Четвърти пореден ден в страната се отбелязва рекорден брой новозаразени

...
Четвърти пореден ден в страната се отбелязва рекорден брой новозаразени
Коментари Харесай

Нов рекорд със заразени с коронавирус - 612 за денонощие

Четвърти следващ ден в страната се отбелязва рекорден брой новозаразени с ковид за денонощие. 612 са новите случаи при направени 6 048 PCR-теста. Това е 10,11% от общия брой изследвани, сочат данните на Единния информативен портал към среднощ.

Седем души са  умряли през последното денонощие, а 150 са се излекували от ковид. В болница са 1 131  пациенти с COVID-19, от които 58  -  в интензивни отделения.

С най-вече новозаразени за последните 24 часа е столицата - 186, следвана от Пловдивска област с 56 и Благоевградска с 54.

От началото на пандемията броят на доказаните случаи на инфектирани с ковид към този момент е 23 871. Активни в момента са 7271 души.

Заразен с ковид фамилен доктор е умрял в МБАЛ-Смолян. 77-годишния доктор Асен Сенков, който практикувал в едно от най-големите села в община Мадан Върбина, е бил лекуван няколко дни със признаци на инфекцията.

" Атмосферните условия и неспазването на ограниченията против разпространяването на ковид са аргументите за повишения брой новозаразени. При тези темпове до края на октомври в България броят на записаните случаи ще надвиши 30 000 ", съобщи пред бТВ математикът Николай Витанов. Според него здравната ни система не би издържала, в случай че в идващите три седмици продължи наклонността с по 500 и повече инфектирани дневно. Той обаче не счита, че причина за взрива в заразяванията е започването на новата образователна година през септември. " В България има към 700 000 възпитаници и 70 000 учители. В една система в случай че 1% излезе от строя, би трябвало да се вземат по-сериозни ограничения. Т.е. когато 7000 учащи или 25 учебни заведения затворят по едно и също време, тогава министерството на образованието би трябвало да преразгледа критериите си. Ние сме надалеч от сходна обстановка и това ще е по този начин най-малко до края на първия период ", съобщи Витанов. " Докато не се появи ваксина или дейно лекарство, пандемията ще пълзи постепенно ", сподели математикът.

Междувременно стана ясно, че огнището в индустриалното дружество в Стражица се разраства макар подхванатите противоепидемични ограничения. С позитивни проби на болестта през последното денонощие са нови 11 служащи и по този начин общият им брой става 22-ма. Предприятието, което е от хранително-вкусовата промишленост, продължава работа. Общинският действен щаб анулира фестивала на житената питка в Стражица и идните обичайни събори в 6 от селата. Заразени има и в дома за хора с умствена назадничавост в селището " Качулка " (Сливенска област) - 16 души, четирима от които личен състав. Засега няма приети в болница.

 

ВТОРИ ТЕСТ

Междувременно се оказа, че българският еврокомисар Мария Габриел е инфектирана. Преди 5 дни тя бе карантирана в качеството на контактно лице. Сега обаче е открито носителство и при нея. " След първи отрицателен тест за COVID-19, вторият ми е положителен. Чувствам се добре и оставам под карантина, спазвайки откритите разпореждания и наставления за изолираност. Пазете се и бъдете здрави! ", написа тя във Facebook.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР