Четвъртата индустрална революция налага дигитална трансформация на компаниите по цял

...
Четвъртата индустрална революция налага дигитална трансформация на компаниите по цял
Коментари Харесай

Европа изостава с дигиталната трансформация

Четвъртата индустрална гражданска война постанова цифрова промяна на фирмите по целия свят, само че Европа изостава доста от водачите в Азия.

© Phil Noble Още по тематиката
Светът е интернет

Кои са най-актуалните трендове в онлайн пространството, съгласно отчета на Мери Мийкър за развиването на мрежата
8 юни 2018
DigitalK 2018: Младите бизнесмени би трябвало да свикнат с отхвърли

Няколко усещания от втория ден на конференцията за цифрова промяна на " Капитал "
1 юни 2018
DigitalK 2018: Най-добрият маркетинг не носи чувството, че е маркетинг

Няколко усещания от началото на конференцията за цифрова промяна на " Капитал "
31 май 2018
Лекторите на Fintech Summit – Решения за цифрова промяна от Тал Шарон

Управляващият шеф на Equitech ще взе участие в конференцията на " Капитал "
23 май 2018
Лекторите на DigitalK 2018: Бари Симпсън

Вицепрезидент и основен информативен шеф в The Coca-Cola Company
23 май 2018
Лекторите на DigitalK 2018: Антон Евангелатов

Софтуерен инженер в The Ethereum Foundation
21 май 2018 В ерата на четвъртата индустриална гражданска война, когато от ден на ден браншове са принудени да трансформират бизнес моделите си, Европа стартира да изостава в областта на цифровата промяна.

Консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PwC) предвижда, че дигитализацията и акомодацията на смарт технологиите в бизнеса може да доведат до 14% нарастване в международния Брутният вътрешен продукт до 2030 година (равняващи се на 15 трлн. $ в момента), написа Financial Times.

Дигиталната промяна обаче се движи със слаби темпове. Само 10% от 1155-те производителя, които PwC включва в изследването си, употребяват автоматизация и цифровизация в производството, а повече от две трети от запитаните занапред ще трансформират бизнес моделите си.

Дигитализацията по региони

В международен мащаб Европа, Близкият изток и Африка изостават блестящо от водача в класацията – Азия и Океания. Докато на трите континента едвам 5% от фирмите употребяват цифрови и автоматизирани системи за произвеждане, една пета от фирмите в Азия и Океания към този момент се възползват от преимуществата на цифровата гражданска война. Северна и Южна Америка се подреждат втори с 11% цифровизирани компании.

" Дигиталните водачи " в Азия са резултат, от една страна, на " младите, умеещи да боравят с технологии корпоративни мениджъри ", само че от друга - азиатските компании са принудени да търсят цифрови решения в производството, в случай че желаят да останат конкурентни, се споделя още в отчета.

От PwC предвиждат също, че облагата от цифровата промяна на фирмите ще се усили със 17% в идващите пет години – с 4 прочие пункта повече от предстоящото нарастване в Европа, Близкия изток и Африка. За същия интервал повече от 30% от азиатските компании възнамеряват да стартират потреблението на върхови цифрови екосистеми – двойно повече от Европа, Близкия изток и Африка. В Северна и Южна Америка 24% от фирмите се готвят за цялостна цифровизация.

Доза оптимизъм за Европа

Доклад от предходната година, направен от инвеститорската група Atomico, обаче демонстрира, че над 90% от създателите на компании остават оптимисти за софтуерното бъдеще на Стария континент. Основна причина е европейската традиция в сферите на изкуствения разсъдък и криптографията, написа Financial Times.

Според Сираж Халик от Atomico през последните две години в тези браншове има оживление най-много поради " политиките, които подкрепят предприемачеството с данъчни облекчения ". През последните години са осъществени над 30 национални и районни начинания за цифрова промяна на бизнеса.

От друга страна, сполучливи образци за компании най-много от Германия и северните страни ускоряват оптимизма. Компании като Siemens овреме влагат в софтуерната гражданска война и в този момент виждат резултата от тях в нарастване на продуктивността и облагата.

Пример за триумф

През 2007 година, преди развиването на концепцията за четвъртата индустриална гражданска война, Siemens купува софтуерната компания UGS за 3.5 милиарда $. Днес точно тази договорка се счита за първата огромна стъпка на корпорацията към реализирането на концепцията за интернет на нещата. Впоследствие компанията купува още към 20 софтуерни компании за над 10 милиарда $, които образуват отдела " Дигитална фабрика ".

Растежът на софтуерния отдел на компанията е огромен – със 7 хиляди се усилва работната ръка в бранша единствено за една година и през 2017 година съвсем 25 хиляди са заети в него. Отделът носи 16% от облагата на Siemens, като за последното тримесечие на тази година приходите са се нараснали пет пъти в съпоставяне със същия интервал през 2017 година до 3.3 милиарда евро.

Компании като Kuka, Trumpf, Bausch & Strobel също трансформират бизнес моделите си, с цел да наблюдават по какъв начин продуктите им се одобряват на пазара. Освен това онлайн интервенциите разрешават на производителите да оферират повече лични услуги и по този начин да усилват облагите си.

Европа изостава

През октомври 2017 година консултантската компания McKinsey дефинира девет цифрови водача на Стария континент – страни в Западна и Северна Европа: Белгия, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Люксембург, Холандия, Норвегия и Швеция. В тези страни една четвърт от фирмите употребяват цифрови системи, а съвсем 20% от бизнесите са въвели някаква форма на изкуствен интелект, показват данни на McKinsey. Цифровизацията усилва Брутният вътрешен продукт на страните с към 15 милиарда евро на година.

Но макар триумфа на тези девет страни софтуерното развиване на Европа се движи с мудни темпове. Когато през 2014 година PwC разгласява годишния си отчет за цифровото развиване в международен мащаб, Северна Америка заема първо място за потребителски артикули, а Германия е водач в индустриалните решения. Тогава фирмите в регионите на Азия и Океания едвам стартират да се развиват в тези сфери, а четири години по-късно те надминават всички съперници.

" Виждаме, че в този момент Азия е цифров първенец ", споделя един от създателите на изследването - Евелин Хьорберг. Лидерската позиция на района е най-забележима спрямо Европа, добавя още Хьорберг: " Европа, Близкият изток и Африка виждат себе си след пет години, където Азия се намира през днешния ден ".

Докато Азия строи фабрики по най-нови стандарти, страхът от роботизация на индустриалния развой и строгите трудови правила лимитират софтуерното развиване на европейските компании. От Financial Times обаче припомнят за образеца на немски компании, които работят дружно със синдикатите за цифрови промени.

Siemens да вземем за пример даже подписа контракт предходната седмица, който дава обещание, че автоматизацията на труда няма да докара до съкращения. Освен това компанията отделя половин милиард евро всяка година да образова служащите си.

Евелин Хьорберг от PwC остава оптимистка, че към момента има време Европа да стане водач в дигитализацията, защото изкуственият разсъдък няма да е необятно публикуван в идващите 7 години. Но основният шеф на организацията за бизнес асоциации BusinessEurope Маркъс Байър, счита, че Европа би трябвало да премисли позициите си.

Според Байър Европа има мощни индустриални браншове, които " не са родени цифрови ".
" Скоростта на четвъртата индустриална гражданска война няма да чака никого. Докато Съединени американски щати и Азия бързат напред, Европа би трябвало да построи личната си еднаквост ", споделя Байър.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР