностяване на лекарския и сестринския труд, който ще можем да ви представим до 10 дни. Освен това, въпреки да имаше нарастване на средствата, доста от лечебните заведения не можаха да се възползват от това, защото не съумяха да изработят заложените размери активност “, сподели министър Меджидиев.

По думите му би трябвало да има гладко понижаване на броя на хоспитализациите, което дружно с нарастването на цените на клиничните пътеки, ще докара до повишение и на възнагражденията на медицинския личен състав.

Министър Меджидиев акцентира, че идното нарастване на цените ще е сред 8% и 10%, въпреки и към момента да не може да се каже с акуратност. „ Това нарастване ще е трайно. По този метод ще бъдат разпределени както икономиите, направени досега, по този начин и запаса в бюджета на НЗОК. По този метод ще прекратим и практиката на непрозрачно разпределение на остатъка от бюджета “, сподели той и добави, че това е помощ, само че не е нарастване на заплатите, защото самото нарастване зависи от шефовете на лечебните заведения.

Д-р Меджидиев добави, че се водят диалози с Министерството на финансите за стабилно повишение на заплатите за идната година. Към момента, по данни на НЗОК, в 151 лечебни заведения са нараснали възнагражденията до постигане на равнищата, заложени в Колективния трудов контракт, а 200 не са съумели да го реализиран.

По отношение на планувана ефикасна стачка на медицинските сестри в МБАЛ Добрич министърът разяснява, че не си спомня от повече от година да не е имало протестна подготвеност. „ Има едни кръгове, освен в нашите среди, само че и в политическия свят, които употребяват тези похвати, с цел да основават напрежение. В Добрич се произнесе Арбитража и то в употребява на болничното заведение “, сподели доктор Меджидиев. Той добави, че по плана за Спешната помощ в Добрич към този момент са създали незабавното поделение и там взимат положителни заплати.

„ Директорът на лечебното заведение се грижи чудесно за личния състав си. Някои от тези сестри получават доста повече от заложеното в КТД. Не го манипулирайте “, обърна се министърът към присъстващата синдикалистка Мая Илиева.

„ Това, че МБАЛ Добрич дава в допълнение материално стимулиране, значи ли, че би трябвало държи личния състав на минимални заплати, а всички останало да се дава като ДМС? “, попита тя.

„ Вие била ли сте в миналото началник на лечебно заведение? Била ли сте в миналото началник на нещо, с изключение на на стачка? Какво ще стане, в случай че този шеф не подтиква работещите клиники и му отнемете механизма управление с бонуси за тези, които работят? “, попита в отговор министърът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР