Четвърти човек в света вече е в трайна ремисия от

...
Четвърти човек в света вече е в трайна ремисия от
Коментари Харесай

Четвърти човек в света бе излекуван от ХИВ

Четвърти човек в света към този момент е в трайна ремисия от ХИВ. Това оповестиха лекарите от болничното заведение „ City of Hope “ в Калифорния. Пациентът е имал левкимия и преди три години и половина е получил стволови кафези от донор с рядка генетична разновидност. Това го прави най-стария човек, който в миналото постига в ремисия както от рак на кръвта, по този начин и от ХИВ. 

33,7 милиона души по света живеят с ХИВ. От тях единствено трима други са постигнали трайна ремисия. Все още не съществува лек за вируса, само че антиретровирусните медикаменти го потискат дотам, че той става неоткриваем. Това разрешава на ХИВ-позитивните хора да водят здравословен метод на живот. Те даже не могат да предават вируса на други (т.нар. непредаваем = неоткриваем или Н=Н).

Стигмата и финансовите спънки постоянно пречат на хората да получат достъп до тези антиретровирусни медикаменти. 66-годишният пациент от Съединени американски щати, който избира да остане неизвестен, е имал ХИВ в продължение на 31 години. Той е спрял да приема антиретровирусните медикаменти преди 17 месеца. Именно по този начин след това той открива, че вирусът не се появява още веднъж в неговата система. Откритията ще бъдат показани в границите на Международната конференция за СПИН (AIDS 2022) която стартира в Монреал, Канада в петък.

„ Бяхме извънредно радостни да му съобщим, че е в ремисия от ХИВ и към този момент няма да му с постанова да се подлага на антиретровирусни терапии – нещо, което той е правил в продължение на повече от 30 години ", обяснява доктор Джейна Диктър, която ще показа откритията.

„ Много от неговите другари умират от СПИН пред очите му в зората на болестта. Освен това когато е диагностициран с ХИВ през 1988 година, той се трансформира в обект на извънредно доста стигма. Сега обаче може да чества това здравно достижение. Не откриваме доказателства, че ХИВ се възпроизвежда в неговата система ", сподели още тя.

За да реализира ремисия от остра миелоидна левкемия, пациентът се подлага на комплицирана процедура, включваща три разнообразни лечения. Чак по-късно лекарите му трансплантират стволовите кафези. Хората постоянно влизат в ремисия единствено след една терапия, само че неговият случай не е бил подобен. Терапиите и трансплантацията реализират подобен триумф, че откривателите го разказват като изключително важен.

„ Тъй като това е най-старият пациент, който получава трансплантация от стволови кафези [от общо четирима пациенти], живял е най-дълго с ХИВ преди трансплантацията и се подлага на минимум имунопотискащи лечения, ние към този момент разполагаме с доказателства, които демонстрират, че в случай че се открие верният донор на стволови кафези за пациенти с ХИВ, които са развили и рак на кръвта, можем да използван по-нови и не чак толкоз интензивни режими от химиотерапии, с цел да реализираме двойна ремисия. Това би могло да отвори изцяло нови благоприятни условия пред пациентите, които живеят с ХИВ и рак на кръвта “, добавя доктор Диктър.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР