Четворната коалиция, която управлява България, още в началото бе сравнявана

...
Четворната коалиция, която управлява България, още в началото бе сравнявана
Коментари Харесай

Гуверньор, губернатор, гувернант

Четворната коалиция, която ръководи България, още първоначално бе сравнявана с орел, рак, щука и Чебурашка - поради разнородния състав на коалиционерите. Леви, десни, русофили, евроцентристи, канадски ливади и всякаква политическа флора. Въпреки всички компликации и разлики обединението някак се крепи и даже създава скромни зрелища за публиката, като дискусия с Гешев или Борисов цяла нощ на скамейка. 
Нито идеологията, нито генералните разлики във външната политика съсипаха обединението, само че се появи едno камъче с капацитет да обърне съдружната каруца - изборът на шеф или гуверньор на Българската национална банка. 
Има хора, които се сърдят на думата гуверньор, тъй като е чуждица, само че тя се е наложила в политическия език и банковото дело. 
Гуверньорът на националната банка - това е основна позиция - индивидът, който би трябвало да надзирава цялата банкова система и да внимава да не стане някоя пакост като при започване на 1997 или като с гърмежа на КТБ, чието ехтене още заглъхва и недозаглъхва откъм Белград. Заради избора на гуверньор в ръководещата коалиция за пръв път породиха съществени проблеми, от които политическата непоклатимост се клати като банка през Виденовата зима. 
Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България поддържат един претендент - Андрей Гюров. Има Такъв Народ поддържа различен - Любомир Каримански. Слави Трифонов твърди, че няма сделка с ГЕРБ и Движение за права и свободи да поддържат неговия претендент. 
Поддръжниците на двамата съперници за поста в двете посоки плашат, че изборът на неправилния кандидат-гуверньор ще докара до " ново КТБ, единствено че по-лошо ". 
Аз във финансовите работи нито съм способен, нито съм изкушен, по тази причина да създадем един анализ на самата дума гуверньор - какъв семантичен товар носи тя. Семантичният товар на всяка дума обогатява наличието ѝ с спомагателни смисли, както да вземем за пример съветските танкове сега си обогатяват семантиката с отмъкнати перални и килими. 
Думата гуверньор е френска (gouverneur), корените ѝ са гръцки и латински - gubernаtor (лат.) значи шеф, властник. 
Думи от същия корен има, колкото щете из европейските езици, да вземем за пример на английски  governor е управник, а government - държавно управление. Governor има още разнообразни смисли, само че в този момент няма да се занимаваме с тях. Основното е като на български - губернатор. 
Когато някой заприказва за " неутралитет " на България, се случва да си обогати речта, като обяви тържествено, че сме " колониална страна ", а американският дипломат е военачалник губернатор . Същото обвиняване се озвучава от съперниците по адрес на съветския дипломат, който също бива именуван губернатор, а България - Задунайская губерния.  
Човек би помислил, че с толкоз доста губернатори България би трябвало да е любимец на международния колониализъм, само че в последна сметка се получава нещо като - доста губернатори, хилава колония. Направо не си знаем доминиона - от единия купуваме самолети от бъдещето за милиарди, на другия му строим руско-турска тръба за подарък. Руско-турският поток през нашата територия може да се трансформира в бъдеща граница за зоните на въздействие, в случай че се стигне до партишън - северно губернаторство. (Любопитен факт - първият губернатор на Източна Румелия е Алеко Богориди, правнук на епископа-писател Софроний Врачански и наследник на Стефан Богориди - османски вицегубернатор във Влашко и Молдова). 
На съветски пък има дума, която звучи напълно по същия метод като гуверньор -  гувернёр. Но в съветския значи не гуверньор, а това, което ние наричаме  гувернант  - домакински педагог и преподавател. Сега във войната с Украйна, която руснаците считат за " домакински спор ", една от упоритостите им е " да превъзпитат " нацифицираните украинци и да го освободят от неприятните въздействия. Тия дни излезе една чудовищна публикация в РИА Новости (Что Россия должна сделать с Украиной), където безусловно се приказва за " превъзпитанието " и " деукраинизацията " на Украйна. Тоест концепцията е в Украйна да се назначат съветски губернатори-гувернанти, които да вкарат губернията в правия път. 
Руснаците имат и един смешен израз - ситуацията е по-лошо от губернаторското (хуже губернаторского). Употребява се в смисъл - по-лошо няма накъде. За произхода на израза има две известни версии. 
1. Павел Първи през 1800 издал някакъв декрет, съгласно който при грабежи на императорската поща загубите се покриват от губернатора на губернията, където е станала белята. Този декрет провокирал потрес и смут в цялото губернаторско тяло. 
2. Втората версия е обвързвана с коневъдството и не е за фамилна аудитория, по-любопитните и безсрамни читатели могат да потърсят сведения в профилираната литература. 
В конкуренцията за гуверньор на Българска народна банка дано победи по-достойният, а в интернационалното състояние нека в никакъв случай не се стигне до такава степен да ни назначават гувернантки за превъзпитание. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР