Членовете на националното сдружение Български свободни пчелари“ ще излязат на

...
Членовете на националното сдружение Български свободни пчелари“ ще излязат на
Коментари Харесай

Пчеларите излизат на протест в София, искат помощ от държавата

Членовете на националното съдружие „ Български свободни пчелари “ ще излязат на митинг пред Министерството на земеделието и храните в 13:00 часа през днешния ден. Това стана известно на конференция във Варна предходната седмица, предава Българска телеграфна агенция.

Председателят на организацията Ясен Янев уточни, че е належащо страната да подкрепя пчеларството и да закриля бранша. По думите му организацията е изпратила писмо до министъра на земеделието и храните с искане пчеларите да получат финансова помощ, само че отговорът е бил негативен с аргумента, че не са заложени средства в бюджета. Според Янев би следвало поддръжката да пристигна посредством режима „ де минимис “. Той посочи, че трета година българските пчелари не са получавали помощ по тази линия, до момента в който сътрудниците им от прилежащите страни се възползват оптимално от тази опция.

Пчеларите упорстват още да бъдат избрани държавни лаборатории, които да правят проучвания дали при пръскането на посевите са употребявани неразрешени пестициди. Янев посочи, че сега такива проби се правят единствено в частни лаборатории, а пчеларите сами би трябвало да заплащат за услугата, чиято цена варира от 450 до 520 лв..

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР