Четвърта доза от коронавирусна ваксина не дава много допълнителна защита

...
Четвърта доза от коронавирусна ваксина не дава много допълнителна защита
Коментари Харесай

Израелско проучване: Четвърта доза ваксина е слаба срещу Омикрон

Четвърта доза от коронавирусна ваксина не дава доста спомагателна отбрана против Омикрон, сочи израелско изследване, представено от ДПА.

„ Повишаването на равнищата на антитела, което наблюдавахме и при Moderna, и при Pfizer, е малко по-високо от това, което видяхме след третата бустерна ваксина “, сподели ръководителят на проучването Гили Регев-Йочай, която е и шеф на отдела по инфекциозни заболявания в Медицински център „ Шеба “ в Тел Авив.

По думите ѝ четвъртата игла предлага единствено частична отбрана против вируса, въпреки че акцентира, че резултатите са предварителни и по тази причина на този стадий не могат да бъдат предоставени съответни данни в числа.

Около 150 участници в изследването са получили четвърта доза от имунизацията на Pfizer-BioNTech преди две седмици. Преди седмица на други 120 души е сложена четвърта доза от Moderna след три дози от препарата на Pfizer и BioNTech.

По думите на Регев-Йочай това е първото изследване в света, което наблюдава резултата от поставянето на четвърта доза с комбинирани ваксини. Резултатите от двете групи след една седмица са били доста сходни.

Според специалиста решението на Израел да слага четвърта игла на хора над 60 година, здравни служащи и пациенти с злепоставен имунитет може да има малко преимущество. Тя сложи под подозрение тази процедура, вземайки поради ранните резултати от изследването.

Миналата седмица Европейската организация по медикаментите (ЕМА) на собствен ред изрази запаси към тактиката за поддържане на отбрана от COVID-19 посредством повторение на бустерни дози. Повторни бустери на всеки 4 месеца може да имат противоположен резултат и да доведат до намаляване на имунитета съгласно ръководителят по имунизационна тактика на ЕМА, Марко Кавалери.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР