Четирима войници, 12 бойци на TTP бяха убити в северозападен Пакистан

...
Исламабад, Пакистан – Най-малко четирима пакистански войници и 12 въоръжени
Коментари Харесай

Исламабад, Пакистан – Най-малко четирима пакистански войници и 12 въоръжени бойци бяха убити при сблъсъци близо до пакистанско-афганистанската граница, като отговорност поема забранената въоръжена групировка Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

В изявление от сряда пакистанската армия каза, че голяма група „терористи, оборудвани с най-новите оръжия“ са атакували два военни контролно-пропускателни пункта в окръг Читрал в северозападната провинция Хайбер Пахтунхва, в резултат на което в „интензивен обмен на огън“.

В изявлението се казва, че атаките са били координирани от провинциите Кунар и Нуристан в съседен Афганистан и че е в ход операция за пречистване.

„Поради повишената среда на заплаха, собствените постове на Пакистан вече бяха в повишена готовност“, се казва в съобщението, добавяйки, че от талибанската администрация в Афганистан „се очаква да изпълни задълженията си и да откаже използването на афганистанска земя от терористи за продължаване на актове на тероризъм срещу Пакистан”.

Мохамед Али, правителствен служител в Читрал, каза пред Ал Джазира, че в четвъртък в района цари напрегнато спокойствие.

„Бяхме информирани, че е имало стрелба и три минохвъргачки са били изстреляни от другата страна на границата и в четвъртък сутринта. Въпреки това няма данни за жертви или щети“, каза Али.

Планинският район Читрал остава покрит със сняг през зимата, което прави трансграничното движение почти невъзможно поради трудния терен. През летния сезон обаче, според служителите, се наблюдава по-често движение на такива нападатели.

Повече от 300 атаки с различна интензивност разтърсиха провинция Хайбер Пахтунхва само тази година.


Групата TTP, която е идеологически свързана с управляващите талибани в Афганистан, отрече обвиненията, че е използвала афганистанска земя за извършване на атаките.

„Трябва да се помни, че хиляди наши муджахидини вече са установили центрове в земята Читрал“, каза говорителят на групата Мохамед Хурасани в изявление в четвъртък.

TTP е основана през 2007 г., за да търси по-стриктно прилагане на ислямските закони в Пакистан, освобождаване на нейните членове в държавен арест и намаляване на пакистанското военно присъствие в части от Хайбер Пахтунхва.< /p>

В пика на своето влияние групировката контролира много райони в северозападен Пакистан, преди военните да я победят след мащабна операция.

Но през последните години има скок на TTP атаките в Пакистан, главно в Khyber Pakhtunkhwa и югозападните провинции на Белуджистан.

Миналия месец шестима пакистански войници бяха убити в района на Южен Вазиристан на Khyber Pakhtunkhwa при нападение, поето от TTP. Друга атака на групата миналия месец в Белуджистан уби 12 войници.

Атаката в Читрал дойде малко след като главният граничен пункт между Пакистан и Афганистан трябваше да бъде затворен в сряда, след като силите от двете страни си размениха огън.

Границата остана затворена в четвъртък, тъй като стотици камиони, натоварени със стоки от първа необходимост, чакаха от всяка страна.

Пакистан многократно поиска от Афганистан да контролира движението на въоръжени групировки и обвини талибанското правителство, че не прави достатъчно. Талибаните отричат ​​да приютяват бойци на TTP на афганистанска земя.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР