Членовете на Европейския парламент гласуваха в четвъртък в подкрепа на

...
Членовете на Европейския парламент гласуваха в четвъртък в подкрепа на
Коментари Харесай

ЕП: Правото на аборт да бъде включено сред основните права на гражданите на ЕС

Членовете на Европейския парламент гласоподаваха в четвъртък в поддръжка на резолюция, призоваваща правото на аборт да бъде включено в Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Резолюцията, която осъжда и решението на Върховния съд на Съединени американски щати да анулира федералното право на аборт в Съединени американски щати, беше призната с 324 гласа " за ", 155 " срещу " и 38 " въздържал се ".

" Днес [Европейският парламент] се застъпи за всички дами, като изпрати мощно обръщение, което ще откри отзив в целия свят ", съобщи в документално изказване евродепутатът Сусана Солис Перес (Обнови Европа). " Безопасният и легален аборт е главно право и като такова то би трябвало да бъде включено в нашата Харта ", която има същата стойност като Договорите на Европейски Съюз.

Правото на аборт в блока варира в другите страни, като в Малта има най-строги закони, съгласно които абортът е противозаконен при каквито и да било условия. Резолюцията приканва страните членки да декриминализират абортите и да отстранен пречките, засягащи достъпа до аборт. Освен обстановката в Малта, в резолюцията се показва и фактическата възбрана в Полша; че медицинският аборт в ранна бременност не е легален в Словакия и не е наличен в Унгария; и че достъпът до аборт се лимитира в Италия и се отхвърля в други държави-членки, като да вземем за пример в Хърватия.

Резолюцията беше импортирана от депутати от името на Групата на социалистите и демократите, Обнови Европа, Зелените/Европейски свободен алианс и Левицата, както и от евродепутата Арба Кокалари от групата на Европейската национална партия, въпреки и не от тяхно име.

„ Срамно, само че не и изненадващо е, че десните консерватори в Парламента гласоподаваха срещу резолюцията. От години десните консервативни сили по света манипулират правата на дамите и финансират антиджендър придвижвания, в това число и в Европейски Съюз ", съобщи в писмо за POLITICO евродепутатът Хелене Фритзон, която е заместник-председател на групата на S&D, отговаряща за равенството сред половете.

Отмяната на знаковото решение по делото " Роу против Уейд " в Съединени американски щати даде отражение оттатък Атлантическия океан. Някои деятели против правата на абортите в Европа получават поддръжка и финансиране от придвижването в Съединени американски щати, което кара групи, подкрепящи правата на абортите, да се притесняват, че американското придвижване може да получи по-голяма известност в Европа.

" Правото за полово и репродуктивно здраве е застрашено на всички места, освен в Съединени американски щати ", съобщи в евродепутатът от Зелените Тили Мец.

" Не мога да се примиря, че през днешния ден в Съюза се отхвърлят грижи за половото здраве. Това е отвратително и би трябвало да създадем по този начин, че нещата да се трансформират ", сподели тя.

Евродепутатите чакат Европейският съвет да се събере, с цел да разиска преразглеждането на Договора за Европейски Съюз - комплициран развой, изискващ единогласие, което ще разреши изменение на Хартата, с цел да се включи, че " всеки има право на безвреден и легален аборт. /БГНЕС, Политико

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР