Четирима загинали, 18 спасени, след като лодка потъна край гръцкия остров Лесбос

...
Четирима търсещи убежище са загинали, а други 18 бяха спасени,
Коментари Харесай

Четирима търсещи убежище са загинали, а други 18 бяха спасени, след като лодката им се преобърна край гръцкия остров Лесбос, според гръцките власти.

Патрул залови 22 души в Егейско море, но четирима от тях бяха мъртви, каза гръцката брегова охрана в понеделник в кратко изявление.

Оцелелите бяха прехвърлени в Митилини, главният град на Лесбос.

Официално не бяха дадени подробности за националността или състоянието на спасените.

Според съобщенията на местните медии сред оцелелите има йеменци, палестинци и сомалийци.

Гърция е една от предпочитаните точки за влизане в Европа за много хора от Африка и Азия, търсещи убежище от конфликти и бедност.

Според Организацията на обединените нации повече от 15 000 души са достигнали до Гърция по море и суша досега тази година и властите в Атина са били силно критикувани за обработката и управлението на молбите за убежище.


През юни очукан риболовен траулер, пътуващ от Либия към Италия с около 500-750 души на борда, потъна в международни води край югозападна Гърция.

Само 104 оцелели бяха намерени и разследванията продължават относно бавната реакция на гръцкото правителство и бреговата охрана при спасяването на давещи се бежански лодки по крайбрежието.

След като почти милион души влязоха в Гърция в разгара на бежанската криза в Европа през 2015 г., като по-голямата част от тях се надяваха да се преместят на север към по-богатите европейски страни, Атина приложи строга гранична политика.

Докато гръцкото правителство приписва пристигащите мигранти и бежанци през последните няколко месеца на хубавото лятно време и контрабандистите, които се възползват от ситуацията, хуманитарни групи и наблюдатели за търсене и спасяване заявиха, че строгата политика на Атина продължава да се равнява на незаконна отблъскване на потенциални търсещи убежище в морето.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР