Чипровци. На 6 септември тържествено Православната църква отбелязва паметта на

...
Чипровци. На 6 септември тържествено Православната църква отбелязва паметта на
Коментари Харесай

Монтана: Духовен празник в Гушовския манастир, край Чипровци

Чипровци. На 6 септември тържествено Православната черква отбелязва паметта на св.архангел Михаил или „ Чудото на св. архангел Михаил в град Колоса “. По този мотив и тази година в местността, където се е намирал тогавашният Гушовски манастир „ Св. архангел Михаил “ край гр. Чипровци, се организира духовно празненство, оповестиха от Видинска митрополия . С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Негово Високопреподобие архимандрит Антим, при основите на античния манастирски храм извърши тържествено водоосвещение, в съслужение с йеромонах Спиридон, свещеник на Чипровския манастир, духовник Сергий и духовник Захари, енорийски духовник на гр. Чипровци.
Преди да извърши водосвета, архимандрит Антим се изкачи с съпътстващите го отци на възвишението над манастира, където има подложен кръст, който припомня за тогавашното великолепие на това място и да благославя тези богати лимити и цялата ни Родина. След тържествения водосвет бе осветлен празничен курбан и благословени хлябове – приношения за здраве и благословение на принасящите ги и всички, които ядат от тях. В своето слово отец Антим подсети смисъла на празника и пожела на присъстващите да занесат по домовете си благословението Божие по молитвите на св. архангел Михаил, който да им бъде поддръжка и асистент във всяко положително и потребно начинание.
На празника участва и Пламен Петков, кмет на Община Чипровци, към който архимандрит Антим се обърна с благодарствени думи за организацията на празника, топлото гостолюбие и обич. Преди тържеството при Гушовския манастир, архимандрит Антим и духовниците, посетиха храм „ Възнесение Господне “, в гр. Чипровци, където бе посрещнат от отец Захари.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР