Членове на футболното движение също отиват като доброволци в Донбас,

...
Членове на футболното движение също отиват като доброволци в Донбас,
Коментари Харесай

“Сред нас има и украинци”. Защо футболните фенове отиват в Донбас

Членове на футболното придвижване също отиват като доброволци в Донбас, в това число в батальона „ Еспаньола “, основан от видни почитатели. За неповторимата бойна единица - в репортажа.

Жив амулет

Сутрин в казармата е оживено: едни бойци се връщат от фронтовата линия, други отиват на полигона. Маса в ъгъла, плакати на съветски клубове по стените. А на леглото, заровило зурла във възглавницата, спи малко лъвче.

" Това е нашият знак, наименуван Киа. Намерихме го в Мариупол ", споделя създателят и пълководец на “Еспаньола ”, Сергей Орлов, с позивна “Испанеца ”, нежно галейки котето по главата. " Той е още дребен и доста обича да играе. Но хапе и драска до кръв ”, добавя той.

Официално той основава батальона преди към три месеца, макар че самият той е на фронта от 2014 година Той командва горловската разследваща рота " Череп и кости ", взе участие в доста интервенции. А в спокойно време е ултрас на най-старата фен-група на ЦСКА “Червено-сините воини ”.

Затова и гръбнакът на новата дивизия беше формиран от участници в околофутболното придвижване. Много почитатели са се биели с Испанеца преди осем години. От края на февруари, твърди той, броят на доброволците се е нараснал доста.

" Първо се срещнах с командира на батальон " Восток " Александър Ходаковски - спомня си Орлов. “Съставихме курсова стратегия за младите бойци, взехме решение въпроса с униформите и материалните запаси, намерихме способени инструктори. След образование момчетата сеизпращат на фронта ”, добавя той.

" Сбиванията са нещо от предишното "

Боец с позивна “Лудия ” таман се завръща от фронта. Той е от фенгрупата на ЦСКА “Сенчестите коне ”. Постоянно е взел участие в сбивания. А в действителност – ухилен, учтив, с образован изказ.

" Не бях толкоз почитател на футбола, колкото на околофутболното придвижване ", изяснява 30-годишният доброволец. " Биех се за другари, а не за клуба. Тогава всичко беше почтено: след мелето се ръкостисках с съперника и елементарно можех да отида по-късно на механа с него. Лично аз в никакъв случай не съм изпитвал завист към никого, гледах на сбиванията като на спорт ”, добавя той.

Но той от дълго време се отхвърля от това - " Спрях да получава страсти ". И през септември отишъл в Донбас.

„ Въпреки че не съм служил в армията, към този момент научих доста и през вчерашния ден даже помогнах при целеуказването на предната линия. Още не съм взел участие в щурмовете, само че към този момент попаднах под обстрел ”, добавя боецът.

След три месеца той ще отиде в Москва - ще посети майка си и ще се върне. По-големият му брат, апропо, също скоро ще отиде на фронта - мобилизиран е. Сега се образова на полигон.

„ Наистина се надявам да се забележим. Междувременно се срещнах с доста познати от други фенгрупи “, прибавя Лудия.

Фенът на ЦСКА върви на бойни задачи с фена на “Зенит ” Андрей.

" Той беше в придвижването няколко години, пътуваше из цялата страна. Пристигна в Донбас през февруари, само че не желал да се причислява към армията с нейните устави и маршове. Стигала му службата във Въздушно-десантните сили. Лятото от познати схванал за “Еспаньола ”. Всички тук са близки по дух. Има даже двама някогашни офицери от ОМОН, също ултраси в предишното ”, добавя той.

Посещение на футболисти

“Уменията, добити във военната работа, оказват помощ в “Еспаньола ”. Поделението разполага със личен полигон. Там образоват стрелци, сапьори, минохвъргачи, гранатометчици, снайперисти, оператори на БПЛА и системи за Противовъздушна отбрана.

" Всичко, което имаме, е купено с парите на почитателите. Не получаваме средства нито от страната, нито от олигарсите. Въпреки че, несъмнено, бихме желали поддръжка от самите футболсти ”, споделя Испанеца.

Планират да закупят дронове. Сега това е най-необходимото нещо на фронта, което избавя живота на доста бойци.

Тук се образоват и военни лекари. Тук преподава и 31-годишен ултрас на " Арсенал-Тула " с позивна “Орела ”. Работи дълги години в кола за спешна помощ, по-късно в операционната на локална болница.

" Освободиха ме, резервираха ми работното място. Освен това сътрудниците ми непрекъснато изпращат разнообразни медикаменти. Освен мен има още няколко лекари и студенти от медицинските академии, които са взели научен отпуск в поделението ”, споделя медицинският инструктор.

Кучетата носят и ранените от бойното поле.

" Това също е наш войник ", Испанеца прегръща деветмесечен алабай с колан на гърдите. " Кучето може да откри ранените по миризмата. А той, в случай че е в съзнанието, ще се прикрепи с карабинер. За 120-килограмово тренирано куче, изтеглянето на изцяло снабден боец е лесна работа ”, добавя той.

Брат за брата

Всяка седмица в батальона идват нови попълнения. Някои даже от Украйна.

" Аз съм от Каменски, Днепропетровска област. През 2014 година се бих в бригадата " Призрак ". Бях в Дебалцево, по-късно се реалокирах в Краснодарски край. Там и останах ”, споделя 50-годишен войник с позивна “Камеон ”.

Сега е назад на фронта. Преди няколко месеца при разузнаване групата му е обстрелвана с гранати от дрон. Тежко е бил ранен от шрапнели. Щом се възстаноямав в болничното заведение, незабавно се завръща.

" Не е елементарно. Служих в украинската войска и мога умерено да кажа, че те са се подготвили добре за тези осем години ”, признава доброволецът.

Роднините му към момента са в Каменское. А брат му, също ултрас, се записва доброволец във ВСУ напролет - макар че Камеон дълго го разубеждава. Дано не им се постанова да се изправят един против различен на бойното поле.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР