Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел

...
Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел
Коментари Харесай

ЕЦБ може да коригира политиката си постепенно в посока на по-екологично портфолио



Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел показа в понеделник няколко метода, по които ЕЦБ може да премине от пазарен неутралитет към пазарна успеваемост в опит да се бори с изменението на климата.

Едно от предложенията би включвало прекъсването на покупките на облигации, издадени от замърсяващите браншове, което би могло " да отстрани тласъците за компаниите от въглеродно-интензивния бранш, с цел да понижат излъчванията на парникови газове ".

Друг вид би бил ЕЦБ да приспособи своите интервенции по паричната политика по-постепенно в сходство с съображенията за резистентност.

Шнабел обаче твърди, че наклоняването на ЕЦБ към пазара на зелени облигации може " да повлияе неподходящо на ликвидността на пазара или непозволено да повлияе на ценовия механизъм при покупки на активи от частния бранш ".

В обществения бранш тази политика е изправена пред провокации като " нищожен дял от издаването на зелени облигации от обществения бранш в еврозоната “ и липса на " сравними данни, свързани с климата, за държавните емитенти на дълг “.

Шнабел уточни, че макар тези провокации, е " неотложно централните банки да проучат амбициозно опциите за пригаждане на своите интервенции по паричната политика, с цел да вземат поради изменението на климата в границите на законовия си мандат ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР