Четвъртък, малко преди полунощ. Депутатите гласуват в пленарната зала текстовете

...
Четвъртък, малко преди полунощ. Депутатите гласуват в пленарната зала текстовете
Коментари Харесай

ГЕРБ получиха 11 областни управители срещу подкрепата за бюджета

Четвъртък, малко преди среднощ. Депутатите гласоподават в пленарната зала текстовете от законопроекта за държавния бюджет на второ четене, а в една от стаите в Народното събрание ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, зам.-председелят на партията Томислав Дончев и водачите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов разискват назначенията на регионалните шефове. Градусът на диалога е висок, тъй като има няколко регионални града, които са противоречиви.Между тях са Велико Търново, Русе и Разград. В част от тях като Велико Търново и Русе двете обединения не могат да стигнат до единна кандидатура, тъй като нито една не отстъпва от желанието си тя да уточни индивида, който ще бъде излъчен на поста. Има и възражения от страна на едната групировка във връзка предлагания претендент от другата партия. Като от ПП-ДБ са имали съществени запаси към номинирания от ГЕРБ претендент за регионален шеф на Велико Търново. Малко преди този момент по същия метод е протекло и разискването на номинацията за регионален шеф на Пазарджик, където ПП-ДБ въобще не утвърждава посочената от ГЕРБ Валентина Кайтазова. В другата област - Разград пък депутатите от района от ГЕРБ и ПП-ДБ са се обединили към един претендент, само че управлението на партията на Борисов е решило да номинира различен - регионалния координатор на ГЕРБ в района Владимир Димитров и упорства този избор да бъде утвърден.

Четвъртък, малко преди среднощ. Депутатите гласоподават в пленарната зала текстовете от законопроекта за държавния бюджет на второ четене, а в една от стаите в Народното събрание ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, зам.-председелят на партията Томислав Дончев и водачите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов разискват назначенията на регионалните шефове. Градусът на диалога е висок, тъй като има няколко регионални града, които са противоречиви.

Между тях са Велико Търново, Русе и Разград. В част от тях като Велико Търново и Русе двете обединения не могат да стигнат до единна кандидатура, тъй като нито една не отстъпва от желанието си тя да уточни индивида, който ще бъде излъчен на поста. Има и възражения от страна на едната групировка във връзка предлагания претендент от другата партия. Като от ПП-ДБ са имали съществени запаси към номинирания от ГЕРБ претендент за регионален шеф на Велико Търново. Малко преди този момент по същия метод е протекло и разискването на номинацията за регионален шеф на Пазарджик, където ПП-ДБ въобще не утвърждава посочената от ГЕРБ Валентина Кайтазова. В другата област - Разград пък депутатите от района от ГЕРБ и ПП-ДБ са се обединили към един претендент, само че управлението на партията на Борисов е решило да номинира различен - регионалния координатор на ГЕРБ в района Владимир Димитров и упорства този избор да бъде утвърден.
Разправиите с назначенията
В хода на нервното разискване и напрежението сред управленията на двете ръководещи обединения от ГЕРБ заплашват, че в случай че това, което оферират не бъде утвърдено, ще саботират приемането на бюджета и даже председателката на парламентарната група Десислава Атанасова влиза в пленарната зала и прекъсва разискването на бюджета като желае 15 минути отмора - проява, че в случай че сътрудниците не се схванат, депутатите от партията на Борисов ще саботират приемането на текстове от бюджета.

Вече два месеца от началото на работата на кабинета " Денков-Габриел " изборът на регионални шефове в 28-те области се трансформира в източник на съществено напрежение сред ГЕРБ и ПП-ДБ. Причината беше в комплицирания механизъм, по който трябваше да се излъчат претендентите. Те първо трябваше да бъдат номинирани от депутатите от двете обединения от съответния район дружно с локалните партийни управления, а там, където не можеше да се стигне до единодушие, разногласието се прехвърляше на лидерско равнище, което имаше последната дума кой да бъде излъчен за поста. Това на процедура забави процеса и стана причина назначенията да се случват на порции.
Реклама
Областните шефове на въпросните няколко противоречиви области въпреки всичко бяха назначени като изненадващо известието за това беше изпратено от държавната осведомителна работа малко след 22 ч. вечерта в петък незабавно след гласуването в пленарната зала на кандидатурата на Димитър Главчев от ГЕРБ за ръководител на Сметната палата. Късният час на изпращането породи подозрения дали назначенията им не са обвързани с избора на претендентите за регулаторите, тъй като по-късно предстоеше и избора на новия шеф на НЗОК, а ГЕРБ, в отговор на отхвърления си претендент, показваше запаси към номинацията на Станимир Михайлов, препоръчан за поста от ПП-ДБ. (Виж карето)

Депутати от болшинството обаче отхвърлят сред номинациите за регулаторите и за регионалните шефове да има връзка, тъй като съгласно тях сделките сред сътрудниците за тези позиции са разнообразни. А късния час на оповестяването на следващите назначения на шефовете в няколко области обясниха с договарянията до последно и фактът, че решението за назначението им е взето на неприсъствено съвещание на държавното управление и събирането на подписите на министрите изисква време.

От пуснатия лист с назначения за осем области - Бургас, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Разград, Русе, Смолян и

Шумен се вижда, че опасността на ГЕРБ с бламиране на бюджета е сработила, тъй като те са съумели да надделеят в спроните райони. Куриозът е, че в две от тях - Пазарджик и Велико Търново са назначени хора, които са били към този момент един път освобождавани от държавното управление на Кирил Петков. В Разград пък поста заема регионалния координатор на ГЕРБ Владимир Димитров, а не претендентът към който, съгласно народни представители от болшинството, са се били обединили всички депутати от района.
Реклама С общителното подпомагане на кмета, Борисов и Пеевски
За регионален шеф на Пазарджик беше назначена Валентина Кайтазова. През 2021 година тя е уволнена като шеф на Регионалното ръководство на образованието в Пазарджик от акад. Николай Денков в качеството му на длъжностен министър на образованието и в този момент с неговия автограф е върната още веднъж на държавен пост. До петък Кайтазова беше общински консултант от гражданската квота на ГЕРБ-СДС в пазарджишкия общински съвет. Била е претендент за депутат от листата на ГЕРБ на последните няколко парламентарни избори. От 2013 до 2021 година Кайтазова е шеф на Регионалното ръководство на образованието в Пазарджик, където е известна с това, че съумя да смени съвсем всички шефове на 110-те учебни заведения в региона с правилни на ГЕРБ преподаватели. Точно по времето, когато сегашният министър председател учен Николай Денков, беше длъжностен министър на образованието, той е получил отчет за нарушаванията в работата на районното ръководство, който не стана обществен, само че резултатът от него е станал повода той да уволни Кайтазова. Според депутати от района откакто схванала за това, тя излязла в дълъг болничен, което обаче не й попречило да взе участие в акцията за парламентарните избори, а в края й е освободена по взаимно единодушие.

Според депутати от района за назначението й за регионален шеф персонално е упорствал кметът на Пазарджик - скандалният Тодор Попов. Той е убеждавал първо водача на ГЕРБ Бойко Борисов, а по-късно и пред депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който в няколко предходни следващи Народното събрание беше народен представител от пазарджишкия район. Очевидно Попов, който е кмет на Пазарджик от 2007 година ще се бори за следващ мандат на идните локални избори и желае да има приближен човек отпред на регионалната администрация, тъй като регионалният шеф може да оспорва решенията на локалната власт в съда.
Уволнен от Спецов стана регионален шеф
Подобен куриоз с назначената за регионален шеф на Пазарджик Кайтазова има и във Велико Търново. Там на поста беше определен шефът на териториалната дирекция на Национална агенция за приходите - Велико Търново Ивайло Здравков, против чиято кандидатура от ПП-ДБ имаха съществени възражения. По време на държавното управление на Кирил Петков той беше освободен от поста от изпълнителния шеф на приходната организация Румен Спецов, само че Върховният административен съд го възвърне на работа в края на 2022 година Териториалната дирекция на Национална агенция за приходите обслужва седем области - Велико Търново Ловеч, Видин, Монтана, Враца, Габрово и Плевен. Здравков заема поста шеф на Национална агенция за приходите в регионалния град през 2016 година като преди този момент е общински консултант от гражданската квота на ГЕРБ във великотърновския общински съвет. На локалните избори през 2011 година е бил претендент за общински консултант от партията на предприемача Христо Ковачки - " Лидер ", а на парламентарните избори през 2009 година е бил лидер на листата на същата партия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР