Членове на секционни комисии предупредиха за сериозна вероятност от грешки

...
Членове на секционни комисии предупредиха за сериозна вероятност от грешки
Коментари Харесай

Секционни комисии предупреждават за проблеми на изборите заради протоколите за вота |

Членове на секционни комисии предизвестиха за сериозна възможност от неточности в протоколите и опашки при предаването им поради новия формат на протокола за изборите.

" Възможни са неточности, защото протоколът е мощно комплициран – вкарват се данни от хартия и машина, а от предходни избори знаем, че СИК срещна компликации с това. Отделно размерът на протокола е голям – 20 страници формат А3 ", заяви председателят на 25 РИК-София Валери Цолов пред бТВ.

Протоколът се попълня от членовете на СИК при отчитане на изборните резултати, след това отива в РИК. Член на РИК ревизира съществуването на всички страници, дали е подписан от всички членове на СИК и след това той се предава на
„ Информационно обслужване “ – вкарват се в компютър данните, след което се връща назад в член на РИК, който прави задълбочена инспекция на всяко едно число. Едва по-късно протоколът се приема. Процедурата лишава най-малко един час, изясни технологията Цолов.

Той посочи, че тази година ще има и доста членове на СИК, които за първи път са в комисиите, защото множеството опитни членове са в рисковите групи.

" Протоколът изобилства от непотребна информация, която не дава добавена стойност, а единствено ще затрудни. Няма да има съответно образование на СИК, то ще е онлайн, членовете на СИК няма да видят физически машината ", посочи още Цолов.

ЦИК е била известена посредством писмо за казуса още преди три седмици, само че до момента не е реагирала.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР