Чилито дължи вкуса си на специалната съставка, наречена капсаицин. Колкото

...
Чилито дължи вкуса си на специалната съставка, наречена капсаицин. Колкото
Коментари Харесай

Чилито и неговите лечебни свойства за вашето тяло

Чилито дължи усета си на специфичната съставна част, наречена капсаицин. Колкото повече капсаицин съдържа, толкоз по-лют е пиперът.

Въпреки това, огромното количество капсаицин може да изгори устните, езика и гърлото и даже да ви разплаче.

Защо чилито е потребно?

Капсаицинът освен придава на пипера лютия му усет, само че и на него се дължат някои лечебни свойства, които го вършат един от най-полезните артикули в света.

Предимства:

Намалява възпалението.

Благодарение на капсаицина, чилито има мощни противовъзпалителни свойства. Капсаицинът дейно блокира веществото Р, което се свързва с възпалителните процеси в организма. Редовният банкет на чили може да бъде отлична предварителна защита против артрит.

Облекчава болката.

Според едно ново проучване, чилито може дейно да понижи болката, породена от артрит, псориазис и диабетна невропатия.

Подобрява сърдечно-съдовата система.

Доказано е, че лютите чушки намаляват холестерола и триглицеридите и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. Културите, които се хранят с чили, имат доста по-ниски равнища на сърдечни болести, инсулт и тромбоза.

Подобрява храносмилането.

Според Аюрведа лютивият усет подтиква апетита и усъвършенства храносмилането. Храната, в случай че е добре смляна, дава на организма нужните хранителни субстанции и сила, а храната, която не се усвоява, образува отрови. Ето за какво, съгласно Аюрведа, храносмилането е ключът към нашето здраве.

Увеличава имунитета.

Ярко аления цвят на чилито се дължи на високото наличие на бета-каротин, или провитамин А. Няколко супени лъжици чили дневно могат да дадат на организма ви спомагателна доза витамин С и А, които са нужни за предотвратяването на инфекции.

Предотвратява рака на простатата.

Изследванията на рака на простатата демонстрират, че капсаицинът може дейно да убие раковите кафези. След четири седмици лекуване капсаицинът стопира растежа на раковите кафези на простатата, а туморите са доста по-малки при множеството лабораторни животни. Препоръчва се да се одобряват 400 мг капсаицин три пъти седмично, с цел да се предотврати появяването на рак на простатата.

Стимулира загубата на тегло.

Лютият мирис на чилито усилва термогенезата – процесът на основаване на топлота в тялото. Процесът на термогенеза изгаря спомагателните калории, което води до загуба на тегло.

Вижте още: Защо да включите джинджифила във вашия хранителен банкет?

Предотвратява стомашни язви.

От дълго време е постоянно срещано неправилното разбиране, че пикантните храни предизвикват стомашни язви. Днес се удостоверява, че лютият пипер не предизвиква язви, а защищава стомаха, тъй като убива нездравословните бактерии и подтикват отделянето на защитни стомашни сокове.

Помощ при диабет вид 2.

Редовната консумация на чили може да предотврати появяването на диабет вид 2. Проучване, оповестено в американско списание за клинично хранене, демонстрира, че постоянната консумация на чили понижава потребността на организма от секрецията на инсулин, като по този метод понижава равнището на кръвната захар след хранене.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР